16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom a început construcția gazoductului pe sub Marea Neagră, care va lega...

Gazprom a început construcția gazoductului pe sub Marea Neagră, care va lega Rusia de Turcia

Compania rusă Gazprom a anunțat, duminică, începerea lucrărilor de construcție a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră, relatează AFP citată de Agerpres.

Este vorba de un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele două țări. În plus, Moscova consideră că, în perspectivă, acest gazoduct va aproviziona Uniunea Europeană cu gaze rusești.

"Construcția gazoductului TurkStream a început în Marea Neagră, aproape de coastele rusești. Realizarea proiectului se desfășoară conform planului și consumatorii noștri turci și europeni vor avea până la sfârșitul anului 2019 o nouă rută sigură pentru importul gazului rusesc", a anunțat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Acest proiect energetic a fost anunțat la sfârșitul anului 2014, când în plină criză ucraineană s-a luat decizia abandonării proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagră, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat în două conducte către Austria și Italia, dar inițiativa a fost blocată de Uniunea Europeană.

Demararea proiectului TurkStream a fost însă amânată de criza survenită în relațiile ruso-turce, după ce în noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă