3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialDecretul anti-imigrație al lui Donald Trump a intrat oficial în vigoare în...

Decretul anti-imigrație al lui Donald Trump a intrat oficial în vigoare în Statele Unite

Decretul privind migrația al președintelui Donald Trump, care restrânge temporar intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane și a refugiaților, a intrat oficial în vigoare joi, la ora 20, ora Washingtonului (vineri, ora 00,00 GMT), informează AFP citată de Agerpres.

După cinci luni de litigii în diverse instanțe, punerea în aplicare a acestei măsuri a fost autorizată în final în această săptămână de către Curtea Supremă a SUA, dar domeniul său a fost limitat.

Președintele american Donald Trump a salutat luni decizia Curții Supreme prin care este pus parțial în aplicare controversatul său decret anti-imigrație, spunând că este o 'victorie' pentru securitatea națională a SUA.

"În calitate de președinte, nu pot lăsa să intre în țara noastră oameni care ne vor răul", a precizat Trump într-un comunicat.

Decizia adoptată în unanimitate de Curtea Supremă este o victorie netă pentru securitatea noastră națională", a adăugat el.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni punerea parțială în aplicare a decretului anti-imigrație al președintelui Donald Trump, în așteptarea examinării lui la toamnă.

Decretul care interzice intrarea în SUA a cetățenilor din șase țări majoritar musulmane — Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen — se aplică de acum oricărei persoane care "nu a stabilit o relație de bună credință cu o persoană sau o entitate din SUA".

Practic, niciun cetățean din cele șase țări care nu este cunoscut autorităților americane nu va primi acces pe teritoriul SUA, conform deciziei celor nouă judecători ai Curții Supreme.

"Acceptăm parțial recursurile (privind decretul) și acceptăm să suspendăm parțial (deciziile care au blocat aplicarea sa)", au rezumat judecătorii decizia lor extrem de așteptată.

Hotărârea a fost anunțată în ultima zi a sesiunii anuale a Curții Supreme, instituție care în SUA are ultimul cuvânt în legătură cu toate subiectele care necesită o interpretare a Constituției.

Această decizie de luni a Înaltei Curți este o victorie relativă, însă cu toate acestea notabilă, pentru Donald Trump, al cărui celebru decret a fost suspendat de mai mulți judecători, în primă instanță și în apel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă