12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiscuție Biden-Davutoglu, în contextul tensiunilor Turcia-Irak

Discuție Biden-Davutoglu, în contextul tensiunilor Turcia-Irak

Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a comunicat vicepreședintelui american Joe Biden că Ankara respectă suveranitatea Irakului, într-o discuție telefonică, care are loc în contextul unor tensiuni cu privire la prezenţa unor trupe turce pe teritoriul irakian, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Washingtonul a solicitat această convorbire telefonică, au precizat surse apropiate premierului.

Davutoglu a subliniat că Ankara este alături de Bagdad în lupta împotriva Statului Islamic (SI).

O scrisoare în acest sens a fost trimisă premierului irakian Haider al-Abadi de către o delegaţie turcă la nivel înalt, din care a făcut parte şi şeful spionajului turc, Hakan Fidan.

Vicepreşedintele Joe Biden a discutat cu Davutoglu despre lupta împotriva SI şi tensiunile dintre Turcia şi Irak, a confirmat Casa Albă într-un comunicat.

„Liderii (…) au discutat despre evoluţiile din Irak, subliniind importanţa dezamorsării tensiunilor recente dintre Turcia şi Guvernul irakian, într-un mod care să respecte suveranitatea Irakului şi în deplină coordonare cu eforturile coaliţiei împotriva ISIL (unul dintre acronimele SI)”, conduse de către americani, afirmă Casa Albă în comunicat.

Davutoglu şi Biden au purtat această conversaţie după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că „iese din discuţie, pentru moment”, ca turpele turce să se retragă din Irak. Bagdadul a acuzat anterior Ankara că a trimis trupele respective fără să-i ceară permisiunea.

Acest episod a tensionat relaţiile dintre cele două ţări. Ambasadorul turc în Irak a fost convocat sâmbătă, pentru a i se cere ca Ankara să-şi retragă imediat cele câteva sute de oameni trimişi anterior în nordul Irakului, într-o zonă situată în apropiere de Mosul, un oraş aflat sub controlul SI.

Ministerul irakian de Externe a denunţat pătrunderea forţelor turce pe teritoriul irakian fără ca Bagdadul să ştie despre acest lucru şi a subliniat că percepe prezenţa acestora ca pe un „act ostil”.

Erdogan a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că militarii se află acolo pentru a forma luptători kurzi (peshmerga), ci nu pentru a lupta. El şi-a reiterat o declaraţie anterioară, potrivit căreia aceştia au fost mobilizaţi în urma unei invitaţii pe care premierul irakian Haider al-Abadi a adresat-o Ankarei anul trecut.

„Numărul militarilor noştri (în nordul Irakului) poate creşte sau scădea, în funcţie de numărul peshmerga pe care-i formează”, a spus Erdogan.

„Retragerea militarilor noştri iese din discuţie, pentru moment”, a subliniat el.

Erdogan a anunţat, de asemenea, o întâlnire trilaterală – între Turcia, Statele Unite şi autorităţile din Kurdistanul irakian – pe 21 decembrie, însă nu a menţionat şi o participare a Bagdadului la această reuniune.

Ulterior, surse apropiate lui Ahmet Davutoglu au anunţat că premierul turc a discutat cu vicepreşedintele american. „El (Davutoglu) a spus că Turcia va continua să contribuie la lupta Guvernului Irakului prieten împotriva (SI), în coordonare cu Bagdadul”, a declarat o sursă turcă.

Aceste tensiuni cu Irakul reprezintă ultima dintr-o serie de dificultăţi cu care se confruntă Ankara în regiune. Relaţiile Turciei cu Egiptul şi Libia se află în dificultate, iar autorităţile turce încearcă, în paralel, să dezamorseze tensiuni cu Moscova, după ce forţe aeriene turce au doborât luna trecută un avion rusesc de război.

Cele mai citite

Greenpeace obține o nouă victorie în instanță împotriva OMV Petrom

Greenpeace România a obținut o nouă victorie importantă în instanță, după ce Judecătoria Sectorului 1 București a aprobat solicitarea organizației ca un expert tehnic...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă