Bilanțul încă provizoriu al puternicei explozii urmate de un incendiu – care au avut loc luni într-un spațiu industrial al gigantului german din domeniul chimiei BASF la Ludwigshafen (sud-vestul țării) – a crescut la doi morți, doi dispăruți și șase răniți, conform France Presse, preluată de Agerpres.
„Două persoane au decedat în incendiu, șase persoane au fost grav rănite și două sunt considerate în continuare dispărute”, a indicat BASF pe contul său Twitter luni seara. Un prim bilanț informase despre un mort, șase răniți și șase dispăruți.
„Nu am constatat că ar exista pericole pentru populație”, a declarat presei un responsabil BASF, Uwe Liebelt.
Șeful pompierilor din Ludwigshafen, Peter Friedrich, afirmase luni că speră ca incendiul — provocat de o explozie la ora locală 11:20 (09:20 GMT) — să poată fi stins „în cursul serii”, în pofida „incertitudinii cu privire la natura gazelor” degajate.
El a recomandat totuși, din precauție, populației locale „să rămână în interiorul caselor până când incendiul va fi stins”, după ce localnicii semnalaseră la rândul lor că sunt afectați de iritații ale căilor respiratorii.
Nicio evacuare nu a fost dispusă la Ludwigshafen, localitate în landul Renania-Palatinat (sud-vestul țării) cu 160.000 de locuitori, situată pe malurile Rinului, în fața marelui oraș Mannheim și în care se află cel mai important sediu al BASF. În urma accidentului, BASF a pus la dispoziția populației numere de telefon pentru apeluri de urgență, precum și un centru de informare.”Este destul de înspăimântător când ceva explodează aici”, a declarat un localnic.
Cauzele deflagrației nu au fost stabilite deocamdată, a recunoscut BASF. Incendiul s-a declanșat într-un sistem de alimentare a rezervoarelor cu produse inflamabile. Operațiunile de „vapocracare”, un procedeu utilizat în industria chimică, au fost sistate. Întreprinderea nu a precizat ce tipuri de produse chimice circulau prin țevile afectate de explozie.
Un alt accident, mai puțin grav, a avut loc luni la o altă unitate a grupului, la Lamperheim, unde patru persoane au fost rănite, potrivit grupului german.
Portul Landeshafen Nord, unde a avut loc explozia din Ludwigshafen, este esențial în transportul de materii prime utilizate de BASF în uriașa sa fabrică. El este în activitate din 1978 și 2,6 milioane de tone de gaze, lichide inflamabile și gaze lichefiate, trec pe acolo în fiecare an.Potrivit site-ului internet al BASF, acesta este dotat cu un „sistem de înaltă securitate modern”.
BASF nu a cunoscut accidente de mare amploare de câteva decenii. Cele mai grave au avut loc în 1921 și în 1948 la Ludwigshafen. În primul, 585 persoane au pierit după o explozie într-o uzină de amoniac, iar al doilea s-a soldat cu 207 morți și circa 3.800 de răniți.