New York Times şi Wall Street Journal au relatat despre progresele şi dezacordurile care au marcat 14 luni de negocieri clandestine între reprezentanţii Washingtonului şi ai Teheranului care au permis un acord în vederea eliberării şi schimbului de prizonieri americani şi iranieni.
La 13 ianuarie, zece militari americani, ale căror ambarcaţiuni (două) fuseseră sechestrate în apele iraniene, au fost eliberaţi după contacte directe între SUA şi Iran, ţări care au rupt relaţiile lor diplomatice de peste 35 de ani. Trei zile mai târziu, după lungi negocieri purtate în cel mai mare secret, un alt contencios a fost rezolvat prin eliberarea a cinci americani, între care ziarisul cotidianului Washington Post, Jason Rezaian, arestat în iulie 2014. SUA au eliberat în schimb şapte iranieni, din care şase binaţionali, arestaţi sau condamnaţi pentru că au vândut ilegal Iranului echipamente.
După raportul pozitiv comunicat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind aplicarea de către Teheran a dispoziţiilor acordului nuclear încheiat cu marile puteri în iulie 2015, Washingtonul a suspendat în weekend aplicarea sancţiunilor adoptate în cadrul unei mobilizări internaţionale contra programului nuclear controversat al Iranului. Casa Albă a rămas discretă sâmbătă, Administraţia Obama aşteptând revenirea în ţară a americanilor care fuseseră eliberaţi din carcerele iraniene. Duminică, preşedintele Obama a evocat efecte îndelungatei negocieri cu Iranul, după 35 ani de ruptură a relaţiilor diplomatice, asupra problemei prizonierilor.
Presiunea iranienilor
De un an, responsabili din Administraţia Obama s-au reunit în secret cu omologii lor iranieni în vederea eliberării americanilor aflaţi în închisorile iraniene. Toamna trecută a fost semnat un acord pentru eliberarea prozonierilor, dar iranienii au sosit la ultima reuniune clandestină care avea loc la Geneva, într-un apartament de hotel, cu o propunere nouă – eliberarea zecilor de iranieni deţinuţi în închisorile americane.
Americanii au fost sideraţi, potrivit Wall Street Journal citându-l pe Brett McGurk, şeful echipei de negociatori. „Noi vorbiserăm deja despre asta”, dar iranienii au insistat. Ceva de schimbase, o parte a bătăliei continua în interiorul Iranului asupra modului de negociere cu Statele Unite. Se pare că cineva aflat la putere la Teheran nu dorea un acord. McGurk şi echipa sa şi-au strâns documentele şi au ieşit, punând capăt brusc reuniunii. Interlocutorii lui McGurk proveneau din aparatul securităţii statului iranian, un grup care nu doreau să întâlnească americanii şi cu atât mai mult să negocieze cu ei. Aceste negocieri secrete au purtat amprenta istoriei amare pentru responsabilii de la Teheran legată de lovitura de stat din Iran, din 1953, ca şi de susţinerea americană a Irakului în războiul cu Iranul, în anii 1980.
Probleme de ultimă oră
În final, acordul a fost obţinut după întâlnirea dintre secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, acord concretizat cu schimbul de prizonieri din weekend – eliberarea de către Iran a cinci americani şi a şapte iranieni de către SUA. Un diferend de ultim monent a avut loc chiar pe tarmacul aeroportului – ceva ce un reprezentant american a declarat ca fiind asemănător unei scene din „Argo” – când Iranul a semnalat că refuză să lase mama şi soţia unui prizonier, Jason Rezaian, de la Washington Post, să plece cu el. Numai după ce John Kerry, aflat în drum spre aeroport, l-a apelat urgent pe ministrul de Externe iranian s-a primit permisiunea decolării avionului cu toţi pasagerii. „Zarif, asta face parte din acord”, relata mai târziu Kerry ziariştilor aflaţi în avionul care se îndrepta spre SUA. El a precizat că Zarif a trimis patru persoane pentru rezolvarea problemei.
Kerry l-a sunat pe omologul său iranian de mai multe ori, inclusiv în cazul eliberării celor zece marinari americani, intervenită a doua zi după capturarea lor în apele iraniene.
Cele două părţi au decis să anunţe schimbul de prizonieri odată cu intrarea în vigoare a acordului nuclear şi ridicarea sancţiunilor legate de programul nuclear al Teheranului. Dar, în ceasul al 12-lea persistau dezacorduri legate de documentele relative la acordul nuclear. Sâmbătă dimineaţă, la Viena, Kerry s-a întâlnit la hotelul unde se cazase cu Zarif şi reprezentantul UE şi a vorbit la telefon cu ministrul francez de Externe. El a telefonat diverşilor participanţi pentru a stabili modificările de ultimă oră şi la 21.30 toată lumea convenise că totul era în regulă.
„Precedent periculos“
Cinci republicani, deşi au sărbătorit eliberarea americanilor, au declarat presei că „este un precedent periculos”. Senatorul Ted Cruz din Texas, candidat republican la prezidenţiale, a declarat pentru Fox News că „rezultatul ar putea însemna că s-a evidenţiat o reţetă pentru capturarea unui american.Dacă se vrea scoaterea unui terorist din închisoare, capturezi un american şi preşedintele Obama dă semnalul unei negocieri”. Referire la faptul că Obama a autorizat negocieri diplomatice secrete cu Iranul pentru eliberarea deţinuţilor în timp ce era în căutarea unui acord asupra programului nuclear al Teheranului.