Românii care muncesc și trăiesc în Regatul Unit privesc cu îngrijorare ziua de 23 iunie, când Marea Britanie va decide dacă mai vrea să rămână în UE sau alege să iasă. Se gândesc la taxe, la libera circulație, dar și la impactul asupra pieței muncii. Mulți dintre ei susțin că sunt pregătiți să se întoarcă în țară, potrivit Mediafax.
Conaționalii care locuiesc de mulți ani în Marea Britanie și au drept de vot vor opta pentru rămânerea în UE. Claudiu Avram (32 de ani), manager proiecte în amenajări interioare, în Londra. Are drept de vot şi va vota joi la referendum pentru rămânerea Marii Britanii în UE, a explicat acesta pentru Mediafax. Acesta consideră că englezii, mai ales cei tineri, s-au obişnuit să facă parte din UE, beneficiind de toate drepturile care decurg din acest statut al Marii Britanii.
De asemenea, Amada Udreş, originară din Slatina, judeţul Olt, locuieşte în Londra de zece ani, unde lucrează în domeniul producţiei textile. Ea a declarat, pentru Mediafax că imigranţii români sunt îngrijoraţi de rezultatul referendumului de joi, în care cetăţenii britanici trebuie să decidă dacă vor ca ţara lor să rămână în continuare în Uniunea Europeană sau nu. Ea a adăugat că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta-o direct, deşi la acest moment sunt doar speculaţii cu privire la statutul migranţilor.
Citește și: Ultima zi de campanie pro și contra ieșirii Marii Britanii din UE. Cum se poziționează ziarele britanice
Cetăţenii britanici sunt chemaţi la urne, joi, pentru a decide dacă asumă responsabilitatea solidarităţii în cadrul Uniunii Europene sau optează pentru o abordare individualistă, de tip naţionalist.
Marea Britanie a devenit membră a comunităţii europene în anul 1973, având o serie de beneficii economice şi politice de pe urma apartenenţei la UE. În plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană, refuzând să devină membră a zonei euro şi a Spaţiului de circulaţie fără frontiere Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat să facă excepţie şi de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel că instanţele britanice nu au ca referinţă cadrul juridic european. De asemenea, Londra are un statut special şi în privinţa contribuţiilor la bugetul comunitar.