-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCele mai multe persoane strămutate de la Hitler încoace

Cele mai multe persoane strămutate de la Hitler încoace

Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor şi a crizelor a depăşit pragul de 50 de milioane. Este pentru prima dată după al Doilea Război Mondial când se întțmplă acest lucru, potrivit unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează AFP, conform Mediafax.

La sfârşitul anului 2013, "51,2 milioane de persoane erau strămutate, ceea ce înseamnă cu 6 milioane mai mult faţă de cele 45,2 milioane înregistrate la sfârşitul anului 2012", a declarat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.

"Ne confruntăm cu o creştere uriaşă a tuturor deplasărilor forţate", a declarat Guterres, adăugând că au existat 2,5 milioane de noi refugiaţi sirieni şi 6,5 milioane de persoane strămutate în interiorul Siriei de la începutul conflictului.

De asemenea, noi deplasări importante ale populaţiei au avut loc anul trecut în Africa, în special în Republica Centrafricană şi în Sudanul de Sud, mai arată sursa citată.

Potrivit Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, există două motive care explică această creştere, pe de o parte apariţia unor noi crize, care obligă populaţiile să-şi părăsească locuinţele, iar pe de altă parte "menţinerea crizelor vechi, care nu dau semne de încheiere".

Comunitatea internaţională, a apreciat Antonio Guterres, "trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să găsească soluţii la conflictele actuale din Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană şi din alte zone".

"În prezent, numărul persoanelor refugiate este apropiat cu numărul total al populaţiei din ţări precum Columbia, Spania, Africa de Sud şi Coreea de Sud", a adăugat Guterres, care a atras atenţia în legătură cu amploarea acestui fenomen.

Deplasările forţate afectează trei categorii de persoane: refugiaţii, solicitanţii de azil şi persoanele strămutate, care rămân în ţările lor, dar care şi-au părăsit locuinţele, se afirmă în raportul ONU.

Numărul refugiaţilor a ajuns la 16,7 milioane de persoane, un record din 2001. Afganii, sirienii şi somalezii reprezintă cele mai importante grupuri de refugiaţi. De asemenea, 80% dintre refugiaţi trăiesc în ţările dezvoltate.

Pe de altă parte, 1,1 milioane de persoane au depus anul trecut o cerere de azil (în creştere cu 15%), majoritatea vizând ţări dezvoltate, un record în raport cu ultimii 10 ani.

În plus, numărul persoanelor strămutate în interiorul ţării a atins numărul record de 33,3 milioane de persoane, ceea ce înseamnă cu 7,6 milioane mai mult decât în 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă