Cea de a treia dezbatere televizată între cei doi candidaţi la Casa Albă, desfășurată la Universitatea Nevada din Las Vegas, era considerată „dezbaterea ultimei șanse” pentru Donald Trump, care dispunea de o ultimă oportunitate de a inversa cursul unei campanii lejer dominată de democrata Hillary Clinton. Potrivit unui sondaj CNN/ORC făcut în rândul observatorilor la dezbatere, 52% o consideră câștigătoare pe Hillary Clinton, contra 39% pentru Trump.
În orele precedente evenimentului, mai mulţi republicani au oferit recomandări miliardarului – să rămână concentrat, să-și atace rivala asupra bilanţului și să se prezinte drept candidatul schimbării. În prima jumătate a dezbaterii – care a durat 90 de minute – Donald Trump părea că urmează sfaturile. Mai calm, vizibil mai bine pregătit decât în precedentele două dueluri, el a răspuns întrebărilor moderatorului (ziarisul de la Fox News, Chris Wallace), evitând să întrerupă sau să atace personal candidata democrată.
Puţin câte puţin, provocat de ironiile lansate contra sa de Hillary Clinton – asupra Rusiei, a acuzaţiilor de abuz sexual – Trump a cedat. Și, după o oră, a venit momentul-cheie al serii. În timp ce miliardarul acuză de câteva zile un proces electoral trucat în favoarea rivalei sale, moderatorul l-a întrebat dacă se angajează să recunoască rezultatul alegerilor, indiferent care ar fi. „Voi vedea la acel moment”. Moderatorul i-a reamintit tradiţia americană a „transferului pașnic al puterii“. Republicanul a refuzat să promită că va accepta rezultatul prezidenţialelor și s-a mulţumit să repete: „Vă voi spune la acel moment. Vă las în suspans”. Ceva inedit în gura unui candidat la Casa Albă, aceste cuvinte au provocat reacţia lui Hillary Clinton. „Este înfricoșător. El denigrează și umilește democraţia noastră”, a declarat democrata, înainte de a estima că Donald Trump este „omul cel mai periculos care a vrut vreodată să devină președinte”.
„Este un dezastru pentru Donald Trump“ a reacţionat la CNN democratul David Axelrod, estimând că această punere în cauză a sistemului democratic american riscă „să-l urmărească până la finele campaniei și multă vreme după aceea”. Pentru prima oară în istoria SUA, un candidat refuză rezultatul urnelor evocând „o alegere manipulată”.
Divergenţe și insulte
În final, dezbaterea a abordat subiectele de fond. În problema avortului, în timp ce Donald Trump a repetat că se opune întreruperii de sarcină și va suprima legea care permite acest act, Hillary Clinton a subliniat că este pentru întreruperea voluntară a sarcinii, considerând că este dreptul femeii să aleagă, reamintind legile împotriva avortului din China și din România lui Ceaușescu, care au provocat numeroase decese în avorturi clandestine.
Pentru prima oară, imigraţia a fost abordată între cei doi rivali. Republicanul a denunţat promisiunile lui Clinton, care „vrea o amnistie” și „frontiere deschise”, și a persistat în ideea construirii unui zid între SUA și Mexic. A repetat că una din primele sale acţiuni va fi să prindă traficanţii de droguri și „oamenii răi”. Hillary Clinton a criticat la rândul ei planul rivalului său care prevede deportări masive, precizând că „asta nu corespunde a ceea ce suntem ca naţiune” și „va sfâșia ţara”, fără a mai vorbi despre problemele logistice pentru a expulza 11 milioane de persoane fără documente.
Clinton a deplasat discuţia spre Rusia, acuzată de spionaj și de pirataj informatic contra SUA, afirmând că adversarul său republican este o „marionetă” a președintelui rus, Vladimir Putin. Trump a ripostat numind-o pe ea „marionetă” și a numit-o „nasty woman”, o altă gafă care a șocat americanii, după cea de a nu recunoaște rezultatul alegerilor. Republicanul a continuat să spună că nu îl cunoaște pe Vladimir Putin, dar acesta „a spus lucruri amabile despre mine” și nu „are respect pentru Clinton”.
Fan NATO, dar pe bani
În ce privește poltica externă, Donald Trump a reluat refrenul său că SUA se ruinează apărând aliaţii. „Cheltuim o avere să susţinem Japonia, nu avem mijloace să apărăm Coreea de Sud, Germania…”, a menţionat republicanul înainte de a repeta că este „mare fan al NATO, dar ei vor trebui să plătească”. Clinton l-a acuzat că vrea sabotarea alianţelor și să lase ţările să se apere cu propriul lor arsenal nuclear”.
În domeniul economiei, candidatul republican vrea scăderea masivă a impozitelor, renegocierea tratatelor comerciale dacă nu sunt „un bun deal”, retragerea din Nafta (Acordul de liber schimb nord-american cu Canada și Mexic). Hillary Clinton declară că vrea taxarea celor mai bogaţi și afirmă că este împotriva tratatatului transpacific, deși multă vreme a fost pentru. Diferenţele de abordare au ieșit în evidenţă pe tot parcursul dezbaterii și Trump nu a reușit să obţină puncte în avantaj.
Cu 19 zile înainte de scrutin, în timp ce două milioane de electori au votat deja și Donald Trump este depășit deja cu 6 puncte de Hillary Clinton în sondajele naţionale în majoritatea „Swing states”, șansele sale la victorie nu au fost niciodată atât de slabe. Prestaţia sa la dezbaterea din Las Vegas nu a convins deloc electorii indeciși, de care ar avea nevoie disperată pentru a inversa tendinţa, să-l susţină.
Potrivit unui sondaj CNN/ORC făcut în rândul observatorilor la dezbatere, 52% o consideră câștigătoare pe Hillary Clinton, contra 39% pentru Trump.