Cancelarul german, Angela Merkel, nu a reușit să convingă Partidul Social-Democrat (SDP) să i se alăture la guvernare, după negocieri tensionate ce au durat 12 ore.
Partidul Social-Democrat (SDP) a respins propunerile privind o nouă coaliţie cu Merkel, iar cancelarul s-a declarat împotriva formării unui guvern minoritar. Acest lucru ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate, existând riscul ca formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) să-şi consolideze poziţia în Parlamentul federal. Negocierile între partidul său conservator, CDU, aliatul său bavarez, CSU, liberali (FDP) și Verzi, s-au blocat pe teme precum imigraţia şi politicile în privinţa mediului. FDP a părăsit discuțiile.
„Este mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat, la Berlin, președintele FDP, Christian Lindner, anunțul său semnificând eșecul negocierilor. Coaliția alcătuită din patru partide era singura care îi putea permite cancelarului Merkel să obțină majoritatea parlamentară în Bundestag, după ce social-democrații (SPD) au refuzat să mai guverneze împreună cu ea.
Președintele nu vrea anticipate
„Deplâng că nu am putut găsi o soluție comună”, a declarat Merkel luni, urmând să aibă o întrevedere cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prin Constituție are de jucat un rol-cheie în evoluția situației. „Vom vedea apoi cum vor evolua lucrurile”, a spus ea, promițând că „va face totul pentru ca țara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni”.
În urma discuției cu președintele țării, cancelarul federal poate încerca să convingă SPD să revină asupra deciziei, dar este puțin probabil ca partidul să-și schimbe poziția, pe care a declarat-o, din nou, duminică, în timpul negocierilor. O altă variantă pentru Angela Merkel ar fi să conducă un guvern minoritar, cu multe puncte divergente și o instabilitate ce ar bloca procesul executiv. Mai există și opțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018. Președintele țării este cel care ia o decizie în acest sens, dar duminică Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții. Ultimele sondaje arată că numai extrema dreaptă ar fi în măsură să progreseze în cazul unor noi alegeri, după ce în septembrie și-a făcut o intrare istorică în Bundestag cu aproape 13% din voturi.
Macron, îngrijorat de eșecul aliatului său
Președintele francez, Emmanuel Macron, este nemulțumit că planurile comune, de progres a blocului comunitar, se împotmolesc în cea mai gravă criză politică din cei 12 ani cât Angela Merkel s-a aflat la putere. Duminică seara, președintele francez a avut o convorbire cu cancelarul german, insistând să deblocheze negocierile, pentru a putea exista un guvern de coaliție cu care Franța să demareze proiectele europene.
Eșuarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel pentru formarea unei coaliții de guvernare este „o veste proastă pentru Europa”, a afirmat și ministrul olandez de Externe, Halbe Zijlstra, subliniind rolul conducător al Germaniei, cel mai puternic membru al Uniunii Europene.
„Este o veste proastă pentru Europa că formarea guvernului în Germania va lua atât de mult timp. Germania este o țară foarte influentă în cadrul UE, astfel că, dacă nu va avea un guvern și nu va exista un mandat, va fi foarte greu pentru ea să adopte poziții”, a declarat Zijlstra.
Acesta speră că partidele din Germania se vor întoarce la negocieri după o pauză, fără să fie nevoie de alegeri anticipate, care n-ar fi în folosul lor. Așa cum s-a întâmplat în Olanda, unde formarea guvernului a durat șapte luni, cu pauze între negocieri. În opinia ministrului olandez, criza din Germania nu afectează negocierile privind Brexit-ul mai ales în acest moment, deoarece UE așteaptă o ofertă substanțială din partea Marii Britanii privind factura sa de ieșire din UE.
Posibil sfârșit de carieră pentru cancelar
Un sondaj de opinie realizat de cotidianul Die Welt a relevat că 61,4% din respondenţi au fost de părere că eşecul negocierilor poate însemna finalul carierei de cancelar pentru Merkel. În 12 ani de guvernare, chiar dacă a stârnit multe nemulțumiri, politicile sale au creat o stabilitate, ce acum, pentru prima oară, este grav afectată. Euro a scăzut cu 0,3%, ajungând la 1,1752 dolari, luni dimineaţă, după ce negocierile au eşuat.