Discursul lui Barack Obama din Biroul Oval privind combaterea organizaţiei Statul Islamic a relevat rezistenţa preşedintelui american la presiunile pentru un „război la sol” contra SI.
Patru zile după atentatul revendicat de Statul Islamic comis la San Bernardino, în California de un cuplu de musulmani radicalizaţi, soldat cu 14 morţi, preşedintele american a ţinut un discurs solemn din Biroul Oval prin care s-a adresat americanilor şi a promis „vânarea teroriştilor”. Este pentru a treia oară când Obama ţine un discurs din Biroul Oval. Prima oară a avut loc în iunie 2010, după mareea neagră devastatoare din Golful Mexic şi a doua oară în august 2010 pentru sfârşitul operaţiunilor de luptă în Irak.
Concret, Obama a promis că va „vâna teroriştii” oriunde se vor afla şi va distruge grupul Statul Islamic. „Ameninţarea teroristă este reală, dar o vom învinge. Vom distruge SI şi orice altă organizaţie care va încerca să ne facă rău”, a avertizat şeful Casei Albe, dar a îndepărtat ipoteza unui angajament militar mai larg al SUA în conflictul sirian, şi în special desfăşurarea de trupe americane la sol şi a ţinut să confirme că Statele Unite nu se vor lăsa antrenate într-un „lung şi costisitor” război la sol în Irak şi în Siria. În acelaşi timp, el a făcut un apel comunităţii musulmane instalată în SUA de a lupta contra „ideologiilor extreme”. „Musulmanii din întreaga lume poartă responsabilitatea de a respinge ideile deviante care duc la radicalizare, şi toţi americanii poartă responsabilitatea, indiferent de religia lor, de a respinge orice discriminare”, a mai subliniat preşedintele american.
Legiferarea armelor de foc
Ca după fiecare atac armat de amploare, preşedintele Obama a făcut un nou apel Congresului pentru a legifera controlul armelor de foc, în special al armelor de război. Potrivit primelor elemente ale anchetei, asasinii din San Bernardino aveau acasă un veritabil arsenal. De la debutul anului 2015, 355 de atacuri armate au avut loc în SUA, adică mai mult de unul în fiecare zi. Obama a încercat să calmeze americanii nervoşi după atacul terorist de săptămâna trecută din California şi a recunoscut creşterea temerilor care au urmat atacului sângeros din San Bernardino. Deşi a anunţat o intensificare a loviturilor aeriene contra Statului Islamic, nu a anunţat o schimbare radicală de strategie sau o nouă politică în lupta contra ameninţării teroriste în interiorul SUA sau în exterior.
Acuzele politicienilor
Liderii republicani şi candidaţii la prezidenţiale sunt indiferenţi la discursul preşedintelui Obama şi preşedintele Camerei, Paul Ryan, a apreciat ca „dezamăgitor” noul plan,”o tentativă timidă de apărare şi de deturnare a atenţiei de la o politică de slăbiciune”. „Aici este vorba de un război al vremurilor noastre, nu trebuie să fie ceva ca de obicei”. Discursul lui Obama a oferit un reproş pentru numeroşi republicani, în special pentru cei aflaţi în cursa prezidenţială care au cerut restricţii privind musulmanii din SUA şi au sugerat că doar creştinii să fie acceptaţi ca refugiaţi în Statele Unite. „Este responsabilitatea noastră să respingem testele religioase pentru cei pe care îi admitem în ţară, este responsabilitatea noastră să respingem propunerile ca musulmanii americani vor trebui să fie într-un fel trataţi în mod deosebit”, a declarat Obama. Referindu-se la atacurile armate pe solul american, Obama a apelat din nou la un efort pentru limitarea vânzărilor acestora în SUA şi pentru Casa Albă, provocarea este de a ajuta americanii să înţeleagă cum să evalueze ameninţarea atacurilor similare pe viitor şi cum să compare cazurile anterioare de terorism intern, ca atacul comis de Timothy McVeight în Oklahoma City, în 1995, care a ucis 168 de persoane şi a rănit peste 600.
» Barack Obama a respins presiunile politicienilor care îi cer trimiterea de trupe la sol în Orientul Mijlociu.