3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialRăsturnare de situație în alegerile din SUA: Favorita democrată Hillary Clinton pierde...

Răsturnare de situație în alegerile din SUA: Favorita democrată Hillary Clinton pierde teren, iar unii analişti evocă o posibilă înfrângere

Biroul Federal de Investigaţii a relansat afacerea mesageriei private a lui Hillary Clinton cu zece zile înaintea votului anunţând că a descoperit noi e-mail-uri, o acţiune considerată interferinţă într-un scrutin.

James Comey, marele boss al FBI, face să tremure clanul Clinton. Cu 10 zile înaintea scrutinului prezidenţial, acesta a informat în scris Congresul, controlat de republicani, că noi mesaje potenţial „pertinente“ au fost descoperite, în cadrul unei anchete separate,   asupra mesageriei private a lui Hillary Clinton, subliniind că nu se ştie dacă aceste mesaje au importanţă sau nu. În iulie, directorul FBI, James Comey, a recomandat ca Hillary Clinton să nu fie urmărită în justiţie în această afacere. Pentru a determina dacă e-mail-urile conţin informaţii confidenţiale, ­anchetatorii FBI vor trebui să procedeze la noi investigaţii. Candidatul republican s-a lansat imediat în acuzaţii contra rivalei sale democrate la debutul unui miting la Manchester, în New Hampshire: „Corupţia lui Hillary Clinton atinge o amploare fără precedent“, la care partizanii săi au scandat „închide-o“. Cert este că tabăra republicană exultă, e-mail-urile fiind larg exploatate. „Ea deţinea unele din secretele cele mai importante ale ţării noastre şi a trădat această încredere prin proasta manipulare a informaţiilor clasificate“, a declarat Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Hillary Clinton a prezentat scuze în această afacere, dar a pretins întotdeauna că nu a făcut nimic ilegal. Candidata democrată s-a declarat încrezătoare şi a precizat că aceste noi mesaje nu vor schimba cu nimic concluziile anchetei. În cei patru ani cât a fost secretar de stat (2009 – 2013), Hillary Clinton comunica prin mesageria sa privată printr-un server privat, instalat la domiciliul său din Chappaqua, în loc să recurgă la un cont guvernamental, expunând, potenţial, informaţiile confidenţiale unei piratări.

Decizie stranie şi fără ­precedent

Pentru Hillary Clinton, redeschiderea anchetei asupra ­e-mail-urilor sale nu putea cădea mai rău. În pofida tenacităţii democraţilor de a-l critica pe directorul FBI, distanţa între candidata democrată şi adversarul său republican se reduce în sondaje. Avansul lui Hillary Clinton s-a redus la nivel naţional, deţinând acum 44,9% din intenţiile de vot contra 41,1% pentru Donald Trump. În acest context, tabăra Clinton continuă să-l acuze pe Comey, care a creat stupoare vineri anunţând relansarea de facto a anchetei privind e-mail-urile fostei secretar de stat înaintea votului.

Presa americană a relatat că mii de e-mail-uri au fost descoperite recent pe un calculator folosit în comun de una din colaboratoarele apropiate ale lui Hillary Clinton, Huma Abedin şi de soţul acesteia, Anthony Weiner. Huma Abedin s-a separat de el în august, dar Weiner face obiectul unei anchete pentru trimiterea de SMS-uri cu caracter sexual unei adolescente de 15 ani şi în cadrul acestei anchete au fost descoperite noile e-mail-uri.   

ARBITRU. Manipularea alegerilor

New Yorker, citând magistraţi din Departamentul Justiţiei, estimează că această declaraţie publică a lui James Comey aduce atingere bunei derulări a unei alegeri, care nu avea nevoie de aşa ceva. Într-o strictă separare a puterilor, justiţia americană nu informează nici nu comentează o anchetă în curs, cu atât mai puţin aleşilor Congresului. Este în uzanţă ca justiţia să fie mai vigilentă în cele 60 de zile precedente unei alegeri, regula fiind să nu dezvăluie nimic ce ar putea altera procesul electoral. În pofida tradiţiei Departamentului Justiţiei de a acţiona cu discernământ, James  Comey s-a plasat în acest fel ca arbitru în centrul ultimei linii drepte a unei campanii agitate. Preşedintele campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, a criticat acţiunea lui James Comey, care „trebuie să vină şi să explice de ce a luat această măsură fără precedent când el însuşi a declarat că aceste e-mail-uri ar putea să nu fie importante“.

Cele mai citite

Vaticanul lansează tururi virtuale AI pentru Bazilica Sfântul Petru, înaintea Jubileului din 2025

Vaticanul a prezentat noi instrumente bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru, oferind vizitatorilor acces virtual la comorile renascentiste ale locașului de cult...

SUA investighează 1,4 milioane de motoare Honda și Acura pentru posibile defecțiuni

Agenția Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) desfășoară o investigație amplă asupra unor motoare Honda și Acura. Ancheta vizează aproximativ 1,4...

Ciucă: George Simion nu e Vadim Tudor. Cum ar putea câștiga alegerile prezidențiale

George Simion nu e Vadim Tudor, are „alte instrumente în spate”, iar într-o confruntare cu Marcel Ciolacu ar putea câștiga alegerile prezidențiale, avertizează liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă