UPDATE 18.30: Un nou bilanț în urma cutremurului din Japonia: cel puţin 41 de morţi, iar echipele de salvare se tem de noi replici şi un bilanţ mai grav, cu oameni care trăiesc îngropaţi sub dărâmături, relatează AFP, conform Agerpres.
Peste 90.000 de locuitori ai zonei au fost evacuaţi, inclusiv 300 de locuitori riverani ai unui baraj, care ameninţă să se prăbuşească.
Potrivit Ministerului Industriei, mai mult de 100.000 de locuinţe sunt fără electricitate, gaze şi zeci de mii nu au apă. Şi combustibilul ar putea lipsi din cauza dificultăţii circulaţiei pentru camioanele cisternă.
Guvernul a declarat că a pregătit provizii pentru trei zile pentru zeci de mii de oameni mutaţi în adăposturi şi a decis să desfăşoare în regiune 25.000 de soldaţi şi 1.000 de angajaţi ai forţelor de salvare în plus faţă de pompieri şi alte forţe de intervenţie locale.
UPDATE 13.14: Ministerul Afacerilor Externe a transmis, sâmbătă, un mesaj de solidaritate cu persoanele afectate de cutremurul din Japonia.
UPDATE 11.08: 19 persoane au murit și peste 1.000 au fost rănite, ca urmare a cutremurului de sâmbătă dimineața, din sudul Japoniei, potrivit ultimului bilanț oferit de autoritățile locale, informează Agerpres.
Alte zeci de persoane au fost prinse sau îngropate sub dărâmături, iar guvernul urma să crească numărul forţelor trimise în sudul insulei Kyushu la 20.000 în următoarele două zile, relatează DPA.
––––
Un cutremur cu magnitudinea de 7.3 grade a avut loc, sâmbătă dimineața, în sudul Japoniei, cauzând moartea a cel puțin 16 persoane. Totodată, alte câteva sute de persoane au fost rănite, iar alte victime sunt prinse sub dărâmături, informează Reuters.
Cutremurul vine la o zi după ce un alt seism a făcut nouă victime, în aceeași regiune.
Echipele de salvare sapă printre resturile clădirilor prăbușite, încercând să îi găsească și salveze pe cei prinși sub dărâmături, însă misiunea lor este îngreunată de o serie de replici, care alimentează temerile cu privire la noi cutremure puternice.
Un geofizician la Centrul pentru Supraveghere Geologică din Statele Unite (USGS), John Bellini, a declarat că au fost înregistrate câteva replici cu o magnitudine de peste 5 grade pe Richter, astfel că apariția a noi cutremure nu ar fi o surpriză.
Premierul Shinzo Abe a precizat că eforturile de salvare sunt extrem de importante, întrucât se preconizează ploi care ar putea îngreuna și mai mult situația, ducând la alunecări de teren. El a atras atenția că autoritățile se află într-o „cursă contra cronometru”.
Epicentrul cutremurului a fost în apropiere de oraşul Kumamoto, iar adâncimea a fost de 10 km, potrivit Institutului Geologic american. Aproape 200.000 de locuinţe au rămas fără curent electricși 385.000 fără apa curentă. Totodată, au fost anunțate incendii, întreruperi de enrgie electrică, poduri depășite și găuri apărute în pământ. Mai mult de atât, locuitorilor de lângă un baraj li s-a spus să își evacueze locuințele, din cauza că riscului ca barajul să cedeze.
La operațiunile de salvare participă zeci de mii de polițiști, pompieri, medici și militari.
Race to find survivors of 6.2 magnitude earthquake that struck Japanese city of Kumamoto. @angelacox7news #Kumamoto https://t.co/7uGbndUWsD
— 7 News Sydney (@7NewsSydney) April 15, 2016
Mai multe cutremure cu o magnitudine de până la 6.5 grade pe richter au avut loc, în noaptea de joi și vineri în sud-estul Japoniei, cauzând moartea a nouă persoane și rănirea a altor câteva sute. Totodată, și arhipelagul Vanuatu a fost zguduit, vineri, de un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter, iar un alt seism cu magnitudinea de 5.6 grade a avut loc în Indonezia.