Riadul a decis să întrerupă legăturile diplomatice cu Rusia, din cauza atrocităților comise în Alep de către milițiile pro-Assad, susținute de ruși.
Într-o conferință de presă susținută ieri, 14 decembrie, ministrul Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, a anunțat expulzarea ambasadorului rus și suspendarea misiunii diplomatice rusești în regatul saudit. Diplomații ruși au la dispoziție 48 de ore să părăsească țara.
Decizia a fost luată în urma măcelului asupra populației civile din orașul sirian Alep comis de milițiile șiite și armata lui Bashar al-Assad. Arabia Saudită va face presiuni ca regimul Assad și Rusia să răspundă în fața tribunalelor internaționale pentru genocidul comis. Alte țări arabe pot urma exemplul Arabiei Saudite de a expulza ambasadorii ruși.
Rușii s-au opus evacuării populației civile
Germania acuză Rusia pentru participarea sa la distrugerile din estul orașului Alep, anunțând că sancțiunile „se află încă pe masă“, dar prioritatea este salvarea civililor din oraș. „Rusia, forțele lui Bashar al-Assad și luptătorii susținuți de Iran sunt responabile de devastarea părții de est a orașului Alep“, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert. „Masiva distrugere a orașului a fost posibilă prin participarea militară a Rusiei. De asemenea, Rusia nu a prevenit crimele care au urmat, deși îi stătea în putere“, a subliniat Seibert.
Evacuarea populației civile și a forțelor rebele a fost amânată, miercuri, cu cel puțin o zi, după ce milițiile șiite și regimul Assad au încălcat înțelegerea de încetare a focului. De altfel, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, s-a opus evacuării civililor din estul Alepului, fiind de acord doar cu evacuarea trupelor rebele, considerând că civilii nu mai au de ce să plece, din moment ce orașul a intrat sub controlul regimului Assad. Forțele regimului și milițiile șiite pro-Assad au făcut prăpăd în populația civilă, executând bărbați, femei, copii, cum le cădeau în mână. Mai mult decât atât, după ce a acceptat încetarea focului și oamenii au început să plece, regimul Assad a început din nou bombardamentul de artilerie. Tancurile armatei siriene patrulau orașul și trăgeau fără ținte precise, „pentru a slăbi rezistența rebelilor“, după cum îi scuza ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Occidentul acuză Rusia
Acordul de încetare a focului pentru a se crea coridoare de evacuare a populației și a trupelor revoluționare trebuia să intre în funcțiune de miercuri dimineață. Cinci autobuze ar fi trebuit să intre la ora 5 dimineața ca să ia primele grupuri de supraviețuitori. Regimul Assad a început să bombardeze. Puterile occidentale acuză Rusia de reluarea ostilităților, pentru că nu a fost de acord cu evacuarea civililor. La rândul ei, Turcia acuză regimul Assad pentru încălcarea acordului, subliniind că insistă pentru formarea coridoarelor umanitare. Civilii sunt așteptați să ajungă în provincia Idlib, și aceasta sub bombardament al aviației rusești și a lui Assad, și în Turcia, unde sunt pregătite 80.000 de corturi. Însă vremea este deja rece, refugiații vor avea de suferit pe timpul iernii, iar criza se adâncește, cu toată „Victoria“ criminală anunțată de Assad și de Putin, asupra unui oraș devastat, cu populația refugiată.
Sirienii Liberi, din nou în fața Ambasadei Rusiei la București
Comunitatea Siria Liberă din România organizează, mâine, un nou protest în fața Ambasadei Rusiei la București. „Suntem alături de poporul nostru în orice clipă a suferinței sale, provocată de regimul lui Bashar al-Assad și milițiile șiite, susținute de forțele de ocupație rusești“, se arată în comunicat.
Revoluție transformată în război sectar
Organizația internațională de Solidaridate cu Siria și Liberii Sirieni din România denunță crimele comise de trupele lui Bashar al-Assad și de milițiile șiite spon-so-rizate de Iran, inclusiv cele libaneze Hezbollah, precum și participarea aviației rusești la distrugerea orașului Alep și la uciderea populației civile și a personalului medical, ceea ce constituie crime de război.