Renato Usatîi, controversat om de afaceri de la Chişinău şi care are mari şanse să devină parlamentar la alegerile legislative din 30 noiembrie a declarat că vrea să implementeze în Republica Moldova un model autoritar de conducere similar celui din Belarus. Lider al Partidului Renato Usatîi, el a mai spus că dictatura este mai bună decât anarhia şi a apreciat că este necesar ca poliţiştii să primească prerogative sporite, în lupta cu traficanţii de droguri şi violatorii, informează Mediafax.
Descris de presa de la Chişinău drept un personaj controversat – pentru implicarea în scandalul din 2011 de la banca comercială UniversalBank şi pentru legăturile cu oameni de afaceri şi politicieni din Rusia – Renato Usatîi a organizat mai multe evenimente de caritate în R. Moldova, iar ulterior şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile legislative din 30 noiembrie. În acest sens, el a preluat conducerea formaţiunii Partidul Popular Republican – redenumit Partidul Nostru – şi a înfiinţat, ulterior, Partidul lui Renato Usatîi (PaRUs). Ministerul Justiţiei de la Chişinău a refuzat însă înregistrarea celor două formaţiuni politice, invocând în primul caz încălcarea regulamentului de organizarea a congresului, iar în al doilea – suspiciuni de falsificare a semnăturilor susţinătorilor formaţiunii, potrivit Unimedia.
Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, la alegerile legislative din 30 noiembrie pot participa doar partidele care sunt înregistrate până la 15 septembrie. În lista partidelor înregistrate în Republica Moldova se regăsesc 42 de formațiuni, iar printre acestea nu se află "Partidul lui Renato Usatîi". Deşi Partidul lui Renato Usatîi nu a fost înregistrat, un sondaj de opinie dat publicităţii recent arată că acesta ar trece pragul de 6% necesar pentru a intra în Parlament. Potrivit Unimedia, Usatîi şi-a declarat susținerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în Găgăuzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.
Pragul electoral este de 6% pentru partidele politice care vor să obţină mandate în Parlamentul de la Chişinău la alegerile din 30 noiembrie, în timp ce blocurile electorale formate din două partide trebuie să obţină 9%, iar blocurile electorale formate din mai multe partide trebuie să obțină cel puțin 12% din voturi. Candidaţii independenţi trebuie, de asemenea, să obţină 2% din voturi.
Renato Usatîi s-a declarat convins că la alegerile din 30 noiembrie va obţine cel puţin 15 la sută din voturi şi a oferit pronosticuri privind rezultatul scrutinului. "Partidul Comuniştilor va obţine 30 la sută, Renato Usatîi – cel puţin 15, iar Partidul Socialiştilor (condus de fostul lider comunist Igor Dodon – n.r.) – 7 la sută". În acelaşi context, Usatîi a declarat că va face coaliţie cu partidele politice care vor denunţa Acordul de Asociere semnat de Chişinău cu Uniunea Europeană, iar sensul implicării sale în politică este de a împiedica unirea Republicii Moldova cu România.