2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialBombe americane contra jihadiştilor din Libia

Bombe americane contra jihadiştilor din Libia

Pentagonul a confirmat că Washingtonul a efectuat primele lovituri aeriene contra ISIS în Libia, provocând pierderi grele jihadiștilor în Sirta, oraș de coastă devenit bastion-forte al organizaţiei teroriste în Africa de Nord.

Premierul libian al guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez Sarraj, a precizat că acţiunile militare aeriene americane de luni au venit în ajutorul forţelor locale, o coaliţie de brigăzi și miliţii din Tripolitania (vest) afiliate GNA, implicate într-o ofensivă terestră vizând recucerirea orașului de coastă Sirta din mâinile jihadiștilor ISIS. Susţinut de capitalele occidentale și de ONU, Sarraj are dificultăţi în stabilirea autorităţii sale în Tripolitania, fiind respins de autorităţile rivale din Cyrenaica (est).

Loviturile aeriene confirmă intrarea formală a SUA în această ofensivă anti-jihadistă la Sirta. Înaintea deschiderii acestui front, aviaţia americană a intervenit în Libia doar punctual asupra unor obiective localizate asemenea raidurilor din Derna în noiembrie 2015 sau la Sabratha în februarie. Loviturile de luni marchează o premieră în susţinerea forţelor libiene angajate în teren. Premierul Sarraj a precizat că loviturile aeriene intervin într-un cadru limitat de timp și „nu vor depăși Sirta și împrejurimile“.

Fără trupe la sol

Forţele pro-GNA încearcă să recucerească totalitatea orașului în care au intrat la 9 iunie și de atunci asediază jihadiștii, dar se confruntă cu o puternică rezistenţă a teroriștilor care răspund cu contra-atacuri și atentate sinucigașe cu mașini-capcană.

„La cererea GNA, forţele armate ale SUA au efectuat lovituri aeriene precise contra ţintelor ISIS la Sirta“, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, adăugând că loviturile vor continua. Forţele SUA au lovit obiective ale ISIS, vehicule, o tabără de antrenament și un rezervor de petrol în acest oraș libian, devenit una din bazele esenţiale ale grupului jihadist în afara „califatului“ autoproclamat în Irak și în Siria.

În misiunea din Libia nu a participat nici o forţă terestră americană și generalul Thomas Waldhauser, care conduce US Africa Command,  va decide viitoarele lovituri aeriene.

Președintele Barack Obama a aprobat acţiunile militare răspunzând cererii oficiale de asistenţă făcută de Guvernul libian de unitate naţională. Implicarea militară în Libia intervine în timp ce SUA și aliaţii din coaliţia internaţională au intensificat luptele contra ISIS în Irak, în Siria și în Afghanistan, susţinând forţele locale.

De la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este implicată într-o situaţie haotică dominată de lupta între facţiuni concurente politice și armate, instalându-se un vid de putere care a permis ISIS și altor grupări extremiste să prospere. Potrivit SUA, cel puţin 1.000 de combatanţi jihadiști se află în prezent în Sirta, orașul natal al lui Gaddafi.

În Libia, două guverne își dispută puterea, GNA, cu baza la Tripoli și recunoscut de comunitatea internaţională și un guvern paralel instalat în est. La finele lunii iulie, GNA a acuzat Franţa de „violarea“ teritoriului său, după ce Parisul a anunţat moartea a trei din militarii săi care efectuau o misiune de strângere de informaţii pe lângă forţele conduse de generalul Khalifa Haftar, care susţine o autoritate nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Mutaţiile virusului jihadist

Liderii ISIS fug adesea spre alt bastion jihadist, ca Libia, așa cum o fac în prezent în Irak, fugind cu familiile din Mossul, unde este iminentă o operaţiune a forţelor irakiene susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA pentru recucerirea orașului. Instalarea jihadiștilor în Libia, în zonele de coastă, ale zăcămintelor și instalaţiilor petroliere, este o schimbare strategică a locului Califatului pentru prelungirea supravieţuirii grupului extremist. În Libia, ISIS luptă cu miliţiile tribale disparate, cu scopul de a-și cuceri propriul spaţiu.    

Potrivit unui raport prezentat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în Consiliul de Securitate, există între 2.000 și 5.000 de combatanţi ISIS în diferite orașe din Libia.

Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă