UPDATE 11.57:
Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea a primit joi dimineaţa de la tatăl său Juan Carlos centura de căpitan general al forţelor armate, o ceremonie care a declanşat festivităţile proclamării sale, relatează AFP, preluată de Mediafax.
Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, care a semnat miercuri foarte emoţionat actul de abdicare, i-a trecut centura roşie fiului său, în vârstă de 46 de ani, purtând o uniformă militară de paradă, în cadrul unei ceremonii la Palatul Zarzuela, în prezenţa membrilor Familiei Regale şi unor oficiali de rang înalt din cadrul armatei.
Felipe, care a devenit la miezul nopţii noul rege al ţării, a plecat după aceea către Parlament, pentru ceremonia de proclamare, care se desfăşoara în absenţa unor invitaţi străini şi în mod exclusiv laic, rupând astfel cu tradiţia catolică.
După depunerea jurământului în Congres şi după susţinerrea primului discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o defilare militară, în calitate de şef al forţelor armate.
UPDATE 11.55:
Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea de Bourbon a depus jurământul în Parlamentul de la Madrid, relatează AFP.
"Jur să îmi îndeplinesc cu credinţă funcţiile, să respect şi să veghez la respectarea Constituţiei şi a legilor şi să respect drepturile cetăţenilor şi regiunilor autonome", a declarat noul rege, în vârstă de 46 de ani, în aplauzele deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres.
–
Felipe al VI-lea a devenit la miezul nopţii (01.00, ora României – n.r.) regele Spaniei. Acesta va depune jurământul joi, urmându-l la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a semnat, foarte emoţionat, decretul de abdicare, miercuri.
Evenimentul a avut loc în cursul unei ceremonii solemne, cupă 39 de ani de domnie a regelui Juan Carlos, relatează AFP, potrivit Mediafax. După depunerea jurământuluui, noul rege va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan.
Regele Felipe moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj. Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, el va trebui să răspundă multor speranţe.
"În acest moment, spaniolii aşteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluţie pentru Catalonia, să rezolve problema şomajului", notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo, titrează sursa citată.
După ce va depune jurământul în hemiciclul Congresului Deputaţilor şi va susţine primul discurs în calitate de rege, Felipe va prezida o paradă militară. Madridul îl va întâmpina pe noul rege cu mii de flori şi steaguri spaniole, un decor care eclipsează manifestaţiile republicane ce au urmat anunţului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos şi vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei.
Felipe şi nou regină Letizia, o fostă jurnalistă de 41 de ani, prima suverană spaniolă care nu are sânge regal, vor traversa Madridul în maşină, începând de la Congres până la Palatul Regal. Felipe, în vârstă de 46 de ani, a devenit rege în momentul publicării Jurnalului Oficial al Legii, aprobat masiv de Parlament, care i-a permis tatălui său să abdice, un eveniment inedit de la revenirea Spaniei la democraţie, în 1978.