10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Donald Trump a declarat stare de urgență, în Florida, zonă...

FOTO VIDEO Donald Trump a declarat stare de urgență, în Florida, zonă afectată de uraganul Irma. Pagubele sunt mai mari decât cele provocate de Katrina

UPDATE 15.50: Uraganul Irma a lăsat fără curent aproximativ 5,8 milioane de locuinţe şi de afaceri din Florida, au anunţat autorităţile citate de Reuters.

Majoritatea întreruperilor au fost semnalate în Florida, dar şi în Georgia, unde, la ora locală 6 (13 ora României), 90.000 de oameni nu aveau curent.

Citește și: MAE a emis o nouă avertizare de călătorie pentru statul american Florida

 

 13.00: Florida va avea nevoie de cel mai scump „pachet de ajutor” din istoria Statelor Unite, din cauza uraganului Irma, a declarat Debbie Wasserman Schultz, membru al Congresului american din partea statui Florida, potrivit BBC News, citat de Mediafax.

 „Aceasta este cea mai importantă furtună care a lovit Statele Unite în vremurile moderne. Ceea ce este foarte serios este faptul că ea loveste practic întregul stat, mai multe zone metropolitane majore fiind avariante şi vom avea nevoie de o sumă impresionantă pentru reparaţii, cum nu a văzut niciodată", a spus ea.

În opinia sa, Congresul, care a aprobat recent un pachet de ajutor de 15 miliarde de dolari pentru victimele uraganului Harvey din Texas, ar trebui acum să aloce o sumă şi mai mare pentru Florida.

Totodată, Bronek Masojada, director executiv al grupului Hiscox Insurance, a declarat că impactul uraganelor Irma şi Harvey depăşeşte, în mod cumulativ, costul prejudiciul cauzat de Katrina în 2005.

Masojada spune că în ultimii ani a existat o „variabilitate mare" a numărului de uragane, adesea „mai intense".

„Nu vindem poliţe de asigurare pentru un deceniu, ci doar pentru un an, pentru a ne putea adapta pe masură ce apar noi informaţii şi noi studii".

Uraganul Katrina a devastat New Orleans şi este considerat ca fiind cel mai scump fenomen de acest tip din istoria asigurărilor în lume, costând aproximativ 200 de miliarde de lire sterline.



Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, duminică, starea de catastrofă naturală în Florida, ca urmare a uraganului Irma, pentru a permite deblocarea unor mijloace suplimentare în vederea ajutorării locuitorilor afectați, informează AFP.

„Vestea proastă este că acesta este un mare monstru. În acest moment, sunt îngrijorat pentru vieţile oamenilor, nu de costuri. Sper că nu sunt foarte mulţi oameni în calea uraganului”, a declarat liderul de la Casa Albă, potrivit Mediafax, subliniind că „partea grea de-abia acum începe”.

Astfel, Donald Trump a aprobat trimiterea de ajutoare federale suplimentare către statul Florida pentru a ajuta autorităţile locale în eforturile de combatere a pagubelor provocate de uragan. Acest program de asistenţă include granturi pentru reparaţiile locuinţelor distruse sau pentru asigurarea adăposturilor temporare, dar acoperă şi pierderile bunurilor neasigurate.

 Uraganul Irma, care a provocat deja trei decese pe teritoriul Statelor Unite, şi-a pierdut din intesitate, fiind trecut în clasa uraganelor de categoria a doua, însă autorităţile avertizează că pericolul nu a trecut, dat fiind că Irma are rafale de vânt de peste 170 de km/h, potrivit CNN.

Rafalele de vânt de 175 km/h se vor simți pe o rază de 130 km în jurul ochiului uraganului, în timp ce rafale asociate în general unei furtuni tropicale își vor face simțite efectele pe o rază de 350 km, subliniază NHC. După ce se va deplasa de-a lungul coastei, uraganul Irma ar urma să pătrundă spre interiorul continentului, îndreptându-se către nordul Floridei și sud-vestul Georgiei în după amiaza zilei de luni.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă