Socialistul Igor Dodon este câștigătorul alegerilor din Republica Moldova. Prim-viceprim-ministrul şi ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi a obţinut 52,29% de voturi, faţă de 47,71%, procentul obţinut de contracandidata sa, proeuropeana, Maia Sandu.
La numărarea a 99,9% din procesele verbale, diferența între Igor Dodon și Maia Sandu a ajuns la 73 de mii. Liderul PSRM acumulează 835 010 de voturi sau 52,29% față de 761 934 de voturi, 47,71%. Au mai rămas de proces voturile din 2 secții de vot. La moment e sigur, toate secțiile de vot și-au încheiat activitate, iar procesul de vot s-a încheiat, informează Unimedia.md.
Şi în Bulgaria, câştig de cauză au avut tot socialiştii. Fostul șef al forțelor aeriene din Bulgaria, candidatul socialist Rumen Radev, a câștigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, conform sondajelor la ieșirea de la urne.
Radev, fost pilot și comandant al armatei aerului, s-a declarat duminică seara în favoarea unui bun dialog cu președinții SUA și ai Rusiei. El s-a angajat, de asemenea, să ‘coopereze pentru ridicarea sancțiunilor’ europene impuse Rusiei.
Candidatura generalului Radev a atras de fapt sprijinul alegătorilor cu diferite tendințe politice. Potrivit sondajelor, 35% dintre alegătorii Blocului reformator, care participă în guvernul lui Borisov, și 60% dintre naționaliști care îi asigurau un sprijin parlamentar, au votat pentru generalul Radev
Moldovenii au pus frână celor şapte ani de muncă pentru integrarea în Uniunea Europeană, votându-l drept preşedinte pe candidatul pro-rus Igor Dodon, scrie The Guardian… citește mai departe aici …
Presa din Republica Moldova nu face comentarii foarte ample după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, dar subliniază că direcţia ţării se schimbă… citește mai departe aici …
Potrivit Radio Chişinău, câteva zeci de tineri au protestat în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, nemulţumiţi de faptul că mai multe secţii din străinătate, dar şi din ţară au rămas fără buletine de vot. Situaţia a fost denunţată şi de Maia Sandu, care a anunţat că va depune o plângere penală împotriva ministrului de externe şi a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor.
Fostul premier Ion Sturza: Nu este președintele meu. Ceva nu a funcționat. Ce?
„Asta e. Atâția suntem, atâta putem (astazi!). Să o felicitam pe doamna Maia Sandu pentru rezultatul remarcabil. Maia, curaj! Dodon nu este președintele meu, dar nici nu pot să ignor sute de mii de moldoveni care l-au votat. Ceva nu a funcționat. Ce? Rămâne să analizam. Noapte bună, Moldova! Buna dimineața, Diaspora”, a afirmat el.
„În Moldova a câștigat detașat Igor Dodon. În Marea Britanie s-a votat pentru Brexit. În SUA a câștigat Donald Trump. În Bulgaria azi a câștigat funcția de președinte candidatul Partidului Socialist ( pro-Rusia)! Și până acum, toată propaganda sistemului din România și toți deontologii foști <<băsiști>> deveniți <<iohanniști și cioloniști>> ne intoxicau și manipulau că în Moldova câștigă Maia Sandu, că Marea Britanie rămâne în UE, că Hillary Clinton bate fără probleme! Ăștia au început să creadă în propriile lor minciuni și să trăiască în realitatea lor fabricată! Și tot ei ne spun cum rămâne Ciolos premier și după 11 decembrie. Cred că iar <<nimeresc>> pe lângă! Adică doar la români mai ține cu propagandă! Despre ce înseamnă pentru România alegerile de azi din Moldova și Bulgaria o să prezint mâine (n.r. – luni) analiza mea proprie! Și din păcate nu va fi pozitivă pentru noi”, a scris Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.
„Îmi pare rău, Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău că cetăţenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al ţării. Oricum, eu voi continua să susţin parcursul european şi drumul către UNIREA cu România al ţării din stânga Prutului”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.
„Alegeri cu miză geostrategică în R. Moldova și Bulgaria, ambele câștigate de candidații pro-Moscova. Cu excepția Ucrainei, toți vecinii imediați ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influență a Rusiei. Turcia, un aliat strategic, este în plină reașezare în plan intern și extern. Rămân Polonia și statele baltice, la fel de preocupate ca și noi de „spargerea frontului” transatlantic în regiune. Dacă mai adăugăm și o Europă divizată pe acest subiect, ne întoarcem la aliatul de prim și ultim resort — Statele Unite ale Americii. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător”, a scris Geoană pe Facebook.
„Victoria candidatului pro-rus în Republica Moldova este rezultatul direct al unei politici externe dezastruoase a României în ultimii câţiva ani. Iohannis şi Cioloş nu au ajutat cu nimic Moldova, chiar dacă ţara trece printr-o criză economică devastatoare. Uitaţi-vă că amândoi s-au ţinut departe de acest subiect. Şi asta pentru că nu-i interesează. În timpul lui Traian Băsescu, nu s-ar fi întâmplat niciodată aşa ceva. De altfel, dintre toţi politicienii români, fără pârghii concrete de acţiune, el s-a bătut cel mai mult pentru drumul european al Republicii Moldova”, a scris Elena Udrea pe Facebook.
00.23: Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut, duminică noaptea, o conferință de presă.
În urma comunicării rezultatului alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Organizaţia neguvernamentală ,,Onoare, Demnitate și Patrie” a anunţat organizarea, luni, la orsa 13,00, la Chişinău, a unui protest împotriva alegerii lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susţinând, pe pagina sa de Facebook, că scrutinul a fost fraudat.
„Alegerile prezidențiale ale Turului II au fost fraudate! Protestăm! 14.11.2016, 13:00, PMAN! Să nu lăsăm mancurții să ne decidă viitorul! Împreună vom învinge!” este îndemnul postat pe evenimentul creat de ODIP pe reţeaua de socializare.