O echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) se va deplasa, miercuri, de la Bucureşti la Bruxelles, cu scopul de a oferi asistență Secţiei consulare a Ambasadei României al cărei personal este implicat în totalitate în acest moment în gestionarea situaţiei generate de incidentele produse în cursul zilei de marţi, potrivit Agerpres.
Deplasarea echipei MAE se înscrie în continuarea demersurilor întreprinse în vederea asistării cetăţenilor români afectaţi ca urmare a exploziilor produse în Bruxelles şi, în acelaşi timp, a demersurilor complexe necesare asigurării asistenţei cetăţenilor români aflaţi în Belgia.
„Menţionăm faptul că echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti – Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în Romania, iar, cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă care va pleca astăzi de la Amsterdam către Bucureşti. Reprezentantul Ambasadei României la Haga va rămâne cu grupul de cetăţeni români la aeroport până la îmbarcarea efectivă a acestora. De asemenea, toate delegaţiile oficiale aflate la Bruxelles în acest moment au beneficiat şi continuă să beneficieze de asistenţa celor 3 misiuni diplomatice aflate pe teritoriul Regatului Belgiei (Ambasada României în Regatul Belgiei, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană şi Delegaţia Permanentă a României la NATO) în vederea revenirii în ţară în cel mai scurt timp şi în condiţii de siguranţă”, se precizează în comunicatul MAE.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis, marţi, omologului său belgian un mesaj de compasiune şi solidaritate faţă de victimele atentatelor de la Bruxelles. Totodată, el a tranmis că autoritățile române sunt pregătite să acorde sprijin, inclusiv în plan operativ, pentru gestionarea situaţiei, dar şi pentru protejarea cetăţenilor români din Belgia.
„Imediat după producerea acestor acte teroriste, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, l-a informat pe primul-ministru Dacian Cioloş despre situaţia înregistrată în Belgia şi comunicată în ţară de către ataşaţii de afaceri interne ai MAI la Bruxelles şi a transmis ministrului de Interne belgian un mesaj de compasiune şi solidaritate faţă de victimele acestor atentate. În scrisoarea transmisă viceprim-ministrului, ministrului securităţii naţionale, Jan Jambon, ministrul Petre Tobă şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a acorda orice formă de sprijin, inclusiv în plan operativ, pentru gestionarea situaţiei, cât şi pentru informarea şi protejarea cetăţenilor români din Belgia”, se arată într-un comunicat al MAI.
Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marți, că ameninţarea teroristă este cât se poate de reală la adresa statelor europene şi poate lovi în orice moment şi oriunde, în contextul atentatelor care au avut loc, marți dimineață, pe aeroportul Zaventem și la o stație de metrou din Bruxelles.
„Din nefericire, Europa este din nou zguduită de bombe şi este martora unor noi atentate. Privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Belgia şi ce se petrece în întreaga Europă. Sunt momente care ne arată că ameninţarea teroristă este cât se poate de reală la adresa statelor europene, iar ea poate lovi în orice moment şi oriunde, lăsând în urmă numeroase victime. De această dată au lovit în inima Europei, în Bruxelles, simbolul Uniunii Europene, acolo unde locuiesc şi lucrează mulţi români. Terorismul reprezintă o ameninţare pentru întreaga omenire, nu doar pentru europeni sau pentru americani, iar acesta nu poate fi combătut decât prin participarea tuturor statelor. În aceste momente îmi exprim compasiunea faţă de poporul belgian şi transmit condoleanţele mele familiilor celor decedaţi. Aceste tragedii arată importanţa solidarităţii statelor europene în faţa pericolului terorist”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Citește și: Reacția Patriarhului Daniel după atentatele de la Bruxelles:
Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, marți, că exploziile din Bruxelles reprezintă un atac la proiectul european. El a menționat că ţările europene trebuie să gândească împreună costurile integrării, dar şi ale securităţii.
„Eu cred că acest lucru este şi unul simbolic. Nu cred că au fost alese întâmplător aceste zone. Este un atac la proiectul european. Să nu uităm că proiectul european a fost un proiect gândit eminamente paşnic. A fost un proiect social mai degrabă. S-a gândit o Europă socială, o Europă a coeziunii şi solidarităţii, între ţări, între etnii. De aceea, Europa a fost foarte deschisă în a primi foarte multe populaţii alogene, care au venit în această zonă. A existat o politică de integrare foarte clară şi cu foarte multe resurse. În acest moment este încercarea de a se demonstra falimentul unui proiect european”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prezent la cea de-a IV-a ediţie a conferinţei „Cities of Tomorrow” , răspunzând unei întrebări din partea presei.
El a apreciat că acest moment necesită solidaritate, în vederea unui proiect operativ şi pragmatic, care va presupune însă şi costuri.
„Eu cred că ţările trebuie să gândească împreună costurile integrării, dar şi costurile securităţii. Este simplu să spui: eu mă aflu la marginea Europei şi aici la noi nu o să vină un aflux de refugiaţi. Toţi suntem în pericol, inclusiv cetăţenii noştri care circulă în Europa, dar şi România va fi în pericol dacă nu vom gândi solidar cu celelalte ţări europene un proiect foarte operativ şi, după părerea mea, foarte pragmatic, în care vor fi costuri şi va trebui să acceptăm aceste costuri”, a mai declarat Dîncu.
El a remarcat că oraşele europene s-au pregătit în special pentru ameninţări precum suprapopularea, lipsa locurilor de muncă, supradensitatea urbană, mobilitatea, fără a se pune accent pe mecanismele de securitate.
„Suntem şocaţi de aceste incidente violente şi îmi exprim regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti. Transmit condoleanţe sincere familiilor afectate şi întreaga noastră compasiune persoanelor care au fost rănite în aceste tragice evenimente. În aceste momente dificile, este important să facem dovada solidarităţii la nivel european pentru a lupta cu determinare şi întreaga noastră putere împotriva acestui flagel al secolului XXI, care continuă să distrugă vieţi nevinovate. Reafirm angajamentul ferm al României în lupta împotriva terorismului la nivel european şi internaţional. În acelaşi timp, MAE depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în Bruxelles şi familiilor acestora, fiind declanşate toate mecanismele aplicabile în astfel de situaţii de criză”, a declarat ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu.
UPDATE 11.48: Premierul Dacian Cioloș a transmis, marți dimineața, toată susținerea autorităților belgiene, în contextul atentatelor care au avut loc la aeroportul și stațiile de metrou Bruxelles. Premierul a anunțat că până la acest moment s-a asigurat că nu există victime cetățeni români.
„Guvernul pe care îl conduc este profund șocat și preocupat de situația gravă produsă de exploziile de la Bruxelles, din această dimineață. Guvernul României condamnă cu fermitate aceste manifestări de violență și își exprimă sprijinul pentru autoritățile belgiene și europene pentru a pune capăt unor asemenea situații și pentru consolidarea securității în spațiul european. De asemenea, Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor și asigură cetățenii că s-au luat toate măsurile necesare pentru consolidarea securității pe plan intern. Guvernul ține în permanență legătura cu comunitatea româneasca de la Bruxelles prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei României la Bruxelles”, a transmis premierul.
Mai mult, o echipă consulară îi așteaptă pe cetățenii români al căror zbor TAROM a fost deviat spre Amsterdam.
UPDATE 11.16: MAE pune la dispoziție românilor mai multe numere de telefon, la care pot afla informații despre rudele lor.
Contactele sunt: Ambasada României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.
Citește și: FOTO + VIDEO: Șase explozii la Bruxelles – la aeroport și la metrou. Cel puțin 13 morți și 30 de răniți
Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM din România, cât şi de la Bruxelles.
Citește și: În urma atentatelor, avionul TAROM spre Bruxelles a fost redirecționat spre Amsterdam
Reiterăm totodată, faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
UPDATE 10.48: SRI a activat celula de criză, după atentatele de la Bruxelles
–-
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că dacă se confirmă ipoteza unui atentat, înseamnă că atentatele au rămas în inima Europei, în contextul în care marți dimineață au avut loc două explozii pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. De asemenea, MAE a anunțat că a făcut demersuri pentru a afla naționalitatea victimelor.
”Suntem extrem de îngrijoraţi şi vom urmări evoluţia de la Bruxelles”, a mai spus preşedintele.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, marți, că Ambasada României în Belgia a întreprins demersurile legale pe lângă autoritățile locale, în regim de urgență, inclusiv pe lângă autoritățile aeroportuare și reprezentanții TAROM de la Bruxelles, cu scopul de a obține informații suplimentare cu privire la cauzele exploziilor și cetățenia victimelor.
Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale, mai precizează MAE:
Două explozii au avut loc, marți dimineață, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, informează Reuters.
Citește și: FOTO + VIDEO: Două explozii pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. 11 persoane au murit și 25 au fost rănite