15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDecizii privind emigranţii, la summitul de duminică

Decizii privind emigranţii, la summitul de duminică

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, într-un interviu pentru presa germană, că vrea să obţină de la un grup de lideri UE, la summitul de duminică, un acord asupra unor măsuri pe termen scurt în gestionarea crizei migranţilor în Balcanii de Vest, relatează Reuters.

"Avem nevoie de mai multă cooperare şi de un acord mai strâns între ţările din regiune, pentru a stăpâni situaţia", a spus preşedintele CE.

Situaţia migranţilor s-a deteriorat după ce Ungaria şi-a sigilat frontierele cu Serbia şi Croaţia, lăsând mulţi imigranţi blocaţi în alte state copleşite de aflux.

Merkel, o adevărată forţă în reuniunea de duminică, urmează să pledeze pentru distribuirea migranţilor în cadrul UE direct din centrele de înregistrare iniţiale, potrivit săptămânalului Der Spiegel.

Juncker va prezenta un plan în 16 puncte

Presa germană scrie, de asemenea, că Juncker urmează să prezinte un plan în 16 puncte în cadrul negocierilor, plan ce include şi un angajament de a nu trimite migranţii dintr-o ţară în alta fără un acord prealabil, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Juncker a lăudat-o în interviu pe Merkel pentru că se concentrează asupra crizei refugiaţilor, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decât criza datoriei Greciei.

"Apreciez foarte mult faptul că şefa Guvernului german nu a fost abătută de la cursul său de către sondajele de opinie. Pentru că această (criză) nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanţă", a spus el.

Germania aşteaptă cel puţin 800.000 de migranţi anul acesta, reprezentând aproape 1% din populaţia ţării. Popularitatea lui Merkel a scăzut de când a deschis frontierele refugiaţilor sirieni, în urmă cu aproape două luni.

În podcastul ei săptămânal, Merkel a declarat că multe dintre persoanele care sosesc în Germania se vor confrunta cu dificultăţi. "Pentru mulţi dintre cei care vin la noi, lucrurile vor merge foarte bine. Dar va exista o parte care nu dispune de o educaţie bună, iar noi trebuie să ne asigurăm că ei îşi vor găsi repede un loc de muncă, în special tinerii", a spus ea.

Îngrijorările cresc în contextul în care sute de mii de migranţi sosesc în Europa, mulţi din zone de război din Orientul Mijlociu, care instalează tabere în ţări din Balcani, în condiţii tot mai aspre, în timp ce se apropie iarna.

Juncker i-a convocat pe liderii din regiune şi pe cancelarul Angela Merkel din Germania – ţara care primeşte mai mulţi refugiaţi decât orice alt stat UE – la discuţii, duminică.

"Ei vor discuta (despre) răspunsuri operative comune, necesare de urgenţă, la actualele nevoi umanitare şi vor decide măsuri pe termen scurt", a declarat Juncker pentru grupul german de presă Funke, din care face parte Hamburger Abendblatt.

 

Cele mai citite
00:04:36

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...
Ultima oră
Pe aceeași temă