UPDATE 23.00: Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat, luni, că rezultatul alegerilor din Republica Moldova îngrijorează. Totodată, el a felicitat-o pe Maia Sandu, susținând că ea a reușit să mobilizeze oamenii cu o formațiune similară cu cea condusă de el.
„Este foarte important ca România să încurajeze procesul democratic din Republica Moldova. România s-a dus cu bani către Republica Moldova, asta este un lucru bun, însă nu s-a dus cu sprijinirea acelor inițiative locale, fie că este presă independentă, fie că este vorba de ONG locale care să lupte pentru democrație în Republica Moldova. Asta este un lucru pe care trebuie să-l facem împreună cu ajutorul financiar pe care este bine să-l continue (…). Cu toate că rezultatul nu ne place și ne îngrijorează, vreau să o felicit pe Maia Sandu pentru că este remarcabil ce a reușit să facă. Am fost la Chișinău și am văzut-o acum o lună când strângeam semnături de la românii din afară și resursele lor financiare cu care erau în campanie erau infime. Și în ciuda acestor resurse, au reușit să mobilizeze oamenii și să îi facă să iasă să voteze. E remarcabil că a făcut asta cu un partid nou care este foarte asemănător cu USR”, a precizat Nicușor Dan, luni seara, la Realitatea Tv.
Potrivit lui Nicușor Dan, miza adevărată pentru Republica Moldova sunt alegerile parlamentare. „Miza adevărată sunt alegerile parlamentare, fie că ele vor fi în 2018, fie că vom avea alegeri anticipate. Acolo este foarte important ca partidele pro-europene să câștige. Faptul că Maia Sandu a reușit să facă 48% în turul II aduce în prim planul politicii din Republica Moldova partidul pe care ea l-a construit și care poate să fie un element important în alegerile parlamentare”, a mai spus el.
19.40: Președintele Klaus Iohannis a luat act, luni, de votul exprimat de cetăţenii Republicii Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Citește mai multe informații aici: Președintele Iohannis, despre victoria lui Igor Dodon, la alegerile prezidențiale: Este necesar ca președintele ales să își îndeplinească mandatul cu înțelepciune și echilibru
19.00: Guvernul României și-a exprimat, luni, speranța că, după alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în urma cărora a fost ales președinte socialistul pro-rus Igor Dodon, instituțiile fundamentale ale statului vor colabora pentru a asigura stabilitatea politică a țării și că vor continua agenda de reforme de modernizare, menite să susțină parcursul european al țării.
Citește mai multe detalii aici: Guvernul României susține că articiparea importantă a cetățenilor la vot reflectă dorința lor de a contribui la consolidarea democratică a țării
––
Politicienii români au dezbătut, pe reţelele sociale, triumful socialistului Igor Dodon şi consecinţele acestui fapt asupra României. Astfel, Traian Băsescu, Elena Udrea, Victor Ponta şi alţi lideri politici sunt de părere că Maia Sandu, candidata proeuropeană ar fi fost o alegere mai inspirată pentru Republica Moldova, felicitând-o pe politiciană pentru scorul obţinut în cel de-al doilea tur de scrutin.
Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza a felicitat-o pe candidata Maia Sandu, pentru rezultatul obținut. În acest context, el a afirmat că deși candidatul pro-rus Igor Dodon nu este președintele său, nu poate ignora sutele de mii de persoane care l-au votat, informează Deschide.md.
„Asta e. Atâția suntem, atâta putem (astazi!). Să o felicitam pe doamna Maia Sandu pentru rezultatul remarcabil. Maia, curaj! Dodon nu este președintele meu, dar nici nu pot să ignor sute de mii de moldoveni care l-au votat. Ceva nu a funcționat. Ce? Rămâne să analizam. Noapte bună, Moldova! Buna dimineața, Diaspora”, a afirmat el.
„Eu vreau să mă adresez oponentei mele politice, doamna Maia Sandu. Doamna Sandu, vreau să vă felicit pentru un rezultat foarte bun, vreau să vă mulțumesc pentru o campanie electorală dură, dar bună. Dar acum vă rog foarte mult să calmăm spiritele. Nu avem nevoie acum de ură în societate. Stimați cetățeni care ați votat-o pe Maia Sandu, eu o să iau în calcul toate dorințele dumneavoastră, tot pentru ce pledați, tot în ce credeți dvs. Eu o să ascult pe fiecare, dar haideți să liniștim spiritele. Haideți să recunoaștem – diferența este destul de mare. Ieșiți, vă rog, cu un mesaj foarte clar. Eu cred că lucrul acesta va fi apreciat de toți. Eu sunt gata chiar mâine să avem o întrevedere, haideți să discutăm.Dar nu trebuie societatea divizată. Nu ne trebuie acest lucru”, a declarat Igor Dodon, în noaptea de duminică spre luni.
„În Moldova a câștigat detașat Igor Dodon. În Marea Britanie s-a votat pentru Brexit. În SUA a câștigat Donald Trump. În Bulgaria azi a câștigat funcția de președinte candidatul Partidului Socialist ( pro-Rusia)! Și până acum, toată propaganda sistemului din România și toți deontologii foști <<băsiști>> deveniți <<iohanniști și cioloniști>> ne intoxicau și manipulau că în Moldova câștigă Maia Sandu, că Marea Britanie rămâne în UE, că Hillary Clinton bate fără probleme! Ăștia au început să creadă în propriile lor minciuni și să trăiască în realitatea lor fabricată! Și tot ei ne spun cum rămâne Ciolos premier și după 11 decembrie. Cred că iar <<nimeresc>> pe lângă! Adică doar la români mai ține cu propagandă! Despre ce înseamnă pentru România alegerile de azi din Moldova și Bulgaria o să prezint mâine (n.r. – luni) analiza mea proprie! Și din păcate nu va fi pozitivă pentru noi”, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
„Privesc cu optimism spre R.Moldova Maia Sandu a pierdut cursa prezidenţială. Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu laşitate de biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc, cu votanţi aduşi organizat şi ilegal din Transnistria, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa, Maia Sandu avea şanse minime să câştige.
Dar scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48 la sută din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro România. Asta înseamnă că trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5 000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în 5, 6 ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim. Să ne gândim că în 2005 doar 3 la sută din cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau pro-europeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine”, a scris Traian Băsescu.
„Alegeri cu miză geostrategică în R. Moldova și Bulgaria, ambele câștigate de candidații pro-Moscova. Cu excepția Ucrainei, toți vecinii imediați ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influență a Rusiei. Turcia, un aliat strategic, este în plină reașezare în plan intern și extern. Rămân Polonia și statele baltice, la fel de preocupate ca și noi de „spargerea frontului” transatlantic în regiune. Dacă mai adăugăm și o Europă divizată pe acest subiect, ne întoarcem la aliatul de prim și ultim resort — Statele Unite ale Americii. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător”, a scris Geoană pe Facebook.
„Victoria candidatului pro-rus în Republica Moldova este rezultatul direct al unei politici externe dezastruoase a României în ultimii câţiva ani. Iohannis şi Cioloş nu au ajutat cu nimic Moldova, chiar dacă ţara trece printr-o criză economică devastatoare. Uitaţi-vă că amândoi s-au ţinut departe de acest subiect. Şi asta pentru că nu-i interesează.
În timpul mandatului lui Ponta de Prim-ministru, acesta a întreţinut relaţii cu oligarhii, cu Plahotniuc şi premierul acestuia, Iurie Leancă. Forţele veritabil pro-europene nu au beneficiat de sprijin de la Guvernul PSD, pentru că basarabenii votaseră cu Traian Băsescu în 2009. Serviciile noastre de informaţii nu şi-au făcut treaba deloc. În loc să se ocupe cu adevărat de urmărirea ţelului naţional, au preferat să se concentreze pe acapararea Puterii în România şi subordonarea Justiţiei. Inclusiv consultanţii trimişi de SIE în Republica Moldova pe la diverşi politicieni de peste Prut se fac vinovaţi de acest eşec colosal.
În timpul lui Traian Băsescu, nu s-ar fi întâmplat niciodată aşa ceva. De altfel, dintre toţi politicienii români, fără pârghii concrete de acţiune, el s-a bătut cel mai mult pentru drumul european al Republicii Moldova. Singura rază de lumină din stânga Prutului vine dinspre Maia Sandu, o femeie puternică şi curajoasă, care a reuşit mult mai mult decât ar fi făcut-o orice bărbat. Cred că, în jurul său, se poate construi o opoziţie puternică faţă de Dodon, veritabil pro-europeană”, a scris Elena Udrea pe Facebook.
Igor Dodon, candidatul socialist în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a întrunit 52,4% din voturi după numărarea a 99,81% dintre procesele verbale, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu — 47,6%. Citește mai multe informații aici.