30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCum explică autorităţile americane contaminarea cu Ebola într-un spital din Texas

Cum explică autorităţile americane contaminarea cu Ebola într-un spital din Texas

Autorităţile sanitare americane au confirmat duminică primul caz de Ebola contractat pe teritoriul Statelor Unite, al unei îngrijitoare de la un spital din Texas (sud), în care un liberian infectat a decedat anterior.

Autorităţile au atribuit prima contaminare cu Ebola într-un spital din Texas unei breşe în protocolul de protecţie urmat de către îngrijitoare, relatează Mediafax.

Instituţia de îngrijiri a insistat asupra faptului că această pacientă – care a solicitat o confidenţialitate totală în legătură cu identitatea sa – purta echipamentul (mască, mănuşi, ţinută de protecţie) recomandat de către centrele federale americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Autorităţile sanitare au subliniat că s-au pregătit pentru un al doilea caz, dar au relevat că sunt "foarte îngrijorate" după această contaminare, în pofida procedurilor implementate.

Pacienta lucra la centrul spitalicesc Texas Health Presbyterian din Dallas, unde a fost îngrijit şi a murit liberianul Thomas Eric Duncan, pe 4 octombrie. Ea făcea parte din echipa care l-a tratat după ce a fost spitalizat pe 28 septembrie.

"Suntem foarte îngrijoraţi de anunţul potrivit căruia teste preliminare arată că un profesionist din domeniul sănătăţii din Texas a fost infectat cu Ebola", a declarat doctorul Thomas Frieden, directorul CDC, într-o conferinţă de presă.

"Ignorăm ceea ce s-a întâmplat în cursul tratamentului pacientului de referinţă, adică a primului caz tratat la Dallas, dar la un anumit moment a existat o breşă în protocol, care a cauzat infecţia", a relevat el.

"În mod sigur, protocolul nu a fost – din nefericire şi prin inadvertenţă – urmat" în timpul îngrijirilor oferite lui Duncan, a apreciat, la postul ABC, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID). "Acest lucru se întâmplă foarte rar", de la identificarea virusului, în 1976, în opinia sa.

Bolnava a declarat, potrivit unor reprezentanţi ai sectorului sanitar, că nu are cunoştinţă de vreo nerespectare a protocolului.

Doctorul Dan Varga, de la Serviciile de Sănătate din Texas, a precizat într-o conferinţă de presă separată că pacienta se afla într-o "stare stabilă".

Potrivit ultimelor informaţii, ea prezintă "simptome uşoare" şi o "febră slabă", a anunţat doctorul Frieden.

Potrivit acestuia, rezultatele definitive ale testelor efectuate de către CDC urmează să fie cunoscute în cursul zilei.

Medicii au folosit pur şi simplu pronumele "ea" pentru a se referi la bolnavă. Potrivit postului CNN, care citează un oficial neidentificat, ar fi vorba despre o infirmieră.

Autorităţile sanitare americane supravehează în continuare 48 de persoane care s-au aflat în apropierea lui Duncan înainte să fie spitalizat şi, ţinând cont de această contaminare, vor face acelaşi lucru şi cu cele care au intrat în contact cu el între această dată şi decesul său, pe 4 octombrie, a spus Thomas Frieden.

Autorităţile încearcă, de asemenea, să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu bolnava.

Judecătorul Clay Jenkins, din comitatul Dallas, a încercat să dea asigurări populaţiei. "Nu puteţi contracta Ebola mergând alături de cineva pe stradă sau aflându-vă în contact cu cineva care nu prezintă simptome", a spus el, adăugând că "nu este o informaţie care să provoace panică".

Casa Albă a anunţat duminică la prânz (ora locală), că preşedintele Barack Obama a discutat la telefon cu secretarul Sănătăţii Sylvia Burwell, insistând asupra faptului că rezultatele anchetei efectuate la Dallas asupra circumstanţelor acestei infecţii este necesar să fie împărtăşite "rapid şi larg".

Cele mai citite

RAR aduce lămuriri despre sancționarea conducătorilor auto care folosesc cauciucuri „ all season”

RAR a clarificat că informațiile vehiculate în mass-media despre sancționarea conducătorilor auto care utilizează anvelope "all season" sunt nefondate și fără suport legal. „BREAKING NEWS...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă