Papa Francisc i-a concediat pe cei cinci membri ai autorităţii de supraveghere financiară a Vaticanului, toţi italieni din vechea gardă asociată cu numeroase scandaluri financiare, şi i-a înlocuit cu experţi în finanţe din mai multe ţări, printre care în premieră şi o femeie.
Noul board este format din patru membri, din Elveţia, Singapore, SUA şi Italia, iar printre aceştia se află pentru prima dată şi o femeie, a anunţat Vaticanul, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Mandatele celor înlocuiţi, toţi laici din vechea gardă asociată scandalurilor financiare de la Banca Vaticanului care au afectat imaginea Bisericii Catolice, ar fi trebuit să se încheie 2016.
Papa, care a luat deja mai multe măsuri pentru creşterea transparenţei finanţelor, s-a aflat sub presiune, inclusiv din partea partizanilor reformei din cadrul Bisericii Catolice, pentru a numi profesionişti cu experienţă internaţională care să lucreze cu avocatul elveţian Rene Bruelhart, numit la conducerea autorităţii financiare pentru a reforma instituţia.
Surse de la Vatican au declarat că Bruelhart întâmpina dificultăţi semnificative din partea vechiului board şi a dorea ca Francisc să numească în posturi profesionişti în finanţe.
"Bruelhart vroia un board cu care să poată lucra şi se pare că Papa a fost de partea lui şi i-a trimis la plimbare pe băieţii din vechea gardă", a declarat o sursă apropiată situaţiei.
Noii membri ai boardului sunt Marc Odendall, administrator şi consultant pentru organizaţii filantropice în Elveţia, Juan C. Zarate, profesor de drept la Universitatea Harvard, Joseph Yuvaraj Pillay, fost şef al Autorităţii Monetare din Singapore şi consilier al preşedintelui ţării, precum şi Maria Bianca Farina, şefă a două companii de asigurări din Italia.
Papa Francisc, ales în martie 2013, a înfiinţat în februarie anul acesta un nou secretariat pentru economie, care îi raportează direct şi a numit la conducerea acestuia o persoană străină de intrigile de la Vatican, cardinalul australian George Pell.
În ianuarie Papa l-a revocat din funcţia de preşedinte al autorităţii financiare pe cardinalul Attilio Nicora şi l-a înlocuit cu un alt cardinal, cunoscut ca reformist.
De asemenea, Papa Francisc a înlocuit patru din cei cinci cardinali din comisia care supraveghează Banca Vaticanului, al cărei nume formal este Institutul pentru Lucrări Religioase.
De la sosirea lui Bruelhart în 2012 la autoritatea financiară, instituţia a reprezentat vârful de lance în reformele menite să aducă Vaticanul în linie cu normele internaţionale privind transparenţa financiară şi spălarea banilor.