UPDATE 20.00: James Comey a recunoscut, în fața comisiei, că a orchestrat o scurgere de conversații cu Donald Trump, privind solicitarea președintelui american de a renunța la ancheta care îl viza pe Flynn.
În acest sens, el a apelat la un intermediar, după ce Donald Trump a scris pe Twitter că speră că fostul director al FBI nu are înregistrări ale conversațiilor purtate de cei doi.
„M-am trezit în mijlocul nopții, pentru că nu m-am gândit inițial că discuția noastră ar fi putut fi înregistrată”, a explicat James Comey, făcând referire la 15 mai. „Astfel, am ajuns la concluzia că acea informație trebuia să ajungă în spațiul public, așa că l-am rugat pe un prieten să îi dea unui reporter conținutul memo-ului. Nu am făcut asta personal dintr-o mulțime de motive, dar l-am rugat pe el, pentru că m-am gândit că ar putea accelera numirea unui anchetator special. Așa că am rugat un prieten apropiat să o facă”.
În 16 mai, în The New York Times a apărut informația la care James Comey a făcut referire, publicația citând „două surse care au citit memo-ul”.
Comey a mai precizat că intermediarul a fost Daniel Richman, profesor de drept la Univesitatea Columbia.
19.05: Aveți informații despre vreo posibilă întâlnire între președintele Trump și oficiali ruși?
J.C: Nu pot răspunde la această întrebare, în această comisie.
18.55: James Comey a explicat, despre ancheta privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale că „a fost o informare iniţială, în care mi-a pus câteva întrebări.. Apoi nu îmi aduc aminte nimic. Nimeni nu ne poate spune ce să gândim, în privinţa cărui fapt să luptăm. Vorbim despre un guvern străin care a încercat să influenţeze modul în care gândim, votăm, acţionăm… ceea ce mi se pare un lucru grav. Nu este o chestiune despre democraţi şi republicani. Vizate sunt Statele Unite, pe care sper că le iubim cu toţii în mod egal. Ei (n.r – rușii) au ca țintă America. Vor să ne submineze credibilitatea. Cred că experimentul nostru (n.r – al democrației) este o amenințare pentru ei”.
Potrivit fostului director al FBI, prima intruziune cibernetică a Rusiei a fost depistată în vara anului 2015, iar tentativele au vizat agenţii guvernamentale şi nonguvernamentale.
J.C: Au fost foarte multe, a fost un efort concertat masiv. Acea intruziune a vizat sute, poate chiar peste o mie de agenţii guvernamentale şi nonguvernamentale. Am avut conversaţii cu Administraţia precedentă cu privire la aceste atacuri şi am notificat entităţile vizate. În 2016, Administraţia avea să decidă cum să răspundă acestei intruziuni.
18.28: Fostul șef al FBI a mai precizat că „nu există niciun dubiu că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016”.
– Dacă președintele nu te-ar fi concediat, ai fi în continuare la conducerea Biroului Federal de Investigații?
J.C: Da.
UPDATE 17.45: – Președintele te-a rugat vreodată să intervii în vreo investigație?
J.C: Nu.
– Vă mulțumesc pentru activitatea ca director al FBI. Avem nevoie de mai mulți oameni ca dumneavoastră. Declarația dvs. scrisă este clară, concisă. Nu puteam primi una mai bună de atât. Ne-ați oferit inclusiv citate, să putem pune faptele în context. Sunt 28 de cuvinte care transmit: „Sper să renunți la anchetă. Flynn este un băiat bun”. Este corect?
J.C: Corect.
– Ți-a comandat (n.r – Donald Trump) să renunți la anchetă?
J.C: Nu.
– A spus „sper”.
J.C: Da. Când președintele Statelor Unite îmi spune că „speră ceva”, mă aștept să vrea ca acel lucru să fie dus la bun sfârșit.
– Dar nu se poate pune cineva sub acuzare pentru că își exprimă speranța.
J.C: Corect.
– De ce credeți că ați fost concediat?
J.C: Nici nu știu sigur… cred că pentru ancheta privind implicarea Rusiei.
– V-ați gândit vreun moment la solicitarea sa la loialitate?
J.C: Nu știu sigur ce voia. Nu îl cunosc atât de bine încât să îi interpretez vorbele. A fost foarte foarte ciudat. A cerut ceva și se aștepta ca eu să duc acel lucru la îndeplinire.
– De ce nu te-ai oprit să îi spui lui Donald Trump: „Domnule președinte, e greșit. Nu putem discuta despre așa ceva”?
J.C: Pentru că am fost absolut șocat. Nu știam cum să reacționez. Sunt de acord că e un om bun, dar nu sunt de acord cu ce îmi cere. Poate unii oameni ar fi fost mai puternici… Poate dacă aș avea o altă șansă, aș reacționa altfel. Donald Trump cred că era frustrat că ancheta privind Rusia dura atât de mult și acapara atât de multă atenție în spațiul public. Cred că voia să sugereze că „eu, președintele, nu sunt vizat de anchetă”.
– Despre ancheta privind Rusia te-a întrebat ceva?
J.C: Nu am mai vorbit după aceea.
– I-ai spus președintelui „O să văd ce pot face”. Ce ai vrut să spui?
J.C: Era un mod de a răspunde.
– Președintele SUA îți cere să oprești o anchetă importantă. Ce răspuns au avut colegii?
J.C: Cred că au fost la fel de șocați precum mine. Erau oameni cu experiență, care n-au mai avut parte de o situație de acest fel. Așa că ne-am întrebat: cum să procedăm? Ar trebui să transmitem informația Departamentului de Justiție? Ca președinte, am înțeles că trebuie să scăpăm de anchetă. Am luat în considerare ce avem de făcut și ne-am gândit că cel mai bine e să așteptăm, să ținem informația „în cutie”, să o documentăm. La asta ne-am gândit la acel moment.
– Întâlnirea în Biroul Oval – doar atunci v-a cerut să renunțați la ancheta care îl viza pe Flynn?
J.C: Da.
– Nu te-ai gândit că cineva ar trebui să îi spună președintelui că nu poate să acționeze așa?
J.C: Nu mi-a trecut prin minte să îi spun „domnule, nu aveți dreptate”. Mă gândeam: „trebuie să am grijă la ce îi spun”, așa că am zis: „Flynn e băiat bun”.
UPDATE 17.40: – Ce s-a întâmplat la acea întâlnire (n.r -cu Donald Trump) de v-a făcut să vă puneți întrebări?
J.C: Natura întâlnirii și a persoanei cu care m-am întâlnit, fiind președintele Statelor Unite – combinație de factori pe care nu i-am experimentat anteriore. Am documentat fiecare dintre cele aproximativ nouă întâlniri, întrucât m-am gândit că ar putea fi utile mie sau Biroului Federal. Ca director al FBI, am vorbit cu președintele Obama de trei ori, cu președintele Bush tot de câteva ori – dar nu le-am documentat, pentru că natura discuțiilor nu a necesitat așa ceva.
17.25: „Vă mulțumesc că m-ați invitat. V-am transmis declarația și nu o să o repet. Când am fost învestit, am înțeles că aș putea fi concediat pentru orice motiv sau pentru niciun motiv. Dar explicațiile (n.r – lui Donald Trump) m-am făcut confuz și m-au îngrijorat, din cauză că am avut numeroase discuții despre felul în care îmi fac meseria. M-a indus în eroare să aflu din media că am fost concediat din cauza deciziilor pe care le-am făcut în anul alegerilor prezidențiale. Nu aveau niciun sens pentru mine. Nu era niciun motiv pentru a da afară directorul FBI. Președintele și Administrația au afectat și imaginea Biroului Federal; a spus minciuni, fără niciun motiv. Am spus: la naiba! Nu am făcut nimic greșit la FBI. FBI va fi bine și fără mine, iar misiunea va fi îndeplinită de oamenii din interiorul Biroului Federal. Vreau ca cetățenii americani să știe că FBI e onest, este puternic și independent. Pentru foștii mei colegi: a fost o onoare să fiu parte din familia FBI. Vă mulțumesc că vegheați la siguranța cetățenilor și îmi pare rău că nu mi-am luat rămas bun de la ei așa cum ar fi trebuit”, a spus James Comey, în fața comisiei.
– Ați avut vreo implicare?
J.C: Niciuna.
– Aveți vreun dubiu că Rusia a fost în spatele atacurilor?
J.C: Niciunul.
– Vi s-a cerut să opriți investigația asupra Rusiei?
J.C: Nu.
– Vi s-a cerut „să îl lăsați pe Flynn în pace”?
J.C: Flynn a fost sub ancheta FBI pentru legătura cu rușii, asta știam la acel moment. Nu pot eu să spun dacă discuția cu Donald Trump urmărea să afecteze ancheta, dar am găsit afirmațiile „foarte deranjante”.
16.48: Audierea fostului director al FBI va începe la ora locală 17.00, potrivit The Guardian.
Fostul director FBI, James Comey, va relata în fața unei comisii a Senatului SUA modul cum a decurs discuția în care președintele Donald Trump i-a sugerat să oprească o anchetă a FBI, informează ziarul britanic The Guardian.
Ancheta îl viza pe generalul în retragere Michael Flynn, fostul consilier pentru Securitate Națională al lui Donald Trump, care era suspectat că a avut relații cu oficiali de la Ambasada Rusiei din Washington chiar în perioada alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump.
Presa americană și cea britanică sugerează că ancheta FBI în acest caz a continuat, dar Trump l-a destituit pe Comey din funcția de director al FBI.
Comey va fi audiat joi în Comisia pentru Informații (Intelligence) a Senatului SUA, iar versiunea publică a declarațiilor sale a fost difuzată miercuri.
Conform acestui document, Comey relatează că Donald Trump i-ar fi atras atenția despre ancheta asupra lui Michael Flynn folosind următoarele cuvinte: "Sper că veți lăsa acest lucru să treacă, să treacă chestiunea cu Flynn. E un băiat bun".
Audierea lui Comey în Senat va fi transmisă în direct de canalele de televiziune din SUA, iar unele baruri din Washington se vor deschide, joi, mai devreme ca de obicei, pentru a le permite clienților să urmărească live, din interiorul localurilor, aceste transmisiuni.
Comey, la acel moment director al FBI, a interpretat aceste cuvinte drept o cerere a lui Trump de a stopa ancheta asupra lui Flynn și a dedus că Trump era „foarte preocupat" de acest subiect.
Discuția dintre Trump și Comey a avut loc la data de 30 martie.
După demiterea lui Comey din fruntea FBI, Donald Trump ar fi discutat această decizie chiar cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, aflat în vizită la Washington, iar comentariile legate de această discuție au fost, din nou, în defavoarea lui Trump.
Preşedintele Donald Trump a discutat despre demiterea directorului FBI, James Comey, în cadrul întrevederii cu oficiali ruşi doar pentru a explica eşecul cooperării cu Moscova, a justificat, ulterior, H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.
Pe de altă parte, unul dintre avocații lui Donald Trump, Marc Kasowitz, a declarat că președintele SUA este "satisfăcut" de faptul că fostul director Comey a confirmat că nu există vreo anchetă care să-l vizeze personal pe Donald Trump în relația cu Rusia.
La data de 7 iunie, președintele Donald Trump l-a numit pe avocatul Christopher A. Wray în postul de director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), rămas vacant după demiterea lui James Comey. Decizia lui Trump trebuie însă aprobată de Senat.