5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialDouă ziariste care lucrează pentru BBC și Voice of America au fost...

Două ziariste care lucrează pentru BBC și Voice of America au fost reținute în Turcia. Jurnalista BBC a fost ulterior eliberată

UPDATE 19,10: Autoritățile turce au eliberat-o duminică pe Hatice Kamer, una dintre cele două jurnaliste reținute în regiune Siirt, din sud-estul Turciei, informează AFP citată de Agerpres.


Autoritățile turce au reținut două jurnaliste, Hatice Kamer și Khajian Farqin, care lucrează pentru postul de radio BBC în limba turcă și pentru serviciul kurd al postului de televiziune Voice of America (VOA), informează duminică EFE citată de Agerpres.

Reținerile au fost operate în timp ce jurnalistele încercau să facă reportaje despre un accident de mină în sud-estul Turciei.

Conform VOA, Farqin a fost arestată sâmbătă la un punct de control al armatei, în timp ce se îndrepta către mina de cupru unde avusese loc accidentul de la 17 noiembrie, unde 16 mineri au fost dați dispăruți.

Mambrii familiei jurnalistei spun că nu au reușit să o mai contacteze pentru că, în condițiile stării de urgență impusă de autoritățile turce după puciul eșuat de la 15 iulie, deținuții nu pot lua legătura cu un avocat în primele 5 zile de arest.

Autoritățile turce au reținut-o și pe Kamer în aceeași regiune. Jurnalista lucrează pentru postul de radio BBC în limba turcă și pentru postul de radio german WDR și este membră a consiliului de administrație al asociației jurnaliștilor din sud-estul Turciei. Ea a fost arestată în timp ce intervieva rude ale minerilor care pieriseră în accident, fără să primească o motivație a arestării sale.

În mina prăbușită au rămas blocați 16 mineri și doar 10 corpuri au fost recuperate până acum.

Conform organizațiilor care apără libertatea de exprimare, 125 de jurnaliști au fost arestați și se află încă în arest preventiv, iar 3.000 de profesioniști din domeniul comunicării au fost concediați, după ce autoritățile au închis 160 de posturi de televiziune, ziare și radiouri.

Joia trecută, Parlamentul European a condamnat ferm epurările la scară largă efectuate de autoritățile din Turcia care au afectat mai ales presa, justiția, forțele armate și funcționarii publici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă