Cancelarul german Angela Merkel a respins 'ferm', joi, apelurile de a pune sub semnul întrebării politica ţării sale de a primi imigranţi, după ultimele două atentate comise de refugiaţi în ultimele zile, transmit AFP şi DPA citate de Agerpres.
Jihadiştii "vor să pună sub semnul întrebării disponibilitatea noastră de a primi persoane în dificultate. Ne opunem ferm urii şi fricii" pe care teroriştii vor să le răspândească, a spus lidera conservatoare într-o conferinţă de presă la Berlin, în contextul în care politica sa de primire a refugiaţilor este din nou extrem de criticată în Germania.
Merkel a subliniat că opinia publică trebuie să accepte că jihadiştii au ajuns în Europa. "Din păcate, trebuie să acceptăm că numeroşi luptători islamişti au ajuns în Europa din Siria", a precizat cancelarul Germaniei, recunoscând totodată că atacatorii Statului Islamic care s-au dat drept refugiaţi "au ridiculizat" Germania.
Cancelarul şi-a reafirmat crezul său, 'Vom reuşi', lansat la sfârşitul verii lui 2015 când Germania şi-a deschis porţile pentru sute de mii de refugiaţi care fugeau de război sau de sărăcie.
"La fel ca ieri, şi astăzi sunt convinsă că vom reuşi să ducem la bun sfârşit această responsabilitate istorică în aceste vremuri de mondializare", a insistat ea. "Vom reuşi şi am reuşit deja multe lucruri în ultimele luni", a adăugat Merkel, precizând că Germania poate depăşi această provocare dacă "îşi menţine principiile".
"Frica nu poate servi ca fundament pentru acţiune politică", a mai subliniat ea, ca răspuns pentru cei din propria tabără care au făcut apel la revizuirea politicii de imigraţie. "Principiul fundamental conform căruia o ţară precum Germania nu poate renunţa la responsabilitatea sa umanitară – ci dimpotrivă, trebuie să şi-o asume – rămâne valabil", a adăugat şefa guvernului german.
Cancelarul a promis că va face tot ce va putea pentru a preveni comiterea de noi atacuri, precizând că "statul trebuie să restabilească încrederea" după teama produsă de atentatele teroriste din ultima perioadă.
În acelaşi timp, ea a anunţat un plan de securitate în nouă puncte, care cuprinde măsuri pentru a facilita expulzarea refugiaţilor respinşi sau care încalcă legea şi pentru a detecta mai bine radicalizarea islamistă printre solicitanţii de azil, evocând de asemenea posibilitatea ca armata germană să intervină pentru a asigura securitatea internă în cazul unor mari atentate, ceea ce nu s-a făcut niciodată până acum.
Ea a spus totuşi că armata, Bundeswehr, are nevoie de pregătire pentru a participa la operaţiunile antiteroriste.
Merkel a apreciat totodată că seria de atacuri din Franţa, Belgia, Turcia şi Orlando (SUA) sunt 'şocante şi deprimante'. Tabuurile lumii civilizate au fost distruse în locuri în care s-ar fi putut afla oricare dintre noi, a spus ea.
Pe de altă parte, Merkel a refuzat să răspundă întrebărilor dacă îi va mai conduce pe conservatori şi la alegerile generale de anul viitor. "Nu este momentul pentru asta acum", a spus ea.
Anul trecut, peste un milion de solicitanţi de azil au ajuns în Germania, provocând bulversări considerabile în societate şi ample provocări logistice.
Două atentate comise recent în landul Bavaria şi revendicate de jihadiştii organizaţiei Statul Islamic (SI) au dus la amplificarea criticilor împotriva acestei politici generoase.