6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialBREXIT. FOTO. Marea Britanie, presată să decidă când iese din UE, în...

BREXIT. FOTO. Marea Britanie, presată să decidă când iese din UE, în vreme ce 3 milioane de britanici vor un nou referendum

UPDATE 17.50: Miniştrii de externe german şi francez, Frank-Walter Steinmeier şi respectiv Jean-Marc Ayrault, au redactat un document de nouă pagini intitulat „O Europă puternică într-o lume a incertitudinilor”, în care propun politici europene comune privind securitatea şi migraţia şi întărirea convergenţei economice, scrie Reuters. Recunoscând că Uniunea Europeană „este pusă dur la încercare”, Frank-Walter Steinmeier şi Jean-Marc Ayrault au spus că blocul comunitar se confruntă cu o serie de crize în sudul şi estul său, în timp ce economia îşi revine cu greutate. 

UPDATE 17.30: Un parlamentar britanic a dezvăluit că petiţia ce solicita un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE este investigată în privinţa adăugarii unor semnături frauduloase, scrie Huffingtonpost.co.uk. După ce s-a aflat că petiţia, ce adunase duminică după-amiaza peste 3 milioane de semnături, a fost de fapt demarată de un membru al taberei pro-Brexit, au apărut informaţii că zeci de mii de semnături sunt potenţial false. Datele de pe site-ul parlamentar pentru petiţii arată că peste 39.000 dintre cei care şi-au adăugat numele ar proveni din Vatican, oraşul-stat cu o populaţie de 800 de persoane. De asemenea, 23.000 de semnături ar proveni din Coreea de Nord, un stat izolat şi cu internetul cenzurat. 

UPDATE 17.18: Huffington Post scrie că petiția online prin care se cere un nou referendum privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE conține semnături frauduloase. Astfel, o parte din semnături ar proveni din Vatican, iar altele din Coreea de Nord. 

17.13: Președintele francez Francois Hollande este de părere că Franța și Germania trebuie să preia inițativa în Europa

17.03: Premierul ungar Viktor Orban a apreciat că jocul pe eşichierul european se va schimba după plecarea Marii Britanii.

„Oamenii din Marea Britanie au decis să îşi ia soarta în propriile mâine, să nu se mai lase forţaţi, s-au săturat de incertitudine, s-au săturat să fie inundaţi de cuvinte fără acţiune şi să nu se mai simtă ca acasă”, a mai spus şeful Guvernului de la Budapesta. 

16.40: Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat duminică că Marea Britanie trebuie să acţioneze rapid pentru a notifica Bruxellesul în legătură cu dorinţa sa de a ieşi din Uniunea Europeană, pentru a nu se prelungi incertitudinea.

16.09: Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a declarat că economia britanică se îndreaptă spre recesiune,  indiferent de rezultatul referendumului la referendum. Liderul ultranaţionalist crede că Marea Britanie va avea alte oportunităţi economice, în afara pieţei comune europene.

15.22: Grupul bancar britanic HSBC, cea mai mare bancă europeană, ar urma să-şi mute până la 1.000 dintre angajaţi, din Londra la Paris, dacă Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană.

14.40: Parlamentul scoţian ar putea bloca, prin veto, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat premierul Nicola Sturgeon, citată de The Independent.

 

 

14.10: Ministrul britanic de Externe, Phillip Hammond, a apreciat că ieșirea Marii Britanii din UE va duce la pierderea controlului asupra migrației și la pierderea accesului la pieța unică. 

„Cei care spun că UE are nevoie de noi mai mult decât noi de ei şi că ni se va permite să avem control asupra imigraţiei şi să menţinem accesul la piaţa unică se înşeală. Nu vom putea să negociem controlul asupra imigraţiei din Uniunea Europeană şi nici accesul deplin la piaţa unică”, a spus Hammond, conform ITV, preluat de Mediafax

14.00:  Președintele Parlamentului European i-a cerut, duminică, premierului David Cameron, să înceapă procedura de ieşire din Uniunea Europeană de marţi, cu ocazia unui summit european, relatează AFP, conform Agerpres

 

„Această atitudine de ezitare, pentru a face pur şi simplu jocul tactic al conservatorilor britanici, ne afectează pe toţi. De aceea, ne bazăm pe guvernul britanic să-şi ţină promisiunile încă de acum şi summitul de marţi va fi un moment potrivit”, a spus Schulz, într-un interviu acordat ziarului german Bild.

Cele patru mari formaţiuni ale Parlamentului European au redactat, de asemenea, o rezoluţie, invitându-l pe David Cameron să angajeze Brexit-ul de marţi, a relatat şi publicaţia Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. 

Este imperativ, scriu parlamentarii, „să se evitate o incertitudine dăunătoare tuturor şi să se păstreze unitatea Uniunii”. 

„Nicio relaţie nouă, de orice ordin ar fi între Regatul Unit şi UE nu va putea fi ratificată atâta timp cât acordul de ieşire nu a fost finalizat”, se mai spune în rezoluţie. 

–-

Mii de britanici au ieșit în stradă în Londra, Glasgow și Edinburgh, pentru a protesta față de rezultatul referendumului de joi, în care majoritatea a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie presa engleză. 

Protestatarii, între care mulți tineri, au venit cu mesaje precum ”Ne-ați furat viitorul!”, ”Iubesc Europa. Să iubim Europa ACUM”, ”Eu sunt PENTRU”, ”DA Uniunii Europene”, ”La reveredere, Marea Britanie!”. 

De asemenea, numărul englezilor care au semnat petiția pentru organizarea unui nou referendum a ajuns la 3 milioane, duminică dimineață. 

Tot duminică, Partidul Liberal-Democrat britanic a anunțat că va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană, informează Sky News, conform Mediafax.

Liderul formaţiunii de centru-stânga, Tim Farron, a declarat că britanicii au votat la referendum pentru a exprima „furia” faţă de politicieni şi instituţii, subliniind că publicul are nevoie de o a doua şansă pentru schimbarea deciziei privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Farron a notat că „sloganurile ieftine” folosite de euroscepticii Nigel Farage, Boris Johnson şi Michael Gove încep deja să îşi piardă sensul, astfel că sentimentele publice se simt „trădate”.

Citește și:  BREXIT. Statele fondatoare,presiuni pentru ieșirea rapidă a Marii Britanii din UE. Englezii se răzgândesc. Aproape trei milioane au semnat pentru un nou referendum

La referendumul de joi, 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar. Conform unei analize BBC, persoanele trecute de 65 de ani au votat, în cea mai mare măsură (60 la sută) pentru ieșirea Marii Britanii din UE. În schimb, britanicii sub 45 de ani au votat, în majoritate, pentru menținerea țării lor în Uniunea Europeană. Cel mai consistent procent pro – UE, 73 la sută, s-a înregistrat la tinerii între 18 și 24 de ani.

În urma rezultatului, premierul David Cameron și-a anunțat demisia, iar succesorul său urmează să negocieze ieșirea țării din UE. 

Marea Britanie a fost anunțată că i se vor schimba relațiile cu Statele Unite, pentru care era primul partener de dialog în Europa, iar NATO a precizat că Marea Britanie era puntea de legătură între Alianță și UE. 

Citește și: BREXIT. Barack Obama îi transmite GB că va sta la rând pentru un acord comercial cu SUA

De asemenea, sâmbătă, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au arătat că nu vor să mai aştepte până în octombrie și că premierul David Cameron ar trebui înlocuit rapid pentru a se demara negocierile pentru ieșirea UK din UE. 

În curs de actualizare 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă