Curtea Constituţională a Germaniei a anunţat că a respins cererea de interzicere a formaţiunii neonaziste Partidul Național-Democrat, înaintată de cele 16 landuri, într-un context de pierdere a influenței acestei mișcări și de ascensiune a dreptei populiste antiimigrație, transmite Agerpres.
„Cererile reclamantului au fost respinse (…) În unanimitate, Camera a doua (a Curții) a apreciat că, deși NPD are cu certitudine obiective neconstituționale, nu există elemente concrete substanțiale care să dea de înțeles că acțiunea (partidului) ar putea fi încoronată de succes”, a declarat președintele Curții de la Karlsruhe, Andreas Vosskuhle, potrivit AFP.
Într-una din probele prezentate, se făcea referire la proximitatea intelectuală între NPD și partidul nazist NSDAP, vizibilă mai ales în raportarea sa la străini și în antisemitismul său. Totodată, landurile acuzau NPD că întreține ‘o atmosferă de teroare’ în estul Germaniei, unde este implantat mai puternic.
„Întrucât NPD, prin obiectivele și comportamentul membrilor săi, vrea să destabilizeze și să răstoarne ordinea liberal-democratică, intenționând să facă acest lucru în mod agresiv și combativ prin activitățile sale politice, el este (…) anticonstituțional”, argumenta Bundesratul în cererea sa.
Curtea Constituțională a estimat în 2003 că nu poate lua o decizie atât timp cât informatori ai serviciului de informații interne (Bundesamt für Verfassungsschutz) se aflau în rândurile conducerii NPD. Judecătorii au considerat atunci că exista un risc prea mare ca acești informatori să fi acționat ca agenți provocatori și să fi determinat NPD să încalce Constituția.
Unii oponenți ai interdicției au argumentat însă că o asemenea procedură ar fi devenit caducă, dat fiind că situația politică din Germania s-a modificat, prin apariția mișcării islamofobe Pegida și susținerea tot mai mare de care se bucură partidul populist Alternativa pentru Germania (Alternativa für Deutschland, AfD), în contextul sosirii unui aflux de 1 milion de migranți în 2015.