4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialBerlinul a închis ochii la spionarea ţintelor europene?

Berlinul a închis ochii la spionarea ţintelor europene?

Agenţia americană de securitate naţională, NSA, a supravegheat oameni politici, oameni de afaceri şi funcţionari europeni vreme de peste un deceniu folosind mijloacele tehnice ale serviciului secret german (BND) cu acceptul acestuia.

Dezvăluirile făcute de Spiegel şi de Suddeutsche Zeitung stânjenesc Guvernul Merkel, deşi se precizează că faptele au fost aduse la cunoştinţa cancelarului abia luna trecută. Un reprezentant al partidului de opoziţie a cerut deschiderea unei anchete pentru „trădare”, considerând că BND era de ani de zile un soi de sucursală a serviciilor secrete americane. În 2013, Germania era şocată la aflarea că NSA instalase un vast sistem de supraveghere a comunicaţiilor germanilor, inclusiv telefonul lui Merkel.

Berlinul este de luni deranjat de dezvăluirea spionării presupuse a firmelor europene de către serviciile germane de informaţii pentru NSA, având în vedere că guvernul cancelarului Angela Merkel s-a declarat mereu victima aliaţilor săi. Joi, Suddeutsche Zeitung (SZ) relata că Berlinul a spionat oficiali francezi şi europeni pentru agenţia americană şi sublinia că „BND a ajutat NSA să facă spionaj politic”. Marele cotidian din München preciza că ascultările „înalţilor funcţionari ai ministerului francez de Externe, ai Palatului Élysée şi ai Comisiei Europene” au fost realizate de la staţia de ascultare bavareză Bad Aibling. În ce priveşte supravegherea întreprinderilor, spionajul industrial nu a avut loc decât „în cazuri izolate”, arată SZ precizând că SUA căutau atunci „informaţii asupra exporturilor ilegale”.

Pilonul UE, amiciţia franco-germană, ar putea fi afectat de faptul că Germania a spionat Franţa pentru americani. Presa franceză reflecta joi nemulţumirea provocată de aflarea spionării BND, voci politice cerând explicaţii din partea cancelarului Merkel. În urmă cu 18 luni, NSA a fost acuzată pentru ascultările practicate în Europa şi în special în Germania şi atunci Franţa s-a declarat solidară cu partenerul său european, preşedintele François Hollande şi cancelarul german, Angela Merkel, denunţând concertat „caracterul inacceptabil” al ascultărilor americane. Cancelaria era informată din 2008, în primul mandat al Angelei Merkel, de astfel de practici vizând societăţi ca Airbus, dar nu a reacţionat pentru a nu ofensa Washingtonul, afirma cotidianul Bild precizând că deţine dovezi. Afacerea a declanşat o vie polemică privind controlul serviciilor secrete germane, BND, a căror conducere este acum în vizor, ca şi supervizarea sa de către aparatul politic la cel mai înalt nivel.

BND, sucursala NSA?

Bild afirmă că a putut consulta două documente trimise de BND cancelariei în 2008 şi în 2010 asupra spionajului economic practicat de NSA, documentele evocând tentativele de spionaj de după 2005 vizând EADS (devenit Airbus) şi Eurocopter (astăzi Airbus Helicopters).

Guvernul a aruncat vina asupra serviciilor secrete, dar nu a disipat toate dubiile. „La Cancelarie am ştiut ani de zile că NSA încerca să spioneze societăţi germane. Este improbabil şi este total neobişnuit ca şeful serviciilor Cancelariei să nu fie informat de astfel de acţiuni”, a declarat un membru al Comisiei parlamentare de anchetă însărcinată să facă lumină asupra practicilor agenţiei americane. Şeful Cancelariei care superviza serviciile secrete, era în 2008 Thomas de Maiziere, un conservator apropiat cancelarului Merkel, în prezent ministru de Interne, urmează ca săptămâna viitoare să dea explicaţii în faţa Comisiei parlamentare însărcinată să facă lumină asupra practicilor agenţiei americane. Opoziţia, care nu are decât 127 din totalul de 631 deputaţi, s-a sesizat, Verzii cer „capete”, nu numai din BND şi stânga radicală cere o anchetă a parchetului federal pentru „trădare”.

Săptămânalul Der Spiegel afirma joia trecută, fără să citeze sursele, că NSA a spionat societăţi europene timp de zece ani cu ajutorul serviciilor secrete germane. BND a răspuns favorabil la peste 40.000 de cereri ale National Security Agency (NSA) de verificare a numerelor telefoanelor mobile şi a adreselor IP ale persoanelor pe care le supravegheau. Informaţia a fost confirmată de trei colaboratori apropiaţi ai cancelarului Angela Merkel, printre care braţul său drept, Peter Altmaier.

Spionaj economic

După atentatele din 11 septembrie, serviciile secrete germane au întărit cooperarea cu omologii americani, dar este din ce în ce mai evident că această cooperare nu s-a limitat la lupta contra terorismului. Spiegel arată că americanii au folosit BNS ca pe un subcontractant şi îi dădeau adresele IP şi numerele de telefon de spionat. În principiu, serviciile germane trebuiau să verifice că cererile americanilor erau pertinente şi responsabilii politici urmau să fie informaţi. Dar, de-a lungul anilor, cererile americanilor au devenit din ce în ce mai numeroase – „sute de mii chiar milioane, afirmă cotidianul Suddeutsche Zeitung – pe punctul de a „îneca” serviciile secrete care au verificat din ce în ce mai puţin pertinenţa cererilor.

Clasa politică acuză

Social-democraţii (SPD) care guvernează în coaliţie cu conservatorii (CDU/CSU), au criticat lipsurile Cancelariei în materie de control al serviciilor secrete şi vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat că „aparent, BND are o viaţă independentă şi asta trebuie să înceteze”. În vara lui 2013, Germania a fost şocată după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost consultant al NSA, potrivit căruia agenţia americană pusese în funcţie de ani de zile un vast sistem de supraveghere a comunicaţiilor germanilor, până la telefonul cancelarului Merkel. Afacerea a răcit relaţiile dintre Berlin şi Washington. În vara anului 2014, doi spioni americani au fost arestaţi în Germania, cancelarul Angela Merkel având dubii că SUA vor renunţa să spioneze Germania.

„Cancelarul a identificat slăbiciunile tehnice şi de organizare în sânul BND“ şi „a ordonat să fie corijate fără întârziere“.

Cele mai citite

Jake Paul promite un KO împotriva lui Mike Tyson! „M-am născut pentru asta”

Jake Paul se pregătește intens pentru lupta cu Mike Tyson, promițând un KO pentru fanii săi și făcând o promisiune specială pentru mama sa. Jake...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

BioNTech investește 1 miliard de dolari în sectorul farmaceutic din China, pentru a accelera dezvoltarea tratamentelor inovatoare anti-cancer

Compania germană de biotehnologie BioNTech a realizat o mișcare strategică pe piața chineză prin achiziționarea Biotheus, un producător de medicamente anti-cancer din provincia Guangdong,...
Ultima oră
Pe aceeași temă