Mii de băieți Yazidi, un grup religios, de etnie kurdă, au fost capturați, în 2014, în regiunea muntelui Sinjar, unde au fost ținuți fără hrană și apă de către gruparea teroristă Stat Islamic. Prizonierii urmau să fie înrolați în taberele Califatului Islamic, fiind pregătiți să devină următoarea generație de teroriști, scrie BBC. Bărbații kurzi erau uciși, iar copiii și adolescenții erau separați de mame și transportați în lagărele jihadiștilor.
Ororile văzute acolo și antrenamentele dure la care erau supuși tinerii prizonieri sunt dincolo de limita imaginabilului, însă, mulți au reușit să evadeze și au început o nouă viață, în Europa, departe de coșmarul din Califatul terorii.
Viața în lagărele groazei
Sabbah și Lovant, doi dintre copiii Yazidi care au reușit să scape din rândurile ISIS, i-au povestit jurnalistei Naomi Grimley, ororile prin care au trecut.
Pregătirea noilor recruți urmărea două direcții: însușirea filosofiei și învățăturilor ISIS și antrenamentul fizic. Copiii erau obligați să se roage și citească, zilnic, Coranul și să învețe manualele facțiunii teroriste.
"Au încercat să mă spele pe creier. cărțile lor au fost la fel ca practicarea magiei. Pun pariu că și mintea unui adult s-ar fi schimbat", spune Sabbah.
Sabbah, unul dintre băieții capturați a povestit că jihadiștii “îi ducea, des, la cimitirele unde erau îngropate trupurile trădătorilor musulmani, spioni sau consumatori de droguri”, obligându-I să le ardă trupurile “pentru a se obișnui”. Totodată, tânărul Yazidi a mai mărturisit că “după prâz, recruții erau obligață să urmărească înregistrări video îngrozitoare cu torture cumplite” pentru a învăța, la rândul lor, cum să-și execute prizonierii.
Pregătirea fizică presupunea ca tinerii să fie pregătiți să reziste în desert. "Era vară și foarte cald", spune Sabbah. "Solul era fierbinte și ne-au învățat să mergem desculți, să ne obișnuim și în război". Ba mai mult, copiii erau obligați să supravegheze taberele, pe timpul nopții, iar dacă erau prinși dormind, militanții teroriști aruncau apă rece peste ei pentru a se trezi și îi loveau cu bâte de lemn.
Singurii recruți care aveau un statut privilegiat erau copiii arabi, care aveau voie să meargă acasă, în fiecare weekend, însă, băieților Yazidi li se spunea că ISIS este singura lor familie.
Sabbah a mai adăugat că, după un an, în mâinile Califatului, a ajuns pe punctul de a crede ideologia teroristă, adăugând că “dacă ar mai fi stat o lună, cu siguranță, ar fi devenit unul dintre ei”.
Șansa la o nouă viață. Evadarea din iadul ISIS
Lovant și Sabbah fac parte dintre cei câțiva norocoși care au reușit să scape din mâinile ISIS cu ajutorul unor terțe părți care i-au ajutat să părăsească Siria și să ajungă în Europa. Lovant povestește că, în ciuda, promisiunilor la o viață mai bună, mulți dintre băieți au fost prea speriați să fugă și au rămas în tabere.
"Am știut că era periculos, dar nu.mai aveam nimic de pierdut. Am văzut moartea cu ochii noștri. Am văzut cum au ucis. Când îți pierzi familia, nu mai ai nimic așa că am decis să îmi asum riscul", a mărturisit Lovant.
Cei doi adolescenți kurzi au reușit să fie preluați de o mașină care i-a transportat până în orașul Raqqa, urmând ca de acolo să ajungă în Europa. Sabbah își amintește că în momentul în care au părăsit Siria, au dansat de fericire.
Tinerii au ajuns în Germania, unde au început o nouă viață într-un adăpost deschis special pentru copiii proveniți din lagărele groazei. Acolo, alături de alți 80 de copii, au mărturisit că au redescoperit bucuriile adolescenței și, încetul cu încetul, au reușit să lase în urmă ororile și abuzurile la care au fost supuși în Siria.