10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIncidente neobișnuite în Cuba: Cum au fost atacați diplomații americani de la...

Incidente neobișnuite în Cuba: Cum au fost atacați diplomații americani de la Havana cu arme acustice. Rusia s-a lădat cu arme sonice

La sfârșitul anului trecut, mai mulți reprezentanți ai SUA au raportat probleme serioase de sănătate, sursa rămânând încă un mister. Cazurile au intrat în atenția FBI, doi dintre diplomați fiind nevoiți să se întoarcă în Statele Unite pentru tratamentul unor simptome provocate de atacuri cu „arme acustice”.Cei doi diplomați riscau să-și piardă definitiv auzul în urma atacurilor cu dispozitive sonice.

După audierea diplomaților care au semnalat „incidentele neobișnuite”, ulterior având stări de vomă, dureri, comoții și pierderi temporare a auzului, a reieșit că aceștia nu fuseseră atacați în același loc și în același timp, iar ancheta a ajuns la concluzia că aceștia ar fi putut fi urmăriți o mai lungă perioadă de timp.

Departamentul american de Stat a raportat autorităților cubaneze incidentele și a trimis personal medical la Havana, care a tratat efectele, fără să poată stabili exact cauza. „Poate fi ceva foarte serios”, a declarat un oficial american pentru CNN. „Am lucrat cu oficialii cubanezi, care au insistat că nu înțeleg despre ce este vorba”. Într-un final, deoarece doi dintre diplomații americani au avut serioase probleme de sănătate, fiind nevoie să fie retrași de la post, cazul a fost înaintat FBI.

„Sunt multe chestiuni pe care nu le cunoaștem”

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a recunoscut incidentele, dar nu a intrat în detalii asupra naturii atacurilor, susținând că, din cauza multitudinii simptomelor, și sursele ce le-au provocat pot fi diverse. „Sunt multe chestiuni pe care nu le cunoaștem”, a declarat Nauert. SUA a expulzat în luna mai doi diplomați cubanezi, ca o atenționare față de autoritățile cubaneze, că Statele Unite nu tolerează „mistere” ce privesc sănătatea corpului diplomatic american. Aceștia s-au întors în Cuba după restabilirea relațiilor dintre cele două țări, în 2015. „Guvernul cubanez are obligația conform Convenției de la Viena să protejeze diplomații străini. Diplomații cubanezi trimiși acasă nu sunt persoane non-grata, se pot întoarce la posturi când problema aceasta va fi rezolvată. Am vrut doar să reamintim autorităților cubaneze care le sunt îndatoririle”, a precizat Nauert.

Răspunsul Ministerului cubanez de Externe a fost cam „dubios”: „Cuba nu a permis niciodată ca teritoriul său să fie folosit pentru acțiuni împotriva diplomaților acreditați și a familiilor acesta, fără excepție”, considerând decizia SUA de a expulza diplomați cubanezi drept „răspuns” ca fiind „nejustificată și nefondată”.

Rusia s-a lăudat cu armele sonice

Scandalul a fost păstrat secret până s-a avansat ipoteza că la Havana a fost vorba de atacuri acustice deliberate, fiind vizați diplomați. În mod ciudat sau nu, pe la mijlocul lunii trecute, când încă „nu transpirase” cazul în presa americană, ziarele rusești afiliate Kremlinului făceau o prezentare a dispozitivelor sonice din dotarea armatei și poliției antirevoltă, precizându-se că Rusia și SUA sunt cam la egalitate în dezvoltarea „armelor acustice”.

Acestea pot provoca teamă, panică, confuzie, stări de vomă, comoții, iar folosite la anumite frecvențe pot distruge organe interne și pot cauza moartea. Se preciza că folosirea acestora este justificată asupra civililor, în timpul protestelor violente, dar din punct de vedere militar ar fi prea costisitoare, fiind mari consumatoare de energie. Totuși, doctrina miltară adoptată de Federația Rusă în 2010, conține dezvoltarea armelor sonice pentru războaiele viitorului. Cine știe ce prototipuri au fost testate pe diplomații americani de la Havana, ca să se transmită direct un mesaj către Casa Albă. Cuba a fost întotdeauna aliat al Rusiei și împreună au cauzat destule crize Americii.

Cuba alături de Venezuela, împotriva SUA

Președintele cubanez Raul Castro l-a asigurat pe omologul și aliatul său venezuelean, Nicolas Maduro, că „nu va fi singur în lupta sa politică și în fața hărțuirii internaționale” căreia îi este victimă, referindu-se la sancțiunile impuse de SUA. Felicitându-l într-o scrisoare cu „imensă bucurie revoluționară” pentru impunerea controversatei Adunări Constituante, Raul Castro l-a asigurat pe Maduro de loialitatea cubanezilor, „care vor fi în avangarda solidarității militante a blocului socialist latino-american și vor rămâne angajați în favoarea cauzei sale”. „Zile de luptă încrâncenată, hărțuire internațională, blocade și privațiuni sunt pe cale să vină, dar tu nu vei fi singur!”, i-a scris Raul Castro, textul fiind citit la televiziunea de stat cubaneză.

 

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă