Arheologii palestinieni fac apel la salvarea unei biserici cu o vechime de cel puțin 1400 de ani, descoperite în Fâșia Gaza, informează AFP, citat de Agerpres.
În prezent, în situl în care a fost descoperită biserica funcționează un șantier. Astfel, ministerul pentru Antichităţi şi mai mulţi arheologi de renume cer suspendarea lucrărilor pe şantier până când ruinele acestei biserici din secolul al VII-lea sunt protejate şi conservate.
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Islamice, proprietarul terenului, doreşte continuarea lucrărilor, astfel că buldozele se aflau în funcţiune marţi pe şantier, după cum a constatat un corespondent AFP.
Hyam al-Bitar, un arheolog de la Ministerul pentru Antichităţi, a protestat la faţa locului încercând să oprească buldozerele care mutau câteva coloane descoperite în nisip. În timpul acestui proces, una dintre coloane s-a rupt.
Tehnicienii Ministerului pentru Antichităţi şi Turism au fost trimişi pentru a prelua coloanele şi piesele ornamentale din marmură în vederea transferării acestora la singurul muzeu din Fâşia Gaza, unde urmează să fie curăţate, restaurate şi prezentate publicului.
Potrivit unui arheolog de la Universitatea Islamică din Gaza, Mohammed al-Zarad, „unele dintre pietrele edificiului conţin fosile datând din epoca bronzului”. El a mai adăugat că palestinienii nu dispun de suficiente resurse pentru a efectua săpături în Fâşia Gaza. În aceste condiții, arheologul a făcut apel la UNESCO pentru a interveni „în vederea salvării monumentelor din Gaza”.
Jamal Abu Raida de la Ministerul pentru Antichităţi a declarat că printre piesele descoperirile figurează o piatră de temelie pe care s-a descoperit un simbol creştin grec.