Coreea de Nord sperie lumea cu o bombă cu hidrogen

de Gabriela Anghel , 06 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:38, 06 ianuarie 2016
Coreea de Nord sperie lumea cu o bombă cu hidrogen

Phenianul a  fost vizat de critici internaţionale după ce a anunţat, ieri dimineaţă, testarea cu succes şi pentru prima oară a unei bombe termonucleare. Consiliul de Securitate s-a reunit de urgenţă.

Seismografele au fost primele care au semnalat un cutremur suspect. La 10.30, au înregistrat un seism „artificial“ cu magnitudinea de 5,1 pe scara Richter, epicentrul fiind situat la 80 km distanţă de oraşul nord-coreean Chongjin, nu departe de site-ul militar strategic Punggye-ri, unde armata Phenianului a efectuat în 2013 ultimul său test nuclear. Capitalele regiunii au reunit imediat consiliile lor de urgenţă şi după câteva minute a venit confirmarea, prin televiziunea  nord-coreeană de stat (KCTV), că regimul comunist a testat efectiv, în subteran, explozia unei noi arme termonucleare, în pofida avertismentelor repetate din partea tuturor marilor actori ai scenei internaţionale.

Prezentatoarea KCTV a anunţat că „testul primei arme termonucleare cu hidrogen a Republicii Populare Democrate Coreene a avut loc cu succes în această dimineaţă“. Pentru a justifica acet prim test cu bombă H, Executivul de la Phenian a evocat dreptul de a se apăra de „forţele ostile reunite de SUA“ şi de „acuzaţiile calomnioase“ asupra drepturilor omului în Coreea de Nord. „Este drept să dispui de bomba H contra numeroaselor şi giganticelor arme nucleare de care dispun SUA“, a precizat prezentatoarea tv scandând un comunicat oficial.

Anunţul acestui test a unei bombe H a luat prin surprindere specialiştii şi ar putea dura săptămâni pentru a fi verificat. Phenianul a afirmat că testul a fost ordonat personal de Kim Jong-un, cu două zile înaintea aniversării sale. În decembrie, Kim Jong-un  evocase pentru prima oară că ţara sa se află în posesia unui astfel tip  de bombă, dar vestea a fost primită cu scepticism de numeroşi experţi şi înalţi responsabili occidentali.

Dubiile experţilor

Deşi experţii, printre care cei ai Washingtonului şi Beijingului, au încă dubii asupra veridicităţii afirmaţiilor Phenianului privind realizarea unui test reuşit cu bombă cu hidrogen, realitatea este că dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un, a reuşit să provoace majoritatea statelor lumii, inclusiv China, aliatul său istoric. Autorităţile chineze au „condamnat ferm“ acest test, subliniind că a fost realizat „în pofida opoziţiei comunităţii internaţionale“. Beijingul a „cerut instantaneu“ Coreii de Nord „să-şi respecte angajamentul de denuclearizare şi să se abţină de la orice acţiune care va agrava situaţia“, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

O nouă criză regională

Explozia deschide o nouă  criză diplomatică gravă în regiune şi va accentua şi mai mult izolarea dictaturii nord-coreene, care în prezent, pentru a-şi menţine autoritatea, nu mai poate conta decât pe susţinerea economică limitată a Chinei.

Reacţionând imediat la anunţul Phenianului, la Seul, preşedintele (a)  Park Geun-hye a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională, a condamnat „cu forţă“ explozia nord-coreeană şi a cerut militarilor săi să fie vigilenţi. Guvernul a promis că „va lua toate măsurile necesare“ ca Phenianul să „plătească preţul acestui test nuclear“ şi a cerut reunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru activarea rapidă de noi sancţiuni contra Coreii de Nord.

La Tokio, premierul Shinzo Abe, care prezintă în mod regulat regimul nord-coreean ca una din ameninţările cele mai serioase pentru securitatea arhipelagului nipon, s-a declarat împotriva „unui act periculos“ şi „intolerabil“ şi a cerut un „răspuns ferm“ din partea comunităţii internaţionale.

Casa Albă a anunţat că în acest stadiu nu poate confirma afirmaţiile Phenianului, dar a promis un „răspuns adecvat oricărei provocări nord-coreene“. Consiliul de Securitate a ţinut o reuniune de urgenţă, cerută de SUA şi Japonia şi a luat forma unei consultări cu uşile închise între cele 15  state membre. Purtătoarea de cuvânt a misiunii americane de la ONU, Hagar Chemali, a declarat că SUA „nu sunt în măsură să confirme pentru moment că un test a avut loc cu succes“, dar a subliniat că Washingtonul „condamnă orice violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi cere din nou Coreii de Nord să-şi respecte obligaţiile sale internaţionale şi angajamentele“.

Franţa a condamnat o „violare inacceptabilă“ a rezoluţiilor Consiliului de Securitate de către Coreea de Nord şi a cerut o reacţie forte a comunităţii internaţionale. Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a arătat că dacă se dovedeşte că Phenianul a realizat un test cu bombă H, este vorba de o „provocare“ şi o „violare gravă“ a rezoluţiilor ONU. Pentru Australia, Coreea de Nord este „un stat fără de lege“ şi a condamnat testul în termeni duri.

Bombă H

Este vorba de o bombă extrem de puternică, net mai puternică decât bomba A (atomică). De exemplu,  bomba Ţar dezvoltată de URSS, şi cea mai mare bombă nucleară explodată vreodată într-un test din 1961, era de 300 de ori mai puternică decât Little Boy, bomba A americană lansată asupra Hiroshimei în 1945. Serioase dubii persistă asupra naturii testului efectuat miercuri de Coreea de Nord, seismul provocat sugerând că nu a fost explodată o bombă H. Potrivit experţilor, o bombă H ar fi avut un „bang“ de „zece ori mai superior decât cel obţinut“. De asemenea, este dificil de determinat dacă bomba testată era „miniaturizată“, aşa cum susţine Phenianul. Ţara afirmă că de câteva luni a reuşit să reducă talia armelor sale nucleare, proces important care ar însemna că poate monta o bombă pe o rachetă. 

Phenianul  a testat deja de trei ori bomba A, care utilizează doar fisiunea nucleară, ceea ce i-a adus mai multe valuri de sancţiuni internaţionale.

Comentarii

 • UBAFCA

  08 ianuarie 2016 9:29

  Murieto !, LA MULTI ANNI 2o16 !. .. . Lasa-l mai baiete pe mascariciul ala de Kim, nu vezi ca in afara de ROABA de EXCREMENTE pa care le plimba in burta sa, alceva nu are. ,.., ,.., Nikita Sergheevivici Krushcev A VIZITA USA in 1960, in discutiile purtate cu diversi oficiali ai USA, cineva i-a zis, la un moment dat, Nikito !, daca vrei parietate, ITI DAM NOI O BOMBA NUCLEARA, cu conditia sa ne dai si tu CEVA ECHIVALENT de stricator. ,..., Fara sa stea mult pe ganduri, nikita zice, va dau la schimb UN PRESEDINTE DE KOLHOZ, face sigur mai mult rau decat cea mai stricatoare bomba a voastra... ,..., Mai Murieto ! ce ESTIA ASA de NAIV mai baistrucule !. ,..., Pai aia care stau pa langa Kim, cu carnetelele in mana, AIA VIOLEAZA INMIIT MAI MULT decat armata imperiala japoneza, fetiscane din armata nord koreana. ,..., Pai la noi, FIUL DERBEDEULUI de Tatarai, cioropina de Nicu, VIOLA tot CE-I VROIAU Muschi lui, petiscane, babe, pionere, doar stii tu, nu puteai sa TE OPUI PARTIDULUI.. ,..., Mai multa ***** au stricat activisti de partid decat cotropitorii, mai cu seama, in tineretea mea, cand se faceau NUNTII UTEMISTE

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  07 ianuarie 2016 22:21

  Bombele nucleare de tip * A *, atomice, spunea savantul Teller, datorita reactiiolor ce au loc in timpul exploziei, lasa in urma foarte MULTE DESEURI RADIOACTIVE pe cand bombele de tip H, sau termo-nucleare, lasa in urma PUTINE DESEURI RADIOACTIVE, el considerandu-le BOMBE CURATE, mai cu seama daca exploziile aveau loc la o anumita inaltime de la sol dar experientele cu H BOMB au facut inmiit mai mult rau mediului inconjurator...., .., Te intrebi oare ce vrea sa faca mascariciul asta de Kim, sa polueze peninsula coreeana ????, sa sperie lumea ???

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   08 ianuarie 2016 0:42

   Kim ala le spune Koreenilor sa munceasca invlusiv la productia de bombe atomice ca sa nu ajunga ca Romanii. Fetele Koreenilor au fost deja obligate sa se prostitueze in bordelurile armatei Japoneze exact cum Romancele azi cand Romania este o colonie Americano-Germana nu mai gasesc alte locuri de munca decat in bordelurile din Germania. Koreeni ii dau dreptate caci e preferabil sa mori in razboiul termo-nuclear decat sa ajungi cum e Romania deja o natiune de hoti si prostituate caci alte lucuri de munca nu le permite occidentul Romanilor.

   raspunde comentariului
 • Vlad Tepes

  07 ianuarie 2016 13:04

  Gabriela! Ce spuneam mai devreme ca nu e articol în care sa nu faci macar o eroare de limba?. Superior inseamna "mai ...decit". Asa ca "mai mai decit".......Gramatica, Gabriela! Si nu uita si de dictionar, cum spuneam in comentariul la articolul cu jihadistii care "perpetueaza atacuri"

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  07 ianuarie 2016 11:07

  D, p, d, v, istoric, **Bomba H** sau Bomba cu Hidrogen, s-a nascut in 1949. ,.. , Dupa ce URSS A PRIMIT un mare **GIFT* de la fizicieni francezi, germani si chiar americani, adica **SICRETUL FABRICARI bombei A**, dar mai impoortant, SICRETUL IMBUNATATIRI URANIULUI prin PROCEDEUL DITROIT cat si secretul lui Fermi, obtinerea PLUTONIULUI si au efectuat in oct 1949, PRIMUL TEST NUCLEAR, presedintele de atunci al USA, Eisenhouer, l-a chemat pe fizicianul ovreu, EDUARD TELLER, nascut in Hungaria si l-a insarcinat SA CONDUCA proiectul fabricari bombei cu Hidrogen, bomba NET SUPERIOARA ca si CANTITATE DE ENERGIE degajata.. ,..., Edward TELLER pleca de la teoria unui ASTRONOM OLANDEZ care sustinea ca ENERGIA TERMO-LUMINOASA a soarelui este data de un fenomen invers fisiunii nucleare si anume, DOUA NUCLEE de HIDROGEN se unesc formand astfel elementul chimic urmator din tabela lui Mendeleev, sigur, cu eliberarea unei imense cantitati de caldura si lumina .. ... In scurt timp, americani construiesc un imens REFRIGERATOR pe atolulul Bikini, care trensforma hidrogenul gazos in LICHID, capabil initierii unei explozii... ,..., Rezultatul este neasteptat de spectaculos, totusi ce sa faci cu acest imens refrigerator, cum sa-l arunci in capul inamicului, asa ca, IN CEL MAI MARE SECRET, fizicieni condusi de Edward TELLER se gandesc la elemente din grupa hidrogenului , ca de exemplu, tritiu, litiu, ce pot fi usor solidificate si miniaturizeaza HD, hidrogen devise... ,..., ,..., Nici de data aceasta MARELE SECRET nu a putut fi pastrat, in toamna anului **1953**, savietici fac primul experiment TERMONUCLEAR... ,..., TSAR BOMB s-a nascut in mintea UNUI OM BOLNAV si anume Nikita Sergheevici HRUSHCIOV, in vara anului 1961, la Geneva, cand de la tribuna forumului international a aruncat o injuratura si a amenitat America si aliati sai cu o demonstratie de forta.. ,...Intors acsa a dat comanda de o super bomba care sa aiba GIGANTICA PUTERE de **100 Mega Tone TNT**, cam de 8 ooo de ori mai mare decat cea de la Hiroshima... ,..., ,..., FIZICIENI SAVIETICI , in frunte cu Andrei SAHAROV, SE OPUN construiri unui asemenea monstru si-l conving pe Hrushciov sa REDUCA la jumatate puterea... ... . In doar 16 saptamani, Tsar Bomb este agatata iin burta unui avion Tu 95 si aruncata intr-un poligon din Novaia Zemlia.. ,..., Efectul este devastator, ..., Prima camera de filmat care rezista socului termic si mecanic este la 90 de kilometri distanta de epicentru, ciuperca nucleara se urca la 90 de Kilometri inaltime, UN CUTREMUR de 5,5 grade Righter zdruncina intreg globul pamantesc, geamurile se sparg pana la 1000 de kilometri distanta, dar cel mai trist, CU URMARI EXTREM de DRAMATICE pentru clima de pe glob, IMENSE CANTITATI de AER CALD hoinaresc haotic pe glob, ceea ce va schimba poate pentru UN SECOL clima de pe glob . ,..., Puterea bombei fuse-se sigur mai mare, circa **58 Mega Tone **. ... ,.Andrei Saharov isi pierde mintile, devine UN OPOZAN HOTARAT al regimului totalitar si a inarmarii nucleare, in 1990 se stabileste definitiv in USA ... ,..., Experientele termonucleare S-AU FACUT ZIU, la lumina soarelui, pentru a diminua efectul luminos... ,..., Din satelit, explozia facuta de nord Koreeni poate fi analizata corect... ,..., Acesti BOLNAVI periculosi precum Kim TREBUIE MUSAI OPRITI sa se joace cu asemenea dispozitive periculoase.. ,..., In filmul Trinity and Beond, puteti afla mai multe detalii despre istoricul experientelor nucleare. ,.., , Intrebarea cea mai stringenta este DE UNDE AU acesti saraci koreini COMBUSTIBILUL pentru asemenea bombe ??????, ..., Cu stima, Ubafca

  raspunde comentariului
  • Joaquin Murieta

   07 ianuarie 2016 19:02

   Pai lasa-i in pace pe Koreeni si ei vor renunta imediat la bombele atomice care sunt si foarte scumpe si necesita paza si intretinere permanenta. Koreeni stiu foarte bine cum fetele lor au fost obligate sa se prostitueze in bordelurile armatei Japoneze si ca sa evite o soarta similara din partea armatei Japoneze sau Americane cum s-a intamplat recent in Iraq sunt dispusi sa se apere inclusiv cu armele termo-nucleare asa scumpe cum sunt.

   raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  06 ianuarie 2016 22:29

  Bomba "Czar bomba" proiectata de Zaharov a explodat cu o forta de 50 Mt deci de 3000 de ori cat "Litle boy" de 16,6 Kt. Meritul lui Zaharov este si ca a calculat corect forta exploziei innainte ca ea sa se produca si metoda de calcul permitea si permite proiectarea de bombe pana la 200 Mt dar si mici cum cica a fost cea Koreeana. Prea mica nu a fost explozia Koreeana caci a produs un cutremur de 5,1 deci era si riscanta o explozie mai mare in mica Koree. Probabil inginerii Koreeni stiu ce stia si Zaharov si probabil pulsul electromagnetic EMP care poate distruge toata electronica inamicului si chiar si liniile de inalta tensiune cum s-a intamplat si la "Czar bomba" a fost mult mai important pentru Koreeni decat forta exploziei de loc de neglijat si ea.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design