Scăderea preţurilor petrolului la cel mai redus nivel din 2009 şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au împins economia Rusiei în recesiune. Autorităţile au reacţionat cu măsuri de urgenţă care au inclus cea mai mare majorare a dobânzilor după 1998, un plan de recapitalizare a băncilor de 1.000 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari) şi obligarea exportatorilor de a schimba o parte mai mare din veniturile valutare în ruble, se arată într-o analiază a Bloomberg.
Rusia ar putea converti o sumă echivalentă cu până la 500 de miliarde de ruble (7,5 miliarde de dolari) dintr-unul din cele două fonduri suverane, pentru susţinerea monedei naţionale, a spus Siluanov, care crede că rubla este subevaluată.
Ministerul de Finanţe a început să vândă luna trecută rezervele valutare din conturile Trezoreriei. Întreaga sumă de 500 de miliarde de ruble sau o parte din această sumă va fi convertită în perioada ianuarie-februarie, prin intermediul băncii centrale, a arătat Alexei Miseev, secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Banca Rusiei va stabili metoda şi momentul operaţiunilor.
Rubla, care anul trecut a înregistrat a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, este în declin, miercuri, pentru a patra şedinţă consecutiv, cu 1,3%, la 66,0775 unităţi pentru un dolar. Declinul, care a atins 2% în timpul tranzacţiilor, a fost limitat de declaraţiile lui Siluanov, scrie Mediafax.