9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBarroso va fi audiat în legătură cu " Afacerea Dalli "

Barroso va fi audiat în legătură cu ” Afacerea Dalli “

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmează să compară în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) de la Luxemburg pentru a fi audiat în legătură cu un mai vechi scandal de lobby care a afectat executivul european în urmă cu câțiva ani, relatează vineri site-ul EUObserver, preluat de Agerpres.

Barroso va discuta luni în calitate de martor cu judecătorii europeni în legătură cu așa-numita 'Afacere Dalli', al cărei protagonist, fostul comisar european maltez John Dalli, a demisionat în 2012 pe fondul unor suspiciuni de corupție. Marți, avocații părților implicate își vor prezenta argumentele. Șeful de cabinet al lui Barroso, Johannes Laitenberger, va fi lângă acesta în Luxemburg, alături de șeful serviciului juridic al Comisiei, Luis Romero Requena. Vor fi de asemenea prezenți fosta șefă de cabinet a lui Dalli, Joanna Darmanin, și fostul său purtător de cuvânt, Frederic Vincent.

Dalli vrea ca instanța să examineze cererea pe care i-a făcut-o Barroso de a-și prezenta demisia din cauză că ar fi avut contacte secrete cu compania de tutun Swedish Match. De asemenea, el vrea ca executivul european să îi plătească o despăgubire morală de un euro, precum și compensații pentru pierderea de venituri în calitate de comisar. Pe de altă parte, tabăra Barroso susține că nu a existat o cerere pentru demisia lui Dalli și că acesta ar fi renunțat de bună voie la funcție.

Dalli își menține nevinovăția în campania de lobby efectuată de industria tutunului împotriva unei directive a Uniunii referitoare la produsele pe bază de tutun. Scandalul a condus la acuzații legate de întâlniri nepotrivite între cercul de apropiați ai lui Barroso și lobbiști din industria tutunului și de anchete prost gestionate de șeful Biroului european de luptă antifraudă — OLAF.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă