Planeta își îndreaptă privirea spre America, întrebându-se dacă prima putere mondială va alege ca lider o politiciană controversată sau un tribun populist.Pe măsură ce campania din Statele Unite se apropie de sfârşit, cresc tensiunile între cele două tabere, democrată şi republicană şi lumea întreagă stă cu sufletul la gură. Cei doi candidaţi angajaţi într-o cursă nebună sunt separaţi în sondaje de câteva puncte.
Răsturnările de situaţii continuă până la capătul acestei campanii electorale. Directorul FBI a aruncat în haos campania în urmă cu câteva zile pentru nimic. Duminică, el a provocat unde de şoc declarând că noile e-mailuri ale lui Hillary Clinton nu prezintă nimic incriminant şi ancheta se reînchide. Decizia de a deschide din nou o investigație pe această temă, acum o săptămână, a bulversat campania, candidaţii, partidele şi alegătorii şi, ca urmare, Donald Trump a depăşit-o încă o dată pe Hillary Clinton în sondaje.
CITEȘTE ȘI: Corupția politică, familia Clinton și anchetele FBI | OPINIE
O zi-două, dar răul fusese făcut – avansul de circa 12 puncte pe care îl avea Hillary Clinton faţă de rivalul său republican s-a spulberat şi a făcut eforturi imense, susţinută de Barack Obama şi de diverse personalităţi americane, pentru a ajunge luni, cu o zi înaintea votului din 8 noiembrie, să aibă un avans modest. Ultimele sondaje o dau aproape toate pe Hillary Clinton în frunte, dar cu numai 1-5%.
Cifrele sunt foarte apropiate, dar înclină spre democrată.
Noul anunţ al FBI a fost primit cu uşurare de pieţele financiare, îngrijorate de posibilitatea câştigării alegerilor de către Donald Trump, programul acestuia dând frisoane investitorilor la nivel mondial. Tabăra democrată respiră şi ea mai uşor, cea republicană, profund nemulţumită, continuând s-o critice pe Hillary Clinton în pofida anunţului lui James Comey.
Frenezia mitingurilor
Cei doi candidaţi s-au lansat de duminică într-o ultimă turnantă accelerată, cu o avalanşă de mitinguri, pentru a câştiga toate voturile posibile. Candidata democrată, care speră să îi succeadă lui Barack Obama şi să devină prima femeie preşedinte din istoria americană, a prevăzut o ultimă adunare electorală în Carolina de Nord, luni, la miezul nopţii, cu câteva ore înaintea deschiderii birourilor de vot pe coasta de Est.
CITEȘTE ȘI: Ghid pentru noaptea alegerilor din SUA | OPINIE
Democrata, aflată în frunte în ultima zi a cursei pentru Casa Albă, o cursă strânsă contra republicanului Donald Trump, a căpătat un nou elan după anunţul FBI. Cei doi candidaţi au continuat o campanie frenetică, luni, traversând un grup de state-cheie care ar putea înclina decisiv balanța în alegerile de luni.
Clinton şi-a concentrat deplasările în bastioane democrate pentru a nu le pierde. În ultimele zile, ea a călătorit din Ohio în Pennsylvania, trecând prin New Hampshire, cu scopul mobilizării electoratului de culoare. Nici Donald Trump nu a şomat, în ultimele două zile călătorind frenetic în ţară, cu cel puţin nouă mitinguri, cu opriri în multe state ca Minnesota, Pennsylvania şi Virginia, unde este considerat perdant.
Florida poate schimba tot
Cursa nebună spre Casa Albă continuă în sprintul final cu controverse şi un suspans dublat de creşterea în sondaje a miliardarului. Candidatul republican este în poziţia de a crea o deflagraţie mondială pentru a-şi învinge rivala democrată, care, în pofida a tot, rămâne în fruntea sondajelor. Televiziunea CBS estima că cei doi candidaţi sunt la egalitate în Ohio şi Florida, acest ultim stat putând decide prezidenţialele dacă este pierdut de Trump.
Pentru candidatul republican provocarea este clară – să câştige un grup de state-pivot, decisive pentru victorie. Luni, Trump a vizitat cinci state din câmpul de bătălie – Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, New Hampshire şi Michigan, încheind ziua cu o adunare la Grand Rapids, Michigan.
Hillary Clinton a avut două opriri în Pennsylvania şi o vizită în Michigan înainte de o adunare la miezul nopţii, la Raleigh, în Carolina de Nord. Înainte, ea a apărut la o adunare la Independence Hall din Philadelphia, cu participarea preşedintelui Barack Obama şi a Primei Doamne, Michelle Obama.
Este în desfăşurare o campanie istorică, cei doi principali candidaţi încercând să realizeze un tur de forţă fără precedent, şi cursa pentru Casa Albă va avea repercusiuni asupra altor alegeri prevăzute, în special pentru Congres. O campanie atipică, doi candidaţi atipici şi ei, două viziuni ale Americii. Trump apără un proiect izolaţionist pentru SUA, rivala sa democrată susţine, dimpotrivă, deschiderea SUA.