9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război

Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război

Cea mai rapidă componentă militară a NATO, “Spearhead Force” (“Forţa Vârf de Lance”), a început primul său antrenament.

Acţiunea se desfăşoară în Polonia. Ministrul polonez al Apărării a declarat, astăzi, că scopul exerciţiului este “de a verifica practic performanţa unităţii, într-o situaţie cât mai apropiată de cele ale câmpului de luptă actual”.

După cum se ştie, Polonia are frontieră terestră cu Federaţia Rusă şi este una dintre ţările NATO cel mai des ameninţate de liderii de la Kremlin, nu doar prin declaraţii, ci şi prin exerciţii militare desfăşurate în apropierea graniţei comune.

Citeşte şi: VIDEO. România va fi protejată de DRONELE NATO cu ARME la bord. Când începe noul program militar

“Spearhead Force” este denumită, în termeni tehnici, „Forța întrunită cu grad foarte înalt de operativitate” (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). Conceptul VJTF a fost lansat la reuniunea NATO din Ţara Galilor, din anul 2014, organizată după declanşarea  crizei din Ucraina şi după ce Rusia a ocupat Crimeea.

5000 de luptători de elită ajung oriunde în Europa în 48 de ore

VJTF are un efectiv de 5000 de luptători şi face parte din Forţa de Reacţie Rapidă a NATO (NATO Response Force – NRF). VJTF trebuie să poată ajunge, în 48 de ore, în oricare stat membru NATO, pentru a da prima ripostă împotriva unei agresiuni.

Conform documentelor NATO, VJTF este pregătită să răspundă “noilor provocări de la frontierele de sud şi de est ale Alianţei”. La exerciţiul care începe astăzi în Polonia, denumit Noble Jump, iau parte 2100 de militari din Polonia, Germania, Norvegia, SUA, Belgia, Olanda şi Cehia.

Citeşte şi: NATO la GRANIŢELE RUSIEI. 12.000 de militari aliaţi execută manevre terestre, navale şi aeriene

Potrivit Comandamentului Suprem al trupelor NATO din Europa (SHAPE), Noble Jump 2015 se desfăşoară în perioada 9 – 19 iunie în complexul de poligoane din regiunea Żagań (vestul Poloniei).

Antrenamentul VJTF se desfăşoară simultan cu alte două exerciţii NATO, organizate tot în zona baltică.

Unul dintre acestea este Saber Strike 2015, organizat pe teritoriul Poloniei şi al Ţărilor Baltice, cu participarea a 6000 de militari. Celălalt exerciţiu, denumit BALTOPS, se desfăşoară în Marea Baltică, cu participarea a peste 5600 de oameni, cu 49 de nave de suprafaţă, 61 de avioane şi un submarin.

Citeşte şi:  NATO efectuează cea mai amplă demonstrație de forță de după Războiul Rece

Noble Jump 2015 face parte din ciclul de exercitii Allied Shield, organizate de NATO în Europa de-a lungul lunii iunie. În aceeaşi serie de antrenamente, în Romania este programat exerciţiul Trident Joust, în a doua jumătate a lunii iunie 2015.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă