În plină contestație socială, președintele polonez, Andrzej Duda, a început duminică o serie de întâlniri cu liderii partidelor reprezentate în Parlament printre care unii îi acuză pe conservatorii aflați la putere de derivă antidemocratică, a anunțat purtătorul său de cuvânt, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Câteva mii de persoane s-au adunat încă o dată duminică la Varșovia, în continuarea manifestațiilor organizate de vineri pentru a protesta față de tentativa de a limita accesul presei în Parlament și adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiții pe care opoziția le consideră ilegale.
La finalul întâlnirii cu președintele Andrzej Duda, liderii partidelor Nowoczesna (liberal), PSL (Partidul Țărănesc) și Kukiz’15 (antisistem) au afirmat presei că au reiterat în fața șefului statului apelul lor de a se reveni asupra restricțiilor prevăzute pentru mass-media și a convoca o nouă ședință parlamentară marți pentru dezbateri conform regulamentelor și reluarea votului vineri, în special pentru buget.
„Președintele a cerut analize juridice referitoare la partea din sesiunea parlamentară” consacrată votului ale cărui modalități au fost puse sub semnul întrebării de opoziție, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Marek Magierowski.
Sâmbătă, principalele partide de opoziție au anunțat că vor sesiza justiția pe subiectul votului din ziua precedentă.
Andrzej Duda, care joacă rolul de mediator și încearcă să modereze criza politică, urma să îl primească în cursul serii pe liderul celui mai mare partid de opoziție (PO, centrist), Grzegorz Schetyna, înainte de a se întâlni luni cu șeful partidului aflat la putere Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, și cu președintele Camerei inferioare a Parlamentului, Marek Kuchcinski.
Duminică, manifestanții antiguvernamentali s-au adunat în fața sediului Curții Constituționale pentru a-i mulțumi președintelui acesteia, Andrzej Rzeplinski, al cărui mandat se încheie la 19 decembrie. El simbolizează rezistența la o serie de legi având ca scop să preia controlul asupra acestei instanțe care veghează la conformitatea legilor cu Constituția.
Succesiunea acestuia face obiectul unei dispute între Curtea Constituțională, unde majoritatea judecătorilor se opune reformelor inițiate de PiS, și Parlament. Dominat de conservatori, legislativul consideră că Tribunalul Constituțional este un instrument în mâinile opoziției și suscită îngrijorări în rândul instituțiilor europene.
Manifestanții s-au deplasat ulterior în fața sediului Parlamentului. În interior, deputați din opoziție continuă să ocupe sala de ședințe și accesul este în continuare interzis presei.
Parlamentul polonez, dominat de conservatorii populiști, adoptă din ce în ce mai multe legi denunțate de opoziție ca fiind antidemocratice. Acțiuni de contestare sunt organizate de luni de zile în Polonia pentru a contracara aceste măsuri, care pun în pericol, potrivit opoziției, independența justiției, independența mass-media și libertățile individuale.