20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEdward Snowden: SUA și Anglia au interceptat comunicațiile Israelului

Edward Snowden: SUA și Anglia au interceptat comunicațiile Israelului

SUA şi Marea Britanie au monitorizat în secret misiunile şi comunicaţiile forţelor aeriene ale Israelului, într-o operaţiune de spionaj al cărei început datează din anul 1998, informează Reuters, citat de Agerpres.

Dezvăluirile în acest sens apar vineri în trei publicaţii, care au preluat documente oferite Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA.

Israelul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de informaţiile conţinute de aceste dezvăluiri, care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Washingtonul după ani de dispute legate de strategiile privitoare la Iran şi în problema palestiniană. 

Conform cotidianului Yedioth Ahronoth, care apare la Tel Aviv, NSA, specializată în supraveghere electronică, şi instituţia britanică omologă GCHQ au spionat misiuni ale forţelor aeriene israeliene împotriva enclavei palestiniene Gaza, a Siriei şi a Iranului. 

Operaţiunea de spionaj, cu numele de cod 'Anarhistul', a fost condusă dintr-o bază de pe teritoriul Ciprului şi a vizat şi alte state din Orientul Mijlociu. 

Dezvăluirile sunt completate de relatări apărute în Der Spigel, în Germania, şi în publicaţia online The Intercept, pe a cărei listă de asociaţi se află şi omul de încredere al lui Snowden, Glenn Greenwald. 

'Acest acces este indispensabil pentru a menţine o înţelegere a antrenamentelor şi operaţiunilor militare israeliene şi, astfel, o perspectivă asupra posibilelor evoluţii viitoare în regiune', scrie The Intercept, citând dintr-un raport clasificat al GCHQ din 2008. 

Rugate să comenteze, SUA şi Marea Britanie au transmis, prin purtătorii de cuvânt ai ambasadelor lor în Israel, că nu pot discuta în mod public subiecte care ţin de intelligence. 

La rândul său, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a încercat să minimalizeze potenţialele daune, afirmând totuşi că trebuie trase învăţăminte. 

'Ştim că americanii spionează pe toată lumea, inclusiv pe noi (…). Cu toate acestea este dezamăgitor, între altele pentru că, deja de decenii, noi nu am spionat, nu am cules informaţii şi nu am decriptat comunicaţii ale SUA', a declarat ministrul. 'Acum va trebui să analizăm situaţia şi să avem în vedere schimbarea criptării, cu siguranţă', a adăugat Yuval Steinitz. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă