22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialAnaliză AFP: După ce dreapta și-a desemnat candidatul la alegerile prezidențiale din...

Analiză AFP: După ce dreapta și-a desemnat candidatul la alegerile prezidențiale din Franța, toate privirile se îndreaptă către Partidul Socialist

După ce, duminică,  formațiunea de centru-dreapta și-a desemnat liderul cu care va intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din aprilie 2017, toate privirile se vor îndrepta spre Partidul Socialist, se arată într-un comentariu difuzat luni de agenția Reuters, citat de Agerpres.

Victoria fără drept de apel a lui Francois Fillon la alegerile primare din cadrul formațiunii de centru-dreapta Republicanii pune presiune suplimentară pe socialiștii lui Francois Hollande, dar și pe restul grupărilor de stânga, care trebuie să își stabilească rapid propriul candidat de anvergură. Astfel, planul lui Fillon de a reduce posturile din sectorul public, precum și opiniile sale conservatoare pe teme sociale importante, ca de exemplu căsătoria cuplurilor homosexuale, ar putea aduce de partea sa votanți din bazinul electoral al candidatei Frontului Național, Marine Le Pen, dar ar putea, în același timp, să îi îndepărteze pe unii dintre votanții de centru.


Citește și: Victoria lui François Fillon este o problemă pentru Marine le Pen. Ultimele sondaje spun că liderul dreptei ar putea ajunge lejer președintele Franței

Noul campion al dreptei, François Fillon, va ieși pe primul loc la primul tul al alegerilor prezidențiale din Franța, susține un sondaj realizat de Harris Interactive, la solicitarea senatului francez. Liderul dreptei ar obține 26% din intențiile de vot, depășind-o astfel cu două procente pe candidata extremei drepte, Marine le Pen, scrie cotidianul francez Le Figaro.


După cinci ani la putere, ani marcați de creșterea nivelului șomajului și de atacuri ale militanților islamiști, socialiștii și formațiunile de stânga sunt profund divizați. Sondajele de opinie indică, prin urmare, că în al doilea tur al prezidențialelor se vor confrunta Fillon și Le Pen, duel în care fostul premier este dat drept favorit.

Președintele Francois Hollande are la dispoziție două săptămâni pentru a decide dacă va lua parte la alegerile primare din Partidul Socialist. La sfârșitul săptămânii, premierul Manuel Valls, cel mai puternic dintre potențialii adversari ai actualului lider al Franței, l-a criticat aspru și nu a exclus posibilitatea de a-i face concurență.

Fostul ministru al economiei, Emmanuel Macron, și-a lansat propria campanie, țintind electoratul centrist, în vreme ce Jean-Luc Melenchon, fost membru al Partidului Socialist și stângist de renume, a intrat și el în cursă pe cont propriu.


Citește și: Cine este François Fillon, conservatorul care are șanse s-o învingă pe lidera extremei drepte, Marine le Pen

Fost premier al lui Nicolas Sarkozy, conservatorul François Fillon a reușit să se impună, după 40 de ani de carieră, și să obțină desemnarea drept candidat al dreptei pentru alegerile prezidențiale de anul viitor din Franța, scrie cotidianul francez Le Monde.


Un sondaj de opinie realizat duminică de Harris arată că fiecare dintre acești  „rebeli” ar obține peste 13% dintre voturi la primul tur al alegerilor prezidențiale, mai mult decât voturile cu care sunt creditați Hollande sau Valls dacă scrutinul ar avea loc acum.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă