13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialConflictul dintre Coreea de Nord și Statele Unite se amplifică: Ambasadorii cheie,...

Conflictul dintre Coreea de Nord și Statele Unite se amplifică: Ambasadorii cheie, rechemați la Phenian

Ambasadorii nord-coreeni de la misiunile diplomatice din China, Rusia și la ONU ar fi fost rechemați în Phenian, în contextul amplificării tensiunilor dintre Statele Unite și Coreea de Nord, scrie Daily Mail, care citează un oficial guvernamental.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre ambasadorii Ji Jae-ryong, Ja Song-nam și Kim Hyong-jun, care reprezintă Coreea de Nord în China, la ONU, respectiv în Rusia.

„Coreea de Nord pare să organizeze o întrunire a șefilor misiunilor diplomatice, după ce a rechemat la Phenian ambasadorii principalelor țări”, a declarat un oficial guvernamental pentru agenția Yonhap.

 Pentru moment, însă, nu se cunoaște numărul ambasadorilor care vor participa la întâlnire, mai scrie publicația britanică Daily Mail.



Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului pentru Unificare, Baik Tae-hyun, ar fi vorba doar despre o reuniune obișnuită a ambasadorilor.

„Coreea de Nord a ținut cea de-a 43-a reuniune a ambasadorilor în iulie 2015, iar cea mai recentă reuniune urmează doar această tradiție”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, sunt speculații că reuniunea ar fi legată de conflictul dintre SUA și Coreea de Nord, care s-a intensificat, în ultimele săptămâni.


 


Tensiunile între cele două ţări au escaladat în ultimele săptămâni, după ce nord-coreenii au testat, în iulie, două rachete intercontinentale balistice. Drept urmare, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit sancţiunile economice impuse Phenianului.

La rândul său, Trump a amenințat Coreea de Nord că îi va răspunde cu „foc și furie”, dacă va lansa noi provocări. În replică, Phenianul a respins ameninţările, pe care le-a calificat drept nişte „prostii”. În replică, liderul de la Casa Albă a avertizat regimul Kim Jong-un că va fi „foarte, foarte furios”, dacă Phenianul ia vreo măsură care să vizeze Statele Unite, potrivit BBC News.

El a continuat precizând că regimul lui Kim Jong-un va ajunge într-o situație „în care puține națiuni au mai fost până acum”, în situația în care „nu își vede de treaba sa”. Precezările președintelui american vin după ce Phenianul a anunțat că are în plan să lanseze patru rachete spre Insula Guam, care aparține de SUA.


Deși s-au făcut numeroase apeluri ca Donald Trump să își modereze retorica la adresa regimului de la Phenian, președintele american a spus, vineri, că Armata americană este „pregătită”. Pe de altă parte, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Mike Pompeo, a dat asigurări că nu există „un pericol iminent”, privind amenințarea nucleară.

„Pericolul nu este iminent. Nu avem nicio informație care să indice că suntem în pragul izbucnirii unui război nuclear”, a spus Pompeo la postul Fox News.

Cu toate acestea, directorul CIA a subliniat că nu se îndoiește că în Coreea de Nord va continua dezvoltarea sistemului de rachete.


 

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă