Pentru ca Administrația Macron să-și pună în aplicare agenda politică reformatoare promisă în campanie are nevoie de majoritate parlamentară și trebuie să câștige la alegerile din iunie 249-286 de fotolii, din cele 577.
Practic, Macron nu are în spate un partid cu experiență, ci o mișcare care abia acum se transformă în formațiune politică. Iar până la alegerile parlamentare din iunie este prea puțin timp să-și construiască o bază solidă.
Echipa președintelui
Din acest motiv, se pare că Macron s-a îndreptat spre socialiști, aflați acum într-o eclipsă, dar care au oameni foarte experimentați și un istoric în politica Franței, care inspiră încredere electoratului. Din echipa sa fac parte fostul socialist Richard Ferrand, 54 de ani, consilier, Gerard Collomb, 69 ani, senator socialist și primar al orașului Lyon, Christophe Castaner, 51 ani, socialist, purtător de cuvânt. Acum, fostul prim-ministru socialist Manuel Valls a anunțat că va candida din partea mișcării președintelui ales, Emmanuel Macron, la alegerile parlamentare din luna iunie, și nu a Partidului Socialist, pe care îl consideră fără viitor. „Voi fi candidat al majorității prezidențiale și doresc să mă înscriu în această mișcare”, a declarat Valls. „Partidul Socialist este mort, nu și valorile sale”, a subliniat acesta. Totuși, Valls intenționează să rămână membru al Partidului Socialist, în ale cărei principii crede. Purtătorul de cuvânt al lui Macron, Benjamin Griveaux, a declarat că Valls are 24 de ore să-și depună candidatura pentru a putea fi învestit de En Marche!. „Deocamdată, nu a fost învestit de comisie”, a precizat Griveaux.
„La Republique en Marche!”
Președintele ales la Franței, Emmanuel Macron, a demisionat de la conducerea mișcării pe care a înființat-o în urmă cu un an, „En Marche!”. Aceasta își va schimba numele în „La Republique en Marche” în vederea alegerilor parlamentare ce se vor desfășura pe 11 și 18 iunie, pentru a se structura mai mult ca un partid tradițional, a anunțat secretarul general al formațiunii, Richard Ferrand. Potrivit unor sondaje, „En Marche!” este cotată între 24% și 26% din intențiile de vot, devansând partidul de dreapta Republicanii (22%), Frontul Național (21-22%), stânga radicală (13%-15%) și Partidul Socialist (8-9%). Macron și-a anunțat intenția de a încerca să obțină majoritate parlamentară.
„Filiera” Merkel
Fostul președinte al Franței, Francois Hollande, a efectuat o vizită de adio în Germania, unde a luat cina cu Angela Merkel. Cu cancelarul german și-a început mandatul, la 15 mai 2012, fiind prima întâlnire cu un lider străin, chiar în ziua învestiturii, cu ea îl încheie. A fost un dineu amical, exclusiv, singurii martori fiind doi translatori, la „Paris-Moskau”, un local situat la mică distanță de cancelaria federală. Hollande l-a susținut pe Macron în turul al doilea și este posibil să-l fi introdus cancelarului german. Săptămâna viitoare, Emmanuel Macron va efectua în Germania prima vizită în străinătate în calitate de președinte. Angela Merkel l-a sunat imediat după anunțarea victoriei pentru a-l felicita călduros. Hollande s-a întors de la Berlin cu promisiunea cancelarului german că, deși se așteaptă reforme, „nu va face nimic pentru a complica viața noului președinte”!
Donald Trump se va întâlni pentru prima oară cu președintele Emmanuel Macron cu ocazia summitului NATO la Bruxelles, în 25 mai, a anunțat luni Casa Albă după o convorbire telefonică între cei doi. „Președintele Trump și-a exprimat dorința de a lucra strâns cu președintele Macron pentru a face față provocărilor comune și a subliniat îndelungata și solida tradiție a cooperării între SUA și cel mai vechi aliat al său, Franța”, se arată în comunicat.
„Tinerii europeni” îl interpelează pe Macron
Emmanuel Macron a promis în discursul rostit cu ocazia victoriei, în contextul tendinţelor eurosceptice, „remodelarea relaţiilor în Europa şi între popoarele europene".
Filiala din Franţa a organizaţiei Tinerii Europeni, care pledează pentru construirea unei Europe politice şi federale, a lansat un apel pentru cunoaşterea priorităţilor lui Emmanuel Macron pe această temă, precizând că sunt necesare acţiuni şi rezultate imediate. Organizaţia propune o serie de obiective pentru Uniunea Europeană – consolidarea conceptului „Europei sociale”, inclusiv prin instituirea unui salariu minim european, sporirea securităţii şi dezvoltarea unui sistem comunitar de apărare, gestionarea în mod solidar a problemelor imigraţiei extracomunitare, reafirmarea drepturilor fundamentale, intensificarea măsurilor de convergenţă fiscală şi bugetară, transparență sporită a procesului decizional european şi sporirea participării cetăţenilor.