3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialChirtoacă a câștigat Chișinăul, dar Moldova stă mai rău ca oricând

Chirtoacă a câștigat Chișinăul, dar Moldova stă mai rău ca oricând

Candidatul liberal, Dorin Chirtoacă, a câștigat scrutinul pentru primăria capitalei moldovene, menținând în acest fel aspirațiile țării de integrare europeană. În restul teritoriului, după aceste locale lucrurile stau mult mai rău.

Moldovenii sunt oameni care primesc mai multă atenție decât merită pentru că stau într-o zonă aflată între Europa și Rusia și de aceea au mai multă influență decât ar trebui. Bunăoară, în Moldova are succes un partid numit „socialist“, condus de un personaj care  care ar fi un nimeni în Europa civilizată, Igor Dodon, dar care a câștigat alegerile parlamentare împânzind Moldova cu afișe în care se arăta alături de Vladimir Putin. Dodon e ieșit din Partidul Comuniștilor și la fel este și candidata sa la primăria Chișinăului, Zinaida Greceanîi, care a fost prim-ministru în 2009, când amenința că trage în populație, ca Nicolae Ceaușescu. Dodon a amenințat că va contesta alegerile din Chișinău pe care candidata sa le-a pierdut rușinos – 53,54% contra 46,46% –  și a recurs la un limbaj inacceptabil – „Chirtoacă este un maidanez unionist“, „râia liberală“ -, semn că oamenii Moscovei se așteptau la o victorie și au primit prost înfrângerea.

Dar victoria lui Chirtoacă, deși salvează aparențele europene ale Moldovei, nu rezolvă aproape nimic de una singură. Rezultatele în restul „țării“ sunt catastrofale. Astfel, Partidul Democrat (Marian Lupu/Vlad Plahotniuc) a obținut 140 de primari, PLDM -ul lui Vlad Filat – 104 primari, comuniștii lui Voronin– 46 de primari, Partidul Nostru (Rinat Usatîi) – 41 de primari, liberalii – 39 de primari, inclusiv capitala, 34 de primari independenţi, PSRM  (Dodon) – 29 de primari, Blocul Iurie Leancă – 20 de primari. Dar și aceste numere sunt înșelătoare. Dacă luăm în calcul orașele reședință raională (Moldova este încă împărțită administrativ pe sistem sovietic pentru că așa a decis Vladimir Voronin), 10 sunt de la Partidul Nostru, 7 de la PD, 4 de la Ravnopravie (ruși declarați), alţi 4 de la PCRM, 4 de la PLDM, 4 dintre ei sunt independenţi, 3 de la PL şi 1 –  de la PSRM.

Cu alte cuvinte, pro-rușii domină categoric orașele din Republica Moldova, cu excepția Chișinăului.

Mai grav, oamenii lui Renat Usatîi au reușit să obțină controlul și asupra Comratului, „capitala“ găgăuză fiind până acum fief-ul democraților lui Lupu.Pentru a înțelege ce se întâmplă în Moldova, stenogramele DNA cu Sebastian Ghiță pot induce în eroare. Ponta a încercat să cumpere alegerile în Moldova și i-a torpilat cât a putut pe Chirtoacă și pe liberali din cauza legăturilor cu Traian Băsescu. Ponta a dovedit deja că este inconștient. În pofida mizei evidente, nu există nici un mesaj de felicitare pentru Chirtoacă din partea Guvernului României sau măcar a PSD.  Ponta l-a adus pe fostul prim-ministru moldovean Iurie Leancă să îl susțină, ceea ce i-a distrus cariera. Liderii politici și de afaceri români s-au folosit de oameni de paie din Moldova pentru a-și atinge scopurile. Un exemplu este apariția publică a fostului prim-ministru al lui Petru Lucinschi, Ion Sturza, care a atacat virulent alegerea „celui mai geostrategic primar din lume“ și corupția din primăria Chișnăului, unde Chirtoacă nu a avut suficientă grijă de transportul public, infrastructură și ar fi alocat spații publice către clienții politici. Ceea ce este adevărat.

Dar la fel de adevărat este că acest Sturza este un actor principal în vânzarea de către Rompetrol a pachetului majoritar către KazMunaiGaz în sensul în care a fost omul de legătură al lui Dinu Patriciu cu kazahii.

Cineva l-a activat pe Sturza împotriva liberalilor și a lui Chirtoacă într-un moment crucial. La fel de adevărat este că a fost reactivat acum, așa cum este adevărat că relația principalului oligarh  moldovean – Vladimir Plahotniuc – cu serviciile române și ruse nu a fost clarificată niciodată. În acest moment, pare că multe din evoluțiile politice din Moldova servesc interesul Rusiei pentru că oamenilor politici de la București le pasă mai mult de interesele lor imediate decât de orice altceva. Evident, moldovenii primesc mai multă atenție decât merită.  

53,54% este scorul cu care Dorin Chirtoacă a câștigat Primăria Chișinău în fața Zinaidei Greceanîi (46,46%).

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă