Înfruntarea dintre cei doi candidaţi pentru preşedinţia SUA a fost cea mai toxică din istoria prezidenţialelor americane, dominată de replici violente legate de scandaluri. Republicanul şi-a ameninţat rivala cu închisoarea.
Tensiunea era palpabilă duminică seară, la cea de-a doua dezbatere, care i-a opus pe Hillary Clinton şi Donald Trump la Saint-Louis, Missouri. Semn al stării de nervozitate, contrar tradiţiei, cei doi au refuzat să-şi strângă mâinile când au intrat în scenă. O premieră. Apoi a început un adevărat duel în care s-au amestecat atacuri personale şi critici de fond, atingând adesea o reglare de conturi.
Republicanul a dat asigurări că nu a sărutat şi nici nu a atins femei în zonele intime fără consimţământul lor, aşa cum sugerează discuţia înregistrată, pe care a continuat să o numească “discuţii de vestiar”… citește mai departe aici …
O altă premieră a fost ameninţarea lui Trump cu închisoarea pentru rivala sa. Niciodată nu s-a auzit într-o dezbatere prezidenţială din SUA ca un candidat să folosească împotriva adversarului un astfel de argument al închisorii dacă este ales. Ameninţarea cu urmărirea în justiţie a lui Hillary Clinton pentru afacerea e-mail-urilor din perioada când era secretar de stat a şocat mulţi alegători.
Dincolo de răfuielile dintre cei doi, restul subiectelor, precum Obamacare, plasarea musulmanilor în ţară, imigraţia, impozitele, energia, Curtea Supremă, Rusia, Siria, s-au redus la schimburi abrupte şi acerbe în cursul cărora Hillary Clintons-a dovedit stăpână pe aceste dosare.
În ce priveşte Rusia, Donald Trump a negat că ar fi implicat în piratarea calculatoarelor campaniei adversarei sale şi a Partidului Democrat, dar Hillary Clinton a insistat asupra faptului că Rusia a intensificat piratările pentru a influenţa alegerile. Autorităţile americane au acuzat oficial Moscova de pirataj informatic.
Abordarea dosarului sirian a reprezentat poate momentul cel mai uimitor al dezbaterii. Întrebat dacă este de acord cu poziţia lui Mike Pence, colistierul său, care a declarat că americanii trebuie să bombardeze regimul Assad, Donald Trump a declarat: „Noi doi nu am vorbit şi nu sunt de acord“. Fără să explice clar care este poziţia sa, republicanul a precizat că „Nu-l iubesc deloc pe Assad, dar el ucide jihadiştii ISIS, Rusia ucide ISIS, Iran ucide ISIS“…
Un taur în arenă
Donald Trump a intrat în dezbatere după un weekend dezastruos şi disperat să-şi salveze candidatura în colaps a recurs la toate armele împotriva rivalei sale pentru a încerca să câştige în sondaje. Confruntată cu acuzaţiile dezlănţuite ale contracandidatului său, Hillary Clinton a reuşit să-şi menţină sângele rece, dovedind o atitudine prezidenţială.
Republicanul şi-a stăpânit cu greu exasperarea, mergând nervos dintr-o parte în alta a scenei, ca un tigru în cuşcă şi s-a legat de câteva ori de moderatori. Weekendul său a fost marcat de difuzarea unei înregistrări video din 2005 în care vorbea despre femei în termeni vulgari, chiar porcoşi, şi evoca agresiuni sexuale, care au îngrozit propria tabără. Efectul a fost asemenea unui cutremur care a produs daune mari. În 48 de ore a pierdut numeroşi susţinători, inclusiv printre aleşii şi liderii republicani. Între ei, John McCain, Mitt Romney, Arnold Schwarzenegger şi Condoleezza Rice. Iar celebrul Robert de Niro a considerat că merită un pumn în plină faţă. Toţi au anunţat că vor vota pentru Hillary Clinton. Trump şi-a cerut scuze, dar a recidivat şi a difuzat pe Facebook o înregistrate video în care îl acuză pe fostul preşedinte, Bill Clinton de adulter şi com-portament violent faţă de amantele sale. De altfel, înaintea dezbaterii, a chemat patru femei care i-au susţinut aceste acuze. Media americană, New York Times şi CNN au apreciat atitudinea prezidenţială a lui Hillary, deşi Trump merita palme. Ea a ripostat declarând: „Am spus întotdeauna că Donald Trump nu este apt să guverneze“ şi a repetat că miliardarul „trăieşte în altă realitate“. Atacurile au continuat pe toată perioada de 90 de minute a dezbaterii. Trump a insistat pe lunga carieră politică a lui Hillary Clinton şi a acuzat-o din nou de ineficacitate şi minciună. Atacurile repetate ale lui Trump împotriva democratei nu au permis publicului invitat să afle mai multe despre ideile candidatului.
Republicanii, în haos
Partidul Republican este în plin haos, ca niciodată în istoria sa. Dezbaterile prezidenţiale americane au avut întotdeauna o alură academică şi de aceea ce s-a petrecut în faţa electorilor americani între Clinton şi Trump a fost neobişnuit. Dezbaterea a reflectat maniera în care Trump a degradat campania încă din timpul primarelor şi jocul democratic ce ar trebui să fie o înfruntare de programe şi idei între pretendenţii la Biroul Oval. Trump a transferat în arena publică principiul tele-realităţii, acesta ar fi aportul său în politică, potrivit unor analişti. Multe voci din Grand Old Party îi cer să se retragă din cursa prezidenţială, ceea ce miliardarul respinge categoric. Într-un astfel de context, în pofida lui, Donald Trump ar putea fi îndepărtat? Regulamentul intern al Partidului Republican prevede posibilitatea înlocuirii unui candidat desemnat.
Media americană a estimat că şi a doua dezbatere a fost câştigată de Hillary Clinton cu 57% din puncte faţă de cele 43 obţinute de Donald Trump. Un meci câştigat fără KO, dar lovitura finală va avea loc pe 19 octombrie, la a treia dezbatere din Las Vegas.