-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialAmbuscadă sângeroasă a teroriştilor la Doneţk

Ambuscadă sângeroasă a teroriştilor la Doneţk

 

12 membri ai mişcării ultranaţionaliste Pravi Sektor, care luptă alături de forţele ucrainene în est contra insurecţiei pro-rusesc, au fost ucişi miercuri într-o ambuscadă la Doneţk organizată de separatişti. Convoiul umanitar ruse îşi continuă drumul spre Ucraina, în pofida avertismentelor Kievului şi Occidentului adresate Rusiei de a nu folosi pretextul unui ajutor umanitar pentru a invada estul ucrainean. La frontiera Ucrainei cu Rusia, combatanţii şi vehiculele militare se deplasează liber.

Separatiştii pro-ruşi au deschis focul asupra unui autobuz care transporta combatanţii mişcării ultranaţionaliste în localitatea Mandrikino, vecină cu Doneţkul, ocupat încă de rebeli, dar încercuit de armata ucraineană. Atacatorii au ucis 12 combatanţi ultranaţionalişti şi au luat un număr incert de prizonieri. „Ei luau parte la o operaţiune militară în apropiere de Doneţk şi au fost prinşi într-o ambuscadă, 12 membri ai Pravi Sektor fiind ucişi”, a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării, subliniind că este cea mai mare pierdere suferită de acest grup de la declanşarea violenţelor în Ucraina, în aprilie. Grupul a fost atacat prin surprindere de separatişti, care, din cauza avansării forţelor guvernamentale, şi-au deplasat poziţiile obişnuite. Imagini video ale scenei atacului prezintă corpurile mai multor combatanţi în ţinută de luptă, aflate în apropierea unui microbuz ciuruit de gloanţe.

Pravi Sektor a jucat un rol important în manifestaţiile de stradă de la Kiev, de la începutul acestui an din Piaţa Maidan, proteste care au dus la înlăturarea fostului preşedinte susţinut de Moscova, Viktor Ianukovici, în februarie, declanşând o confruntare cu Rusia şi cea mai gravă criză Rusia-Occident de după sfârşitul Războiului Rece.

Potrivit primăriei din Doneţk, districtul Petrovski a fost teatrul unor lupte intense şi tiruri de artilerie în noaptea de marţi spre miercuri: cinci civili au fost răniţi şi mai multe case au fost avariate.

Tabăra de la frontieră

Reuters dezvăluie că în regiunea Rostov din sud-vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, se află o tabără militară de antrenament; gardul ghimpat ce delimitează frontiera este distrus pentru a permite deplasarea pe solul ucrainean a vehiculelor blindate şi a combatanţilor, o dovadă a implicării Rusiei în războiul din Ucraina. „Ruptura” largă de câţiva metri permite accesul vehiculelor şi pietonilor în zona controlată de rebelii din estul Ucrainei şi reporterii Reuters au relatat că în apropierea Doneţkului solul este impregnat de urme de şenile de tipul utilizat de anumite vehicule blindate. Tabăra nu are drapele de identificare sau semne care să o marcheze. Intrarea este blocată de obstacole antitanc şi păzită de trei bărbaţi în uniforme fără însemne. Un vehicul blindat era ascuns într-o tranşee, acoperit cu o husă de camuflaj, altul era ascuns în tufişurile din apropiere. Reporterilor li s-a spus că „este o tabără şi sunt în curs exerciţii”. Două maşini transportau oameni în ţinută de camuflaj, una dintre ele având pe plăcile de înmatriculare codul regional 95, asociat Ceceniei, alta avea codul 15, asociat Osetiei de Nord.

Kremlinul a negat întotdeauna afirmaţiile Occidentului că înarmează, susţine şi antrenează separatiştii care luptă pentru stabilirea unui „stat independent” în estul Ucrainei. În iulie, responsabili americani anunţau depistarea unei tabere de formare a separatiştilor în apropiere de Rostov şi o rachetă sol-aer în estul ucrainean în iunie, provenită de la o bază de lângă Moscova.

De ce forţează Moscova ajutoarele umanitare?

Lung de 3 km, convoiul umanitar trimis de Moscova cu ajutoare pentru populaţia-victimă a luptelor din estul Ucrainei urma să atingă frontiera ucraineană miercuri seară. Cele 280 camioane vor sosi la punctul de trecere Şebekino-Pletnevka, între regiunea Belgorod (sudul Rusiei) şi cea a Hasrkovului (nord-estul Ucrainei), sub controlul forţelor guvernamentale. Ucraina, care acuză Rusia că înarmează rebelii pro-ruşi, ceea ce Moscova dezminte, a avertizat că nici un convoi nu va putea penetra pe solul său şi va cere descărcarea încărcăturii la frontieră în vehicule aparţinând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a justificat luni trimiterea acestui ajutor de consecinţele „catastrofice” ale ofensivei de amploare duse de armata ucraineană contra celor două bastioane ale separatiştilor, Doneţk şi Lugansk.  

Cele mai citite

Atacul lui Asamoah Gyan! Critici dure pentru foștii coechipieri de la CM 2010

Cel mai bun marcator din istoria Ghanei, Asamoah Gyan, a criticat atitudinea colegilor săi după penalty-ul ratat în meciul istoric cu Uruguay. „Lași!”: Gyan, nemulțumit...

ANAF anulează automat creanțele fiscale sub 40 de lei

Creanțele restante mai mici de 40 de lei au fost șterse la începutul anului 2025, a transmis Agenția Națională de Administrare Fiscală, informează Ziarul...

Cum au dezertat 1700 de soldați ucraineni înainte să ajungă pe front

Circa 1.700 de soldați ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldați, dintre care o parte au fost instruiți în Franța, au dezertat...
Ultima oră
Pe aceeași temă