17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAproximativ un milion de expați turci au votat în cadrul referendumului din...

Aproximativ un milion de expați turci au votat în cadrul referendumului din 16 aprilie

Aproape 1,2 milioane de expați turci au votat, în străinătate, în cadrul referendumului din 16 aprilie, a indicat duminică Comisia Electorală Centrală (YSK), transmite luni agenția de presă Anadolu, potrivit Agerpres.

Aproximativ 70.000 de persoane au votat în puncte vamale și secțiile de votare de la granițe vor rămâne deschise până pe 16 aprilie. Pentru referendum sunt eligibili aproximativ 2,9 milioane de turci care trăiesc în afara granițelor țării.

Rata participării la vot a fost de 8% la alegerile prezidențiale din 2014, când, pentru prima dată, cetățenii turci din străinătate au avut posibilitatea să voteze. La alegerile din noiembrie 2015, cifra a fost de 40%, respectiv peste un milion de turci și-au exercitat dreptul la vot. 

Până duminică, peste 600.000 de turci din Germania, unde trăiesc cei mai mulți dintre expații turci, au votat în cadrul referendumului, iar aproape 132.000 în Franța, a precizat YSK.

În SUA au votat aproape 35.000 de persoane, potrivit unor cifre neoficiale, reprezentând o rată de participare de 35%, mai mare decât cea de la alegerile din 1 noiembrie 2015.

Surse diplomatice, citate de Anadolu, au indicat că 2.427 de turci au votat în Kazahstan, 14.359 în Australia, 8.322 în Arabia Saudită, 711 în Georgia și 346 în Pretoria (Africa de Sud).

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă