Președintele american Donald Trump a stârnit controverse după ce, într-un interviu acordat Washington Examiner, a pus sub semnul întrebării cauzele care a dus la declanșarea Războiului Civil din Statele Unite, deși evenimentul a avut ca efect abolirea sclaviei, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, relatează Bloomberg și The Guardian.
„Știți, oamenii nu conștientizează Războiul Civil. Dar de ce? Oamenii nu își pun această întrebare: de ce a avut loc un război civil? De ce nu a putut fi soluționată problema?”, s-a întrebat cel de-al 45-lea președinte american.
Astfel, liderul de la Casa Albă a abordat un subiect sensibil în istoria Statelor Unite – Războiul de Secesiune -, în urma căruia peste 600.000 de americani din Nord și din Sud și-au pierdut viața.
Totodată, Donald Trump a afirmat că președintele Andrew Jackson a fost „foarte furios” de izbucnirea conflictului. Afirmația liderului american a stârnit controverse, întrucât președintele Jackson a încetat din viață în 1845, cu 16 ani înainte ca SUA să fie marcată de declanșarea Războiul Civil, în 12 aprilie 1861.
În interviul difuzat luni, Donald Trump l-a calificat pe Andrew Jackson drept un „erou de război” și un stăpân de sclavi, care „a avut o inimă mare”, deși acesta a dus o campanie de relocare a nativilor americani, soldată cu moartea a numeroase persoane. Ulterior, într-o postare pe contul de Twitter, al 45-lea președinte al SUA a venit cu explicații pe această temă.
„Președintele Andrew Jackson, care a murit cu 16 ani înainte de izbucnirea Războiului Civil, a prevăzut ce urmează să se întâmple și a fost furios din acest motiv. Nu ar fi permis niciodată să se întâmple așa ceva!”, a scris Donald Trump, pe Twitter.
Președintele american Donald Trump a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate agenției Reuters, despre cum s-a schimbat viața sa, în cele 100 de zile de când a ajuns la Casa Albă.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Washington Examiner, cu ocazia primelor 100 zile de la învestirea în funcție. Discuția a pornit de la o pictură cu cel de-al 17-lea președinte al SUA, care a fost mutată în Biroul Oval după ce Donald Trump s-a mutat la Casa Albă. În acest context, el l-a descris pe Andrew Jackson drept „o figură incredibilă în istoria Americană – unică în multe moduri”.
„Chiar dacă Andrew Jackson ar fi trăit, nu ar fi putut rezolva conflictul dintre Nord și Sud. Situația din 1861 a fost mult mai teribilă decât cea din 1830”, a afirmat istoricul Eric Foner, de la Universitatea Columbia, pentru Bloomberg.
Afirmațiile liderului american au stârnit numeroase critici, în contextul în care Războiul Civil din SUA este un subiect intens studiat atât în școala gimnazială, cât și în învățământul superior. Totodată, imigranților care aplică pentru rezidență în Statele Unite li se cere, în unele cazuri, să numească o cauză care a dus la declanșarea războiului între statele din Nord și cele din Sud, notează sursele citate.
În același timp, istoricii atrag atenția că sclavia nu a fost elementul care a declanșat războiul, așa cum a afirmat Donald Trump, ci problemele economice și disputele asupra drepturile statelor.
Președintele american Donald Trump a sărbătorit sâmbătă primele 100 de zile de mandat, în prezența susținătorilor săi din Pennsylvania. El s-a lăudat cu un bilanț provizoriu "foarte productiv" și a anunțat "mari, mari bătălii pe viitor".
„Sclavia este o cauză adiacentă a Războiului Civil, dar nu singura cauză. Ca istoric, aș prefer ca președintele să se descurce mai bine cu istoria americană”, a explicat profesorul de istorie Eric Foner, de la Universitatea Columbia, pentru Bloomberg.
Pe de altă parte, susținătorii celui de-al 45-lea președinte american au afirmat că acesta s-a referit la eforturile prin care Andrew Jackson a încercat, în 1830, să pună capăt amenințării privind secesiunea. Cu toate acestea, afirmațiile lui Donald Trump nu fac referire la acest episod.
Casa Albă a refuzat să ofere explicații pentru afirmațiile lui Donald Trump, notează Bloomerg.
Aceasta nu este prima gafă a președintelui american.
În luna istoriei afro-americane, Donald Trump a sugerat că aboliționistul Frederick Douglass este în viață, deși acesta a trăit în secolul al XIX-lea. În acest context, el a afirmat că Douglass „reprezintă un model al cuiva care a făcut o treabă grozavă și care beneficiază de tot mai multă recunoaștere”.
President Andrew Jackson, who died 16 years before the Civil War started, saw it coming and was angry. Would never have let it happen!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 2, 2017
Într-un alt discurs, Donald Trump a afirmat că traficul uman este „o problemă mult mai rea decât oricare alta din istoria omenirii”, motivând, astfel, necesitatea unui zid la granița cu Mexicul. Afirmațiile sale au fost criticate, întrucât au părut să omită comerțul cu sclavi africani.