50 demorţi, 53 de răniţi. America s-a trezit duminică dimineaţă sub şoc: în Orlando, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în discoteca gay Pulse din oraşul Orlando din statul Florida a fost comis cel mai sângeros şi mortal atac armat din istoria SUA.
Autorul împuşcăturilor care se pare că avea simpatii pentru mişcarea islamistă, potrivit FBI, a transformat petrecerea latino din discotecă într-un carnagiu cuplat cu o luare de ostatici. După trei ore de tensiuni şi oroare, trupele de elită locale (SWAT) au lansat asaltul reuşind să salveze 30 de ostatici.
Suspectul, care a acţionat singur după primele date ale anchetei, a fost ucis în schimbul de focuri cu forţele de ordine. Martorii descriu scene horror, trupuri care cădeau secerate de gloanţe şi sânge peste tot.
Autorul atacului este Omar Mateen, american de origine afgană, născut la New York în 1986, au precizat canalele tv CBS şi NBC, informaţie confirmată de autorităţi. Potrivit media, el locuia la 200 de km distanţă, în oraşul Port Saint Lucie.
În vizorul FBI
Un responsabil local al FBI, Ronald Hopper a precizat că Omar Mateen a fost interogat de mai multe ori de poliţia federală, dar fără urmări. Cu diplomă în drept penal, născut la New York, american de origine afgană, gardian la G4S, una din cele mai mari întreprinderi de securitate din ţară care lucrează şi pentru guvernul federal, Omar Mateen a trezit prima oară suspiciunile autorităţilor în 2013.
„FBI s-a interesat despre el când a făcut aluzii inflamante despre colegii săi de muncă, lăsând de înţeles eventuale legături cu terorişti“. Nu a fost stabilită nici o probă şi a fost eliberat. În 2014, FBI s-a interesat din nou de Mateen din cauza legăturilor probabile cu Moner Mohammad Abu Salha, american din Florida care se alăturase unui grup islamist în Siria înainte de a declanşa un atentat-sinucigaş. Mateen a trecut atunci din nou prin interogatoriile agenţiei federale, care a estimat că sunt puţine probe privind contactul dintre cei doi bărbaţi şi Omar Mateen „nu constituie o ameninţare substanţială în acest moment“.
Suspiciunile federalilor nu au împiedicat tânărul să lucreze ca agent de securitate şi să cumpere arme. Biroul pentru alcool, tutun şi arme de foc, ATF a declarat că Omar Mateen a cumpărat legal o armă de umăr şi un pistolet „acum o săptămână sau două“.
Act de terorism
Având în vedere amploarea carnagiului, primarul din Orlando, Buddy Dyer, a cerut guvernatorului statului Florida instaurarea stării de urgenţă. Autorităţile au permis unui imam local să intervină într-o conferinţă de presă, care a făcut apel la calm şi a cerut populaţiei şi media să nu tragă concluzii pripite asupra mobilului atacatorului.
Anchetatorii FBI au deschis o anchetă pentru „act de terorism“ şi caută să determine ce a motivat tânărul să intre în club înarmat cu o armă de asalt şi un pistol, în „noaptea latino“ serbată la Pulse şi să deschidă focul asupra dansatorilor de merengue şi salsa. Omar Mateen, înaintea actului său sângeros ar fi jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic, care a şi revendicat atacul duminică seara.
Poliţia a declarat că trăgătorul a parcat maşina înainte de primele schimburi de focuri cu agenţii de securitate la intrarea în discotecă. Descris ca „foarte pregătit, înarmat cu o mitralieră de asalt şi un revolver“, el a intrat în club, unde se aflau câteva sute de persoane, şi potrivit mai multor martori, a declanşat rafale de gloanţe care au durat „un cântec întreg“. Atacul şi luarea de ostatici au avut loc în jurul orei 2 noaptea şi poliţia a decis lansarea asaltului la ora 5. S-a acţionat cu un vehicul blindat, care a trecut prin zidul clubului de noapte pentru a abate atenţia asasinului care deţinea ostaticii.
Mir Seddique, care s-a prezentat ca tatăl lui Omar Mateen, a declarat la NBC că „este la fel de şocat ca restul ţării“ şi a asigurat că atacul nu are „nimic de a face cu religia“, ci cu homofobia fiului său care, cu puţin timp înainte, s-a declarat şocat de doi bărbaţi care se sărutau în public la Los Angeles. Fosta soţie şi mama copilului lor în vârstă de 3 ani, a explicat în Washington Post că Mateen „o bătea şi era instabil“.
Obama condamnă
Preşedintele Barack Obama a condamnat masacrul din Orlando ca un „act de teroare şi ură“, dar a precizat că „nici un act de teroare nu poate schimba ceea ce suntem“. Într-un scurt mesaj televizat pronunţat la Casa Albă, Obama a estimat că FBI a făcut bine deschizând o anchetă pentru terorism şi a ordonat punerea drapelelor în bernă la toate instituţiile federale, în semn de omagiu adus victimelor.
Violenţele cu arme de foc sunt aproape cotidiene în SUA şi de la începutul anului în ţară au fost înregistraţi peste 5.800 de morţi prin arme de foc şi peste 23.000 de incidente implicând arme de foc.