Istoria lui Shahram Amiri este demnă de cele mai bune filme de spionaj moderne. O afacere rocambolescă în care se amestecă acuzaţii de răpire de către CIA, exfiltrare, torturi, program nuclear şi implicarea serviciilor secrete saudite, iraniene şi americane, pe fondul confruntării între Washington şi Teheran.
Un episod de Război Rece în care toată lumea minte.
Iar finalul, executarea cercetătorului nuclear iranian, iniţial condamnat la 10 ani de închisoare, a fost urmarea dezvăluirilor din e-mailurile lui Hillary Clinton, publicate de Departamentul de Stat. Hillary Clinton era la acea vreme secretar de Stat şi a folosit telefonul personal pentru corespondenţa electronică, spre nemulţumirea serviciilor secrete americane.
Afacerea a început în primăvara anului 2009. Shahram Amiri, 30 de ani, era fizician iranian, expert nuclear la universitatea Malek Ashtar, controlată de Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran. În pelerinaj la Mecca (sau Medina potrivit unor surse), în Arabia Saudită, expertul iranian dispare fără urmă. Rapid, iranienii au acuzat SUA că l-au răpit. Departamentul de Stat, condus atunci de Hillary Clinton, dezminte şi afirmă că nu deţine nici o informaţie privind Amiri.
La finele lunii martie 2015, canalul american ABC afirmă că dispune de dovezi potrivit cărora Shahram Amiri a fost abordat de un agent CIA la Teheran înaintea dispariţiei sale. Potrivit ABC, expertul nuclear iranian a defectat şi a decis să colaboreze cu agenţia americană pe tema programului nuclear iranian. A fost exfiltrat spre SUA de serviciile secrete americane cu susţinerea celor saudite. În acea perioadă, criza era în toi între occidentali şi Iran, acuzat că încearcă să fabrice arma atomică. Între ianuarie 2010 şi ianuarie 2012, cinci oameni de ştiinţă iranieni au fost asasinaţi la Teheran şi autorităţile iraniene au acuzat serviciile secrete american, israelian şi britanic.
Casete contradictorii
Amiri a reapărut pentru prima oară un an mai târziu, la 7 iunie 2010, într-o înregistrare video difuzată de tv iraniană, unde afirma că a fost răpit de CIA – doi agenţi vorbind persana l-au aşteptat la hotelul din Arabia Saudită, l-au îmbarcat într-o camionetă albă, l-au ameninţat cu arma şi l-au drogat. Mai afirma că s-a trezit într-un avion militar şi că este deţinut la Tucson, în Arizona, fiind supus torturilor şi presiunilor psihologice.
Dar, în aceeaşi zi, într-o altă înregistrare postată pe internet, afirma contrariul, că se află în SUA liber, în siguranţă şi doreşte să-şi continue studiile. A urmat a treia înregistrare, la 29 iunie, în care Amiri relatează că a reuşit să scape şi se află în Virginia. Două săptămâni mai târziu, reapărea la ambasada Pakistanului din Washington, care reprezintă interesele iraniene, unde „a găsit refugiu“ şi declara că vrea să revină în Iran.
Închis, torturat, spânzurat
A fost primit triumfal la Teheran ca unul care reuşise să fugă din captivitatea americană. Ce s-a întâmplat mai apoi nu se ştie, până când siturile opoziţiei au precizat că Amiri a fost închis şi torturat în închisoare. După revenirea lui Amiri pe solul iranian nu au mai fost veşti despre el. Până duminică, 7 august. Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Justiţiei iraniene a anunţat executarea lui la 3 august. „Această persoană avea acces la informaţii secrete şi chiar top-secrete ale regimului şi s-a pus în legătură cu principalul nostru duşman, marele Satan, Statele Unite. I-a livrat duşmanului informaţii top-secret şi vitale din ţară“. „Amiri a fost spânzurat“.
În iulie 2010, când Amiri revenise la Teheran, Washington Post relata că ar fi fost plătit de CIA cu 5 milioane dolari pentru informaţiile pe care le-a dat asupra activităţilor nucleare ale Iranului. S-au intensificat speculaţiile că Amiri a fost forţat să revină în Iran prin ameninţări contra părinţilor săi, dar detaliile evenimentului au rămas neclare. În 2012, s-a raportat că el a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
Potrivit New York Times, Guardian şi altor publicaţii americane şi britanice, publicarea e-mail-urilor lui Hillary Clinton anul trecut de către Departamentul de Stat se pare că a fost copleşitoare pentru Amiri. „După dezvăluirile raportate în e-mail-urile Clinton, Amiri a fost executat pentru spionaj“, a declarat Dina Esfandiary de la Centrul pentru studii ştiinţifice şi de securitate de la King College din Londra.
Executarea prin spânzurare a lui Shahram Amiri reprezintă un sumbru capitol final al dramei unui spion care a făcut obiectul multor speculaţii.