8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO: În Joia Mare, papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți...

FOTO: În Joia Mare, papa Francisc a spălat picioarele a 12 deținuți de la un penitenciar italian în care sunt închiși foști mafioți

Papa Francisc a spălat joi după-amiază picioarele unor deținuți și a celebrat mesa la penitenciarul Paliano, o fortăreață în care sunt încarcerați în principal foști mafioți, informează AFP, citat de Agerpres.

În tradiția creștină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos spală picioarele apostolilor și instituie euharistia la Cina cea de Taină. Ritualul este unul care a fost perpetuat în creștinism. Astfel, în cursul vizitei cu caracter „privat" la penitenciarul Paliano, Suveranul Pontif a spălat picioarele a 12 deținuți, printre care un musulman care urmează să se convertească și trei femei, a precizat Vaticanul. Patru dintre deținuți l-au ajutat să celebreze mesa, la care au asistat 70 de deținuți, potrivit Reuters.

Doi dintre cei 12 deținuți care au participat la ritualul spălării picioarelor sunt condamnați la închisoare pe viață, iar ceilalți vor fi eliberați între 2019 și 2073.  Printre ei s-au aflat un albanez și un argentinian, în timp ce restul erau cetățeni italieni, a anunțat Vaticanul într-un comunicat.

„Suntem cu toții păcătoși. Cu toții avem defecte", le-a spus papa deținuților în timpul slujbei improvizate transmisă în direct de Radio Vatican.

Spălându-le picioarele, le-a spus Francisc deținuților, el este dispus să facă „munca unui sclav pentru a semăna dragostea între noi". El le-a cerut deținuților să se ajute între ei. 

Închisoarea adăpostește în majoritate foști mafioți, în jur de 50, care ispășesc pedepse scurtate pentru faptul că au colaborat cu justiția italiană. Papa Francisc a făcut apel în mai multe rânduri la protagoniștii organizațiilor mafiote italiene să-și schimbe viața. Deținuții i-au oferit papei câte ceva din lucrurile pe care le produc în penitenciar: legume bio, prăjituri, o mantie albă din lână și cruci din lemn de măslin.

De la începutul pontificatului său, papa Francisc a decis să scoată acest ritual în afara Vaticanului, În 2013, el s-a deplasat la o închisoare pentru minori, anul următor la un centru pentru persoane cu handicap, în 2015 din nou la un penitenciar și anul trecut la un centru de primire pentru refugiați. 

„O repet din nou, toți au dreptul de a greși. Am greșit cu toții într-un mod sau altul", a spus papa despre lumea carcerală, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian La Repubblica.

Pontiful argentinian a deplâns „puțina încredere acordată reabilitării, reinserției în societate". 

Joi dimineață, papa Francis a oficiat tradiționala mesă în bazilica Sfântul Petru, în cadrul căreia are loc binecuvântarea cu ulei sfânt servind la celebrarea unor sacramente pe toată durata anului.

Miercuri, papa l-a vizitat pe predecesorul său, fostul papă Benedict al XVI-lea, și i-a urat Paște fericit și La mulți ani. Benedict împlinește duminică 90 de ani, notează DPA.

Cele mai citite

Dell simplifică gama de PC-uri: Adio XPS, Inspiron și Latitude

PC-urile destinate consumatorilor obișnuiți vor fi etichetate Dell, cele pentru clienții de afaceri vor deveni Dell Pro, iar stațiile de lucru de înaltă performanță...

Armura prudenței: Cum să te ferești de capcanele economice ale anului 2025

Strategiile de supraviețuire financiară în 2025 sunt la îndemâna noastră, crede profesorul de economie Cristian Păun Profesorul Cristian Păun, de la Academia de Studii Economice...

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...
Ultima oră
Pe aceeași temă